Ελλαδα

NYT: Κριτική στην ελληνική εκκλησία, ενώ ο ιός «χτυπά» κληρικούς

«Η μη συμμόρφωση από σκληροπυρηνικούς και η επιμονή της για την Θεία Κοινωνία έχουν προκαλέσει αντιδράσεις»

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Οι New York Times αναφέρονται στη στάση της ελληνικής ορθόδοξης εκκλησίας έναντι του κορωνοϊού - Διαβάστε τι γράφει η αμερικανική εφημερίδα

Τις πρόσφατες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας στην Ελλάδα εξετάζουν οι New York Times, καταγράφοντας την κριτική που ασκείται στην Ορθόδοξη Εκκλησία. 

Γράφουν οι NYT:

Οι ηγέτες της Εκκλησίας έχουν στηρίξει τις απαγορεύσεις της κυβέρνησης, όμως η μη συμμόρφωση από σκληροπυρηνικούς και η επιμονή της για την Θεία Κοινωνία έχουν προκαλέσει αντιδράσεις και δημιουργούν πλήγμα στην εικόνα της εκκλησίας.

Η κρίση του κορωνοϊού έχει προκαλέσει ένα διπλό χτύπημα στην πολύ ισχυρή ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία, με την ασθένεια να απλώνεται ανάμεσα σε κληρικούς, ενώ  προσπαθεί να αποκρούσει τις κατηγορίες πως έχε τροφοδοτήσει την επέλαση της πανδημίας.

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος δήλωσε από την έναρξη της πανδημίας ότι δεσμεύεται να στηρίζει την καμπάνια της συντηρητικής κυβέρνησης για τη δημόσια υγεία. Στις 30 Νοεμβρίου ο ίδιος βγήκε από νοσοκομείο των Αθηνών έπειτα από 12ημερη νοσηλεία για τον ιό καλώντας τους Έλληνες να δείξουν πειθαρχία και να ακολουθήσουν τους κανόνες.

Όμως η μη συμμόρφωση στις τάξεις των σκληροπυρηνικών της Ορθοδοξίας και η ανένδοτη στάση της στο θέμα της Θείας Κοινωνίας, έχουν «τσαλακώσει» τις προαναφερθείσες καλές προθέσεις. Αρκετά από τα μέλη του κλήρου έχουν φτάσει σε σημείο να επιμένουν ότι η πίστη στην Θεία Κοινωνία μπορεί να θωρακίσει τους ανθρώπους από τον ιό.

Τη στιγμή που οι ελληνικές αρχές παλεύουν να περιορίσουν το δεύτερο κύμα της πανδημίας, ένας από τους πιο αυστηρούς επικριτές της Εκκλησίας είναι ο μητροπολίτης Άνθιμος Αλεξανδρούπολης, ο οποίο καταδίκασε τους ιερωμένους εκείνους που επιδόθηκαν σε «εγκληματικά κηρύγματα» και έχουν καλέσει τους πιστούς να αγνοήσουν τις απαγορεύσεις.

«Πιστεύαμε ότι ήμασταν υπεράνθρωποι. Κρύψαμε το γεγονός ότι είχαμε μολυνθεί από τον ιό και οδηγηθήκαμε στον τάφο» έγραψε χαρακτηριστικά σε ένα πύρινο άρθρο του.

Δεν είναι ξεκάθαρο σε ποιο βαθμό οι χώροι λατρείας έχουν συμβάλει στην εξάπλωση του ιού σε μια χώρα όπου οκτώ στους δέκα απαντούν ότι η θρησκεία είναι σημαντικό κομμάτι της ζωής τους.

Τουλάχιστον έξι από τους 82 μητροπολίτες στην Ελλάδα έχουν κολλήσει τον ιό, ανάμεσά τους ο 62χρονος Ιωάννης, μητροπολίτης Λαγκαδά, ο οποίος πέθανε στις 15 Νοεμβρίου. Πάντως, ο ακριβής αριθμός των κληρικών που έχουν μολυνθεί δεν είναι γνωστός.

Ο Γιώργος Δημακόπουλος, επικεφαλής του τμήματος Ορθόδοξων Χριστιανικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Φόρνταμ δηλώνει «ορισμένοι ιεράρχες φαίνεται ότι συμπεριφέρονται σα να έχουν ανοσία στον ιό. Τώρα βλέπουμε τα τραγικά αποτελέσματα αυτού του τρόπου σκέψης».

Παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα αρχικά τα πήγε σχετικά καλά με την πανδημία, το δεύτερο κύμα έχει αποδειχθεί πολύ δύσκολο να αντιμετωπιστεί. Μέχρι την Παρασκευή η χώρα μετρούσε 113.185 κρούσματα και 2.804 νεκρούς, οι περισσότεροι από τους οποίους καταγράφηκαν τον τελευταίο μήνα.

Μερικά περιστατικά εντός της Εκκλησίας που έφεραν υπερμετάδοση του ιού είναι ένα δείπνο στην Ιερά Σύνοδο στην Αθήνα και η τελετή για τον Άγιο Δημήτριο, πολιούχο της Θεσσαλονίκης. «Ύποπτη» θεωρείται και μία αγρυπνία στο Άγιο Όρος όπου συγκεντρώθηκε αρκετός κόσμος, έναν μήνα μετά από το ξέσπασμα του ιού στην περιοχή.

Η Ιερά Σύνοδος από την πλευρά της αναφέρει ότι συμμορφώνεται με όλα τα μέτρα για τη δημόσια υγεία, όμως καταδικάζει την «νευρωτική» επιμονή των επικριτών στην Θεία Κοινωνία.

«Εάν δεν πιστεύεις και το βλέπεις σαν κρασί και ψωμί δεν είσαι προστατευμένος. Εγώ το βλέπω ως το σώμα του Χριστού και είμαι προστατευμένος» δηλώνει ο Γιώργος Βασιλείου, επικεφαλής του γραφείου Τύπου της Συνόδου.

Σύμφωνα, πάντως, με τις δημοσκοπήσεις επτά στους δέκα Έλληνες πιστεύουν ότι η Θεία Κοινωνία διασπείρει τον ιό, ενώ μια πρόσφατη έρευνα καταγράφει ότι επτά στους δέκα Έλληνες πιστεύουν ότι η αντίδραση της Εκκλησίας στην πανδημία ήταν ανεύθυνη.

Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας μπορεί να καταγράφει τις μολύνσεις ανά περιοχή, φύλο και ηλικία, όμως δεν παρουσιάζει στοιχεία για το εάν τα κρούσματα συνδέονται με την Εκκλησία, τα μέσα μαζικής μεταφοράς ή τα μπαρ.

Και ο επιδημιολόγοι, πάντως, δεν έχουν την ίδια άποψη για το ζήτημα της Εκκλησίας. Η Ελένη Γιαμαρέλου έχει δηλώσει δημόσια ότι η πρακτική της Θείας Κοινωνίας δεν αποτελεί κίνδυνο για τους πιστούς, όμως η Αθηνά Λινού έχει καλέσει την Εκκλησία να εξετάσει να σταματήσει την πρακτική της μετάληψης με ένα κουτάλι.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ