Ελλαδα

Το χωριό των αιμοδοτών: Πού βρίσκεται στην Ελλάδα

Κάθε χρόνο οι κάτοικοί του σώζουν ζωές - Ο κορωνοϊός δεν τους σταμάτησε να προσφέρουν το 2020

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ανθούσα Πάργας
Ανθούσα Πάργας © feelgreece.com

Στην Ανθούσα Πάργας, το «χωριό των αιμοδοτών», οι κάτοικοί του συγκεντρώνουν κάθε χρόνο 200 φιάλες αίμα για εκείνους που το έχουν ανάγκη.

Tον χαρακτηρισμό ως «χωριό των αιμοδοτών», διεκδικεί στην Ελλάδα η Ανθούσα Πάργας, με τους περίπου 600 κατοίκους, οι οποίοι τα τελευταία χρόνια βάζουν τη δική τους σφραγίδα στον εθελοντισμό της περιοχής.

Αν και οι συνθήκες, λόγω πανδημίας κορωνοϊού είναι ιδιαίτερες, οι εθελοντές αιμοδότες της Ανθούσας δεν σκέφτηκαν ούτε λεπτό να μην δώσουν αίμα «για να σώσουν ζωές».

Κάθε χρόνο περισσότεροι από 200 κάτοικοι συμμετέχουν στην εθελοντική αιμοδοσία που διοργανώνει αρκετές φορές ο Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών «Βασίλειος Χατζής». «Ο Σύλλογος ιδρύθηκε το 1995 σε ένα μικρό χωριό, σε μια εποχή κατά την οποία, στην περιοχή, η λέξη εθελοντισμός δεν ήταν τόσο κατανοητή. Στα μικρά χωριά υπήρχε άγνοια» εξηγεί σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Συλλόγου, Περικλής Λιάκρης.

«Έγιναν ομιλίες ακόμη και στα σχολεία, έτσι ο κόσμος ενημερώθηκε» σημειώνει ο ίδιος, προσθέτοντας πως τα μέλη του Συλλόγου δεν είναι μόνο αιμοδότες, αλλά δωρητές οργάνων και μυελού των οστών. «Ο Σύλλογος συνέδραμε στην "Ελπίδα" με μυελό των οστών για να σωθεί ένα παιδάκι από την περιοχή» αναφέρει.

Και προσθέτει: «Φέτος η κατάσταση λόγω της πανδημίας ήταν διαφορετική και δύσκολη. Ο κορωνοϊός δεν επηρέασε όμως τους εθελοντές».

«Κάνουμε 6 αιμοδοσίες τον χρόνο και μαζεύουμε περισσότερες από 200 φιάλες αίμα. Η αιμοδοσία γίνεται με την υποστήριξη του Νοσοκομείου Πρέβεζας, το οποίο στέλνει στο χωριό την κινητή μονάδα» καταλήγει.

Τον Σύλλογο είχε τιμήσει παλαιότερα η Προεδρία της Δημοκρατίας, ενώ βραβεύτηκε από το Υπουργείο Υγείας.

Ανθούσα Πάργας - Το χωριό των εθελοντών αιμοδοτών

Η Ανθούσα βρίσκεται σε πλαγιά με θέα προς το Ιόνιο, σε απόσταση μόλις 3 χλμ. από την Πάργα. Οι κάτοικοί της ασχολούνται κατεξοχήν με τον Τουρισμό το καλοκαίρι, ενώ τον χειμώνα με το μάζεμα της ελιάς.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ