Ελλαδα

Πέθανε η γηραιότερη Ελληνίδα που είχε ζήσει τη φρίκη του Άουσβιτς

Σε ηλικία 96 ετών

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Σε ηλικία 96 ετών πέθανε η Εσθήρ Κοέν, η γηραιότερη Ελληνίδα από τα Ιωάννινα που έζησε την κόλαση του Άουσβιτς.

Θλίψη προκάλεσε η είδηση ότι πέθανε η γηραιότερη Ελληνίδα που έζησε τη φρίκη του Άουσβιτς κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Όπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Εσθήρ Κοέν, μία «ζωντανή μαρτυρία» του εβραϊκού Ολοκαυτώματος, «σιώπησε» την Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2020 σε ηλικία 96 χρόνων.

Η Εσθήρ Κοέν από τα Ιωάννινα, η γηραιότερη Ελληνίδα που βγήκε ζωντανή από τα κολαστήρια των Γερμανών Ναζί του Άουσβιτς-Μπιρκενάου, έφυγε από τη ζωή, έχοντας χαραγμένο στο αριστερό της χέρι τον αριθμό του στρατοπέδου.

Στα 17 της χρόνια, η Εσθήρ Κοέν, μαζί με όλους τους Ρωμανιώτες Εβραίους των Ιωαννίνων, έζησε τη γερμανική θηριωδία. Ήταν 25 Μαρτίου 1944, όταν οι Γερμανοί μάζεψαν στην πλατεία Μαβίλη όλους τους Εβραίους της πόλης και ακολούθησε η πορεία προς την καταστροφή και τον θάνατο.

Οι αφηγήσεις της ήταν πάντα συγκλονιστικές. Για τελευταία φορά είδε τους γονείς της και τα 6 αδέλφια της, στην πύλη της κολάσεως του Άουσβιτς. Τον Μάρτιο του 2014, η Εσθήρ Κοέν τράβηξε τα φώτα της δημοσιότητας, όταν στα Ιωάννινα συναντήθηκε με τον Γιόαχιμ Γκάουκ.

«Πεθαίνοντας εμείς, πρέπει ο κόσμος να μάθει ότι ο άνθρωπος δεν πρέπει να είναι απάνθρωπος» είχε πει η Εσθήρ Κόεν, με τον τότε πρόεδρο της Γερμανίας να την αγκαλιάζει. Η κηδεία της θα γίνει την Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2020.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις