Ελλαδα

Αρχαία ημερολόγια εγκυμοσύνης στην Κρήτη και το Αιγαίο

Από την 4η χιλιετία π.Χ.

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
69133-139262.jpg

Τα πορίσματα της μελέτης τους παρουσίασαν ο ερευνητής αιγαιακών γραφών Μηνάς Τσικριτσής και ο καθηγητής Φυσικής Διαστήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών Ξενοφών Μουσάς σε εισήγησή τους που παρουσιάστηκε στις 28 Μαΐου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο πλαίσιο του 3ου Επιστημονικού Συνεδρίου «Φιλοσοφία και Κοσμολογία».

Οι δύο ερευνητές, μελετώντας τα προϊστορικά κυκλαδικά τηγανόσχημα σκεύη που εμφανίζονται στον αιγαιακό πολιτισμό αποφάνθηκαν ότι οι Κρήτες και οι κάτοικοι Αιγαίου χρησιμοποιούσαν πολύπλοκα και ακριβή ημερολόγια ως ημερολόγιο κύησης. Αυτά τα ημερολόγια ήταν βασισμένα σε προηγμένες γνώσεις των κινήσεων των πλανητών, στις περιοδικότητές τους σε σχέση με τη Γη, ακόμη και στις φάσεις της Αφροδίτης.

Τα στίγματα και οι γραμμές που εμφανίζονται συχνά στα κυκλαδικά τηγανόσχημα σκεύη, αντιπροσωπεύουν συνήθως ημέρες, επταήμερα ή μήνες, αλλά και άλλες χρονικές περιόδους, ενίοτε με βάση έναν αριθμό που βρίσκεται στο κέντρο του τηγανόσχημου. «Τα ημερολόγια αυτά βρίσκονται σε όλα τα τηγανόσχημα στα οποία είχαμε πρόσβαση, είτε σε προθήκες μουσείων, είτε από τη βιβλιογραφία, τα αρχαιότερα από τα οποία χρονολογούνται την 4η χιλιετία πΧ» δήλωσε ο κ. Τρικριτσής στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Ο ίδιος παρατηρεί ότι τα συγκεκριμένα τηγανόσχημα έχουν και πολύ σχηματικά την απεικόνιση των εξωτερικών γεννητικών οργάνων της γυναίκας. 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.