Ελλαδα

4 αστυνομικοί σε κύκλωμα διακίνησης παράνομων μεταναστών

Συνελήφθησαν 21 άτομα και ο αρχηγός της εγκληματικής οργάνωσης

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας συνελήφθησαν 22 άτομα που ανήκουν σε εγκληματική οργάνωση που διακινούσε παράνομους μετανάστες από την Ελλάδα σε άλλες χώρες της Ε.Ε.

Μεταξύ των 22 είναι και τέσσερις αστυνομικοί (τρεις Αρχιφύλακες και ένας Υπαρχιφύλακας), που υπηρετούν στον Έβρο. Όπως προέκυψε, η εγκληματική οργάνωση δρούσε συστηματικά τουλάχιστον τα τελευταία έξι χρόνια (από το 2008). Πιο αναλυτικά, διαπιστώθηκε ότι η εγκληματική οργάνωση ενέχεται από τον Ιανουάριο μέχρι σήμερα σε είκοσι τέσσερις (24) περιπτώσεις διακίνησης μεγάλου αριθμού μεταναστών, προς την ελληνική επικράτεια. Η μεταφορά γινόταν άλλοτε πεζή και άλλοτε με χρήση τουριστικών λεωφορείων από την μεθόριο του Έβρου, καθώς επίσης και με ταχύπλοα σκάφη, από την επαρχία της Μαρμαρίδας της Τουρκίας προς τη Ρόδο.

Πέραν της διακίνησης παρανόμων μεταναστών, η εγκληματική οργάνωση ενέχεται και σε μεγάλο αριθμό κατάρτισης πλαστών εγγράφων, νόθευσης γνησίων αλλά και έκδοσης γνήσιων, με τη χρήση πλαστών δικαιολογητικών.

Όσον αφορά στην εμπλοκή των αστυνομικών στην υπόθεση, εξακριβώθηκε ότι συνεργάζονταν με την εγκληματική οργάνωση και επέτρεπαν έναντι χρηματικής αμοιβής, η οποία κυμαινόταν από 100 έως και 500 ευρώ ανά άτομο, την παράνομη είσοδο αλλοδαπών, οδικώς από σημείο της μεθορίου.

Με βάση τα έως τώρα στοιχεία εκτιμάται ότι η μηνιαία αμοιβή, που λάμβαναν οι αστυνομικοί για την «ασφαλή» είσοδο των αλλοδαπών στη χώρα μας, ανέρχεται τουλάχιστον σε 3.500 ευρώ, για κάθε έναν από αυτούς.