Ελλαδα

Ρίο: Τι λέει ο πατέρας 8χρονου με συμπτώματα της νόσου Καβασάκι

«Το παιδί μου είναι σε σοβαρή κατάσταση και παλεύει», λέει ο πατέρας του 8χρονου

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ρίου
Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ρίου © EUROKINISSI

Ρίο: Νεότερα για τον 8χρονο που εμφανίζει συμπτώματα της νόσου Καβασάκι και νοσηλεύεται στη ΜΕΘ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου.

Για τέταρτη ημέρα νοσηλεύεται στη ΜΕΘ του νοσοκομείου Ρίου ο 8χρονος, που παρουσιάζει συμπτώματα της νόσου Καβασάκι. Σήμερα ο πατέρας του μίλησε για την κατάσταση της υγείας του.

Ο πατέρας του 8χρονου τόνισε ότι ο γιος του έχει συμπτώματα της νόσου Καβασάκι, δίχως οι γιατροί να είναι 100% σίγουροι. «Το παιδί μου είναι σε σοβαρή κατάσταση και παλεύει. Ο κορωνοϊός του έριξε το ανοσοποιητικό σύστημα με αποτέλεσμα να προσβληθεί από μία νόσο που λέγεται Καβασάκι. Έχει τα συμπτώματα, αλλά οι γιατροί δεν είναι 100% σίγουροι», λέει χαρακτηριστικά ο πατέρας του 8χρονου στην εκπομπή Τ-Live.

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, η κατάσταση του 8χρονου παιδιού χαρακτηρίζεται κρίσιμη, αλλά σταθερή με τους γιατρούς να παρακολουθούν στενά την πορεία της υγείας του.

Η κατάσταση της υγείας του παρουσίασε επιπλοκές, με συμπτώματα που παραπέμπουν στο σύνδρομο Kawasaki, το οποίο φαίνεται πως συσχετίζεται με την έκθεσή του στον κορωνοϊό. Όπως μετέδωσε το OPEN TV, ο ανήλικος πριν από μερικές ημέρες νόσησε από κορωνοϊό, με τα συμπτώματα να είναι ήπια αρχικά. Ωστόσο, όταν φάνηκε να ξεπερνά την Covid, εμφάνισε πρόβλημα στους πνεύμονες, με αποτέλεσμα να χρειαστεί η εισαγωγή του στο νοσοκομείο του Ρίου. Εκεί, οι γιατροί διαπίστωσαν ότι πιθανότατα πρόκειται για το πρώτο κρούσμα της νόσου Kawasaki στη χώρα μας. Μέχρι στιγμής, το παιδί δεν έχει χρειαστεί διασωλήνωση. 
Σημειώνεται ότι είναι εξαιρετικά σπάνιο να εμφανιστεί Καβασάκι σε ηλικία άνω των 8 ετών.

 

Ποια είναι η νόσος Καβασάκι

Νόσος Καβασάκι ή σύνδρομο Καβασάκι είναι ένα σύνολο συμπτωμάτων και σημείων με απαραίτητο σύμπτωμα το ψηλό πυρετό ο οποίος διαρκεί περισσότερο από πέντε μέρες.

Πρώτος περιέγραψε την αρρώστια αυτή το 1967, ο Γιαπωνέζος γιατρός Tomisaku Kawasaki, από τον οποίο πήρε και το όνομα της. Η πλειοψηφία των αρρώστων είναι ηλικίας μικρότερης των τεσσάρων χρόνων και σπάνια προσβάλλει παιδιά μεγαλύτερα των οκτώ χρόνων. Κορίτσια και αγόρια έχουν την ίδια πιθανότητα να προσβληθούν.

Ποια τα συμπτώματα της νόσου Καβασάκι

Για να σκεφτεί κανείς την αρρώστια αυτή πρέπει το παιδί να κάνει υψηλό πυρετό για τουλάχιστον πέντε μέρες και να μην δικαιολογείται ο πυρετός του από κάποια άλλη αρρώστια. Τα υπόλοιπα συμπτώματα και σημεία που πιθανό να παρουσιάσει είναι τα ακόλουθα:

  • Τη δεύτερη με τρίτη μέρα του πυρετού παρουσιάζει επιπεφυκίτιδα (κοκκίνισμα των ματιών χωρίς όμως να τρέχει πύο (χωρίς να τσιμπλιάζουν) από τα μάτια).
  • Εξάνθημα εμφανίζεται στο σώμα του παιδιού και στα γεννητικά του όργανα.
  • Τα χείλη γίνονται έντονα κόκκινα και σου δίνουν την εντύπωση ότι το παιδί έβαλε κραγιόν.
  • Η γλώσσα φουσκώνει λίγο, παίρνει έντονα κόκκινο χρώμα και η επιφάνεια της μοιάζει με φράουλα (μοροειδής γλώσσα).
  • Ο φάρυγγας του παιδιού κοκκινίζει και τον δυσκολεύει να καταπιεί.
  • Οι παλάμες και πατούσες του παιδιού φουσκώνουν και παίρνουν ένα ελαφρύ κόκκινο χρώμα.
  • Πολλά παιδιά παρουσιάζουν διόγκωση των λεμφαδένων στο λαιμό τους.
  • Κάποια παιδιά μπορεί να παρουσιάσουν διάρροιες, εμετούς και πόνο στην κοιλιά. Την δεύτερη βδομάδα της αρρώστιας το παιδί θα παρουσιάσει χαρακτηριστικό ξεφλούδισμα στο δέρμα των παλαμών και πελμάτων.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ  

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ