Ελλαδα

Κορωνοϊός: Υψηλά τα ενεργά κρούσματα σε Αττική και Θεσσαλονίκη

Πώς θα ανοίξουν τα εποχιακά καταστήματα - Διευκρινίσεις από τον Παναγιώτη Σταμπουλίδη

62224-137655.jpg
Newsroom
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Νίκος Χαρδαλιάς
Νίκος Χαρδαλιάς © EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Lockdown, άνοιγμα εποχικών καταστημάτων, κορωνοϊός, κρούσματα και νέα μέτρα: Οι ανακοινώσεις που έγιναν στη live ενημέρωση από το Υπουργείο Υγείας.

Ολοκληρώθηκε στο Υπουργείο Υγείας η νέα live ενημέρωση για τον κορωνοϊό, τα κρούσματα, το lockdown και την κατάσταση στις ΜΕΘ.

Λίγο νωρίτερα ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε ότι το τελευταίο 24ωρο επιβεβαιώθηκαν 1.667 νέα κρούσματα κορωνοϊού, με τους διασωληνωμένους στις ΜΕΘ να ανέρχονται στους 612. Παράλληλα, καταγράφηκαν 98 θάνατοι σε μια ημέρα.

Παρών στην ενημέρωση ήταν ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή Παναγιώτης Σταμπουλίδης, ο οποίος μίλησε για τα εποχικά καταστήματα που ανοίγουν τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2020.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου και ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης απάντησαν μεταξύ άλλων σε ερωτήσεις δημοσιογράφων. Στην ενημέρωση συμμετείχε και ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης.

Βάνα Παπαευαγγέλου: 4.000 ασθενείς με κορωνοϊό στις ΜΕΘ

H Βάνα Παπαευαγγέλου ανακοίνωσε ότι το τελευταίο 24ωρο επιβεβαιώθηκαν 316 νέα κρούσματα κορωνοϊού στην Αττική, 367 στη Θεσσαλονίκη, 97 στην Πιερία και 79 στην Ημαθία.

Και πρόσθεσε ότι υπάρχουν περισσότερα από 18.000 ενεργά κρούσματα στη χώρα μας, επισημαίνοντας ότι παρατηρείται μικρή αύξηση στη διάμεση ηλικία των κρουσμάτων (49 έτη). Σύμφωνα με την ίδια, το φορτίο των νέων λοιμώξεων έχει μεταφερθεί σε μεγαλύτερες ηλικίες. Αφού ανέφερε ότι στις αρχές Νοεμβρίου η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων ήταν τα 32 χρόνια, τόνισε ότι οι νέες μολύνσεις αφορούν μεγαλύτερους σε ηλικία ασθενείς που έχουν και υψηλότερη πιθανότητα να εισαχθούν σε ΜΕΘ και μεγαλύτερο κίνδυνο να διασωληνωθούν. Επιπλέον, όπως είπε, φαίνεται πως την τελευταία εβδομάδα διαπιστώθηκαν 2.600 κρούσματα άνω των 65 ετών.

Κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής της εξήγησε ότι η καμπύλη των νέων κρουσμάτων κορωνοϊού μειώνεται, ενώ ο εβδομαδιαίος μέσος όρος μολύνσεων Covid-19 είναι 1.750 ανά ημέρα. Όπως είπε, την τρίτη αυτή η εβδομάδa η μείωση ήταν σημαντικά μεγαλύτερη. Ωστόσο, σε περιοχές όπως η Πιερία, η Φθιώτιδα και η Αιτωλοακαρνανία παραμένει η υψηλή διάδοση του κορωνοϊού.

Αναφορικά με την πληρότητα των κλινών στις ΜΕΘ, τόνισε ότι αυτή έχει φθάσει στο 87% πανελλαδικά, την ώρα που στην Αττική βρίσκεται στο 79% και στη Θεσσαλονίκη στο 94%. Παράλληλα, γνωστοποίησε ότι σήμερα στην Ελλάδα νοσηλεύονται 4.000 ασθενείς και οι ΜΕΘ εξακολουθούν να είναι γεμάτες. Και ξεκαθάρισε ότι δεν έχει σπάσει η αλυσίδα της μετάδοσης και η κινητικότητα του πληθυσμού δεν μειώθηκε όσο αυτό συνέβη στο πρώτο lockdown.

Επιπλέον, η Βάνα Παπαευαγγέλου έκανε λόγο για ένα συνεχές «πινγκ πονγκ» από τους εργασιακούς χώρους στο σπίτι και ανάποδα. Κάθε φορά που μια περιφέρεια μοιάζει να «ηρεμεί», ένα cluster προκύπτει σε κάποιον εργασιακό χώρο και από εκεί μεταδίδεται και στα σπίτια. «Δυστυχώς ο ιός έχει αποδείξει ότι είναι πολύ πιο πονηρός από εμάς και παραμονεύει» σημείωσε η Βάνα Παπαευαγγέλου.

Σχετικά με τον εμβολιασμό, η Βάνα Παπαευαγγέλου ξεκαθάρισε ότι απαιτούνται 7 ημέρες από τη δεύτερη δόση για να αναπτυχθούν τα κατάλληλα αντισώματα και να υπάρχει προστασία. Και επεσήμανε ότι απαιτείται χρονικό διάστημα 1,5 μήνα από την πρώτη δόση για να μπορέσει κάποιος να έχει προστασία. Αναφορικά με τα εμβόλια και το πότε έρχονται στην Ελλάδα, τόνισε ότι αυτό θα συμβεί στις αρχές του έτους.

Επιπλέον, υπογράμμισε ότι η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων συζήτησε τον τρόπο χορήγησης των εμβολίων τις τελευταίες ημέρες, επισημαίνοντας ότι τα βασικά κριτήρια της επιλογής είναι: α) ο βαθμός έκθεσης στη λοίμωξη Covid-19 και β) η πιθανότητα εκδήλωσης σοβαρής νόσου. Για αυτόν τον λόγο δίνεται προτεραιότητα στο νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό, ηλικιωμένους σε γηροκομεία και ασθενείς με υποκείμενα νοσήματα. «Όταν έχουμε τα εμβόλια θα έχουν εγκριθεί από τον EMA και θα έχουν αναλυθεί με κάθε λεπτομέρεια όλα τα δεδομένα» σχολίασε για τον παράγοντα της ασφάλειας.

Βάνα Παπαευαγγέλου, καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας
Βάνα Παπαευαγγέλου, καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας © EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ

Στέλνοντας νέο μήνυμα προς τους πολίτες για τα Χριστούγεννα, επανέλαβε ότι οι φετινές γιορτές θα είναι διαφορετικές και παρομοίασε με «μαραθώνιο» αυτό που συμβαίνει με την πανδημία κορωνοϊού. Ειδικότερα, τόνισε ότι απαιτείται ψυχική δύναμη και συνεχή προσπάθεια, καθώς ακόμα υπάρχει δρόμος με αρκετές ανηφόρες.

«Θα θέλαμε να βρεθούμε με τους αγαπημένους μας γύρω από ένα τραπέζι. Ας σχεδιάσουμε όμως διαφορετικά τα φετινά Χριστούγεννα» ξεκαθάρισε. Και πρόσθεσε: «Έχουμε ακόμη πολλά χιλιόμετρα μπροστά μας και πολλές ανηφόρες. Είναι πιο εύκολο όταν κάνεις τον αγώνα με άλλους που έχουν τον ίδιο στόχο με εσένα».

Μαγιορκίνης για κορωνοϊό και κρούσματα - Τι είπε για τον δείκτη αναμετάδοσης Rt

Ο επίκουρος καθηγητής του ΕΚΠΑ Γκίκας Μαγιορκίνης ανακοίνωσε το Rt (δείκτης αναμετάδοσης) τόσο σε Αττική όσο και σε Θεσσαλονίκη παραμένει κάτω από τη μονάδα, ωστόσο ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων παραμένει μεγάλος.

Η μείωση στα μεγάλα αστικά κέντρα όσον αφορά ρυθμό αναπαραγωγής RT είναι ξεκάθαρη, καθώς αυτός ο αριθμός παραμένει κάτω από το 1, εξήγησε κατά την αποψινή ενημέρωση ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης.

Ωστόσο, είπε ότι τα ενεργά κρούσματα παραμένουν ακόμη εξαιρετικά υψηλά, παρότι καταγράφεται μείωση των νέων κρουσμάτων 15-20% στην Αθήνα και 20-22% στην Θεσσαλονίκη. Επίσης, όπως τόνισε, καταγράφεται μικρή υποχώρηση στη διάγνωση νέων κρουσμάτων στους ανθρώπους ηλικίας άνω των 65 ετών.

Γκίκας Μαγιορκίνης, επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων
Γκίκας Μαγιορκίνης, επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων © EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ

Η μείωση στο προφίλ νοσηρότητας συνεχίστηκε, αν και με πιο αργούς ρυθμούς, από την προηγούμενη εβδομάδα, πρόσθεσε και κάλεσε όλους να προσέξουν και ιδίως όσοι βρίσκονται σε μικρές πόλεις και χωριά. «Το ότι δεν ζούν σε μεγάλες πόλεις, δεν σημαίνει ότι ο ιός δεν μας αφορά» κατέληξε.

Χαρδαλιάς: Το lockdown παίρνει παράταση έως και τις 14 Δεκεμβρίου 2020 - Τα νέα μέτρα

Από τη μεριά του ο Νίκος Χαρδαλιάς αναφέρθηκε στην παράταση του lockdown έως τις 14 Δεκεμβρίου και πρόσθεσε ότι τα περισσότερα από τα ενεργά κρούσματα είναι στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Είπε ακόμα ότι πάνω από το 60% εντοπίζεται στη Βόρεια Ελλάδα. 

Επιπλέον, ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε ότι από τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2020, στις 06.00 το πρωί, με στόχο τον περιορισμό της πανδημίας κορωνοϊού, ενεργοποιούνται δύο νέα μέτρα.

«Πρώτον, όσοι ανιχνεύονται θετικά στους ελέγχους που γίνονται στα χερσαία σύνορα της χώρας, δεν θα τους επιτρέπεται η είσοδος στη χώρα για λόγους προστασίας της Δημόσιας Υγείας. Δεύτερον, δεν επιτρέπονται πλέον επισκέψεις όσοι δεν εγκαταβιώνουν μόνιμα στις μονές του Αγίου Όρους» εξήγησε. Και ξεκαθάρισε πως σε περίπτωση περιοχών που τα μέτρα δεν φέρουν αποτέλεσμα, η λήψη αυστηρότερων περιορισμών αποτελεί μονόδρομο.

Τα μέτρα είναι ίδια για όλες τις περιοχές, εξήγησε, εκτιμώντας ότι η μόνη διαφορά είναι το «πώς τα εφαρμόζουμε». Ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε ότι υπάρχει προβληματισμός για την κατάσταση σε Ξάνθη, Πέλλα, Φλώρινα, Δράμα, Πιερία και Ημαθία. «Εκεί, το φορτίο δεν υποχωρεί και βρίσκονται στις υψηλότερες θέσεις των περιοχών που μας απασχολούν» εξήγησε. Σε αυτές τις περιοχές παρατηρείται μετατόπιση των κρουσμάτων από τις πόλεις στα χωριά, υπογραμμίζοντας πως τα επόμενα 24ωρα είναι καθοριστικά. 

Αυτήν τη στιγμή τα ενεργά κρούσματα, δηλαδή τα επιβεβαιωμένα κρούσματα σε όλη τη χώρα που δεν έχουν ολοκληρώσει την κατ’ οίκον απομόνωση, είναι 16.617, ενημέρωσε ακόμη ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

Κατά την τακτική ενημέρωση στο Υπουργείο Υγείας για την πορεία της πανδημίας Covid-19 διευκρίνισε: «Από αυτά, τα 7.031, δηλαδή ποσοστό 42,3%, βρίσκονται στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, 3.267, δηλαδή ποσοστό 19,7%, βρίσκονται στην Περιφέρεια της Αττικής, 1.777, δηλαδή 10,7%, βρίσκονται στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, 1.590, δηλαδή 9,6%, βρίσκονται στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και 632, 3,8%, στη Δυτική Μακεδονία».

Όπως παρατήρησε ο κ. Χαρδαλιάς, το 86,1% των ενεργών κρουσμάτων κατανέμεται γεωγραφικά σε 5 από τις 13 Περιφέρειες της χώρες. Ειδικότερα, σημείωσε πως το 66,4% βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της Ελλάδας. Και πρόσθεσε πως η Αττική συγκεντρώνει το 17,9% των ενεργών κρουσμάτων.

Σταμπουλίδης για εποχικά καταστήματα - Τι SMS στέλνουμε - Το ωράριο λειτουργίας

Ο Παναγιώτης Σταμπουλίδης ανακοίνωσε ότι οι πολίτες μπορούν να μεταβαίνουν σε εποχικά καταστήματα με χριστουγεννιάτικα είδη από τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2020, στέλνοντας τον κωδικό 2 με SMS στο 13033.

Το ωράριο των καταστημάτων αυτών είναι 07.00 το πρωί με 20.30 το βράδυ και εντός των επιχειρήσεων αυτών ισχύει ανώτατο όριο ατόμων ανάλογα με τα τετραγωνικά, ενώ η χρήση της μάσκας είναι υποχρεωτική.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ