Ελλαδα

Ποιες επιχειρήσεις δικαιούνται μείωση 80% στο ενοίκιο

Το μέτρο ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
ΟΔΟΣ ΕΡΜΟΥ - ΚΛΕΙΣΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ
ΟΔΟΣ ΕΡΜΟΥ - ΚΛΕΙΣΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ © ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ EUROKINISSI

Οι επιχειρήσεις που θα είναι κλειστές Ιανουάριο και Φεβρουάριο, με κυβερνητική απόφαση, θα έχουν μειωμένο ενοίκιο κατά 80% και όχι 40% που ισχύει σήμερα

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του στη Βουλή, στο πλαίσιο της συζήτησης για τον προϋπολογισμό, εξήγγειλε νέο μέτρο ανακούφισης για τις πληττόμενες επιχειρήσεις από την πανδημία, οι οποίες θα είναι κλειστές.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι για όλες τις πληττόμενες από τους περιορισμούς επιχειρήσεις, οι οποίες μένουν κλειστές με κρατική εντολήμειώνεται το ενοίκιό τους για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο κατά 80%. 

Συγκεκριμένα, ο σχεδιασμός του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει ότι το «κούρεμα» θα εφαρμοστεί σε περίπου 200.000 επιχειρήσεις στους κλάδους εστίασης και λιανεμπορίου, αθλητισμού και πολιτισμού ενώ περιλαμβάνει και τα καταστήματα εκείνα τα οποία έχουν ενταχθεί και στη μέθοδο του Click away.

Επί της ουσίας μπαρ, εστιατόρια, καφέ, καταστήματα ένδυσης και υπόδησης και λοιπές λιανεμπορικές επιχειρήσεις, θέατρα, σινεμά και γυμναστήρια που έχουν κλείσει τον Δεκέμβριο θα πληρώσουν τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο μόνο το 20% του ενοικίου. Οι ιδιοκτήτες των εν λόγω ακινήτων υποχρεώνονται να αποδεχθούν μείωση ενοικίων κατά 80% για τους δυο μήνες, όμως θα αποζημιωθούν χρηματικά με βάση το 60% επί του ονομαστικού ενοικίου και όχι επι της ζημιάς, όπως ισχύσει σήμερα.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι εάν μία επιχείρηση έχει ενοίκιο 2.000 ευρώ και παραμείνει κλειστή με κρατική εντολή για τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, ο ενοικιαστής θα κληθεί να πληρώσει ενοίκιο από 400 ευρώ για τον κάθε μήνα, ενώ ο ιδιοκτήτης του ακινήτου θα αποζημιωθεί από το κράτος για το 60% του αρχικού μισθώματος των 2.000 ευρώ. Δηλαδή το κράτος θα πληρώσει ως αποζημίωση 1.200 ευρώ για τον Ιανουάριο και 1.200 ευρώ τον Φεβρουάριο περιορίζοντας έτσι τις εισοδηματικές απώλειες. Το ποσό της επιδότησης  θα πιστωθεί απευθείας στον τραπεζικό λογαριασμό των ιδιοκτητών και θα είναι αφορολόγητο και ακατάσχετο.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ  

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ