Ελλαδα

Εμβόλιο κατά του κορωνοϊού στην Ελλάδα - Τι είπε ο Β. Κικίλιας

Πότε έρχεται στη χώρα μας - Ποιοι θα εμβολιαστούν πρώτοι

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Όλα τα νεότερα για το εμβόλιο κορωνοϊού και το πότε έρχεται στην Ελλάδα από τον Βασίλη Κικίλια - Αυστηρή προειδοποίηση για σκληρό τοπικό lockdown.

Για το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού και το πότε αυτό αναμένεται να έρθει στην Ελλάδα ενημέρωσε ο Βασίλης Κικίλιας.

Ο υπουργός Υγείας μίλησε την Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2020 στην προγραμματισμένη live ενημέρωση, όπου μεταξύ άλλων παρουσίασε τα νεότερα για το πρόγραμμα εμβολιασμού των πολιτών στην Ελλάδα.

Στην ενημέρωση συμμετείχε και ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) Δημήτρης Φιλίππου. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε νωρίτερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, τον Ιανουάριο 2021 η Ελλάδα θα παραλάβει 300.000 δόσεις από το εμβόλιο Pfizer -ποσότητα που αρκεί για τον εμβολιασμό 150.000 κατοίκων.

Στην αρχή της ομιλίας του ο Βασίλης Κικίλιας έκρουσε «καμπανάκι» για Δυτική Αττική, Κιλκίς, Ξάνθη, Πιερία, Δράμα, Θεσσαλονίκη, Κοζάνη, Ροδόπη, Γρεβενά, Πέλλα και Λάρισα. Σε αυτές τις περιοχές, όπως είπε, παρατηρείται αύξηση των κρουσμάτων παρά τη γενικότερη μείωση της διασποράς του ιού στη χώρα. «Βλέπουμε περισσότερα κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους» στους νομούς αυτούς και στη Δυτική Αττική, εξήγησε ο υπουργός και απηύθυνε έκκληση στους κατοίκους να τηρήσουν τα μέτρα. 

Διαφορετικά, θα πρέπει να ληφθούν σκληρές αποφάσεις, που θα συνοδεύονται από αυστηρότερους περιορισμούς, με τον υπουργό να αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο για σκληρό τοπικό lockdown.

«Αν επιδεινωθούν τα επιδημιολογικά δεδομένα θα επαναξιολογηθούν τα μέτρα. Να παρακαλέσω θερμά τους πολίτες που δεν συμμορφώνονται και επιβαρύνουν το σύστημα υγείας, να σκεφτούν πολύ προσεκτικά τι μπορεί αυτό να επιφέρει στην επιδημιολογική κατάσταση της χώρας» προειδοποίησε ο κ. Κικίλιας. Και πρόσθεσε: «Να υπερασπιστούμε τον κόπο και την προσπάθεια των πολιτών».

Επιχείρηση «Ελευθερία» για τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού: Προσοχή στα fake news και υπομονή, ζήτησε ο Κικίλιας

Αναφορικά με το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού και τον εμβολιασμό στην Ελλάδα, αφού επανέλαβε ότι η επιχείρηση θα ονομάζεται «Ελευθερία», εξήγησε ότι οι πρώτοι που θα εμβολιαστούν είναι οι υγειονομικοί, οι οποίοι συνεχίζουν να δίνουν τη «μάχη» στην πρώτη γραμμή κατά του επικίνδυνου ιού. Στη συνέχεια θα εμβολιαστούν οι «ευπαθείς» ομάδες και μετά ο γενικός πληθυσμός.

«Συστήνω, ψυχραιμία, σωστή ενημέρωση, όχι fake news και όχι βιασύνη» τόνισε, επισημαίνοντας ότι η χώρα θα λαμβάνει τη μία δόση εμβολίων μετά την άλλη, σύμφωνα με τα συμβόλαια προαγοράς και βάσει του προγραμματισμού της Κομισιόν για την κοινή και ταυτόχρονη διανομή στα κράτη - μέλη.

Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας στην ενημέρωση για τον εμβολιασμό στην Ελλάδα κατά του κορωνοϊού © EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Παράλληλα, γνωστοποίησε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται πολύ κοντά στο να ανάψει το «πράσινο» φως και για δύο ακόμη εμβόλια άλλων εταιρειών, μετά τη διαφαινόμενη αδειοδότηση του εμβολίου της Pfizer στα τέλη του μηνός. «Η λέξη "Ελευθερία" τα λέει όλα, για την ψυχολογία μας, για τον τρόπο που αισθανόμαστε όταν θέλουμε να πάρουμε την ζωή μας πίσω» είπε με νόημα.

Βασίλης Κικίλιας για εμβόλιο κορωνοϊού: Ξεκινά η καταγραφή των υγειονομικών που θα εμβολιαστούν


«Από αύριο το πρωί το Υπουργείο Υγείας, από τις 09.00 ως τις 16.00, θα επικοινωνήσει διαδοχικά με τηλεδιάσκεψη με όλα τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας της χώρας. Ξεκινάει η καταγραφή των υγειονομικών που θέλουν να εμβολιαστούν. Όταν μιλάμε για υγειονομικούς μιλάμε για όλο το προσωπικό, γιατρούς, νοσηλευτές, καθαρίστριες» είπε ο υπουργός Υγείας.

Και συμπλήρωσε: «Η έκκλησή μου προς αυτούς έχει να κάνει πρώτα απ’ όλα με τη δική τους προστασία μέσω του εμβολιασμού και εξίσου με την ασφάλεια των ασθενών μέσα στο νοσοκομείο ώστε να μειωθεί η πιθανότητα των ενδονοσοκομειακών».

Κλείνοντας, ο Βασίλης Κικίλιας κάλεσε τους πολίτες να προσέξουν πολύ τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, επισημαίνοντας ότι «δεν αξίζει για δύο ημέρες γιορτή να κινδυνέψουν ανθρώπινες ζωές».

H live ενημέρωση από τον Βασίλη Κικίλια για τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού στην Ελλάδα και το πότε έρχεται το εμβόλιο της Pfizer στη χώρα ξεκίνησε λίγα λεπτά μετά τις ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ για τα 1.190 νέα κρούσματα, τους 85 νεκρούς και τους 552 διασωληνωμένους στις ΜΕΘ.

 

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις