Ελλαδα

Μαγιορκίνης: 5πλασιο ιικό φορτίο στην Θεσσαλονίκη από την Αθήνα

Αν η Αθήνα είχε το φορτίο της συμπρωτεύουσας θα είχε πάνω από 2.200 κρούσματα την ημέρα

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Γκίκας Μαγιορκίνης
Γκίκας Μαγιορκίνης © EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Το σύστημα υγείας θα συνεχίσει να δέχεται πίεση είπε ο Γκίκας Μαγιορκίνης κάνοντας συσχετισμό των κρουσμάτων κορωνοϊού Αθήνας - Θεσσαλονίκης

Για εύθραυστη πιθανή βελτίωση σχετικά με τα κρούσματα στην Αθήνα, έκανε λόγο ο ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης κατά την ενημέρωση για τον κορωνοϊό

Ο κ. Μαγιορκίνης τόνισε: «βλέπουμε ότι η πλειοψηφία των νέων διαγνώσεων καταγράφεται εκτός Αττικής και Θεσσαλονίκης. Μάλιστα, «η Αττική την προηγούμενη εβδομάδα παρουσίασε τη ηπιότερη επιβάρυνση της επιδημιολογικής κατάστασης των τελευταίων 30 ημερών καθώς και τη σημαντικότερη συρρίκνωση του δείκτη Rt με σημάδια ακόμα και μείωσης του ενεργού αριθμού των κρουσμάτων» υπογράμμισε ο καθηγητής Ιατρικής.

Όμως, «αυτή η διαφαινόμενη και εξαιρετικά εύθραυστη πιθανή βελτίωση δεν είναι επαρκής για να ελαφρύνει την πίεση στο σύστημα υγείας άμεσα και έτσι είναι πιθανό να συνεχίσουν να αυξάνονται οι δείκτες βαρύτητας των εισαγωγών και των ατόμων που χρειάζονται μηχανική υποστήριξη για τις επόμενες 7-10 ημέρες» στην Αθήνα, εξήγησε ο κ. Μαγιορκίνης.

Αναφορικά με την Θεσσαλονίκη, είπε ότι «σε σχέση με την Αττική εξακολουθεί να έχει πενταπλάσιο επιδημιολογικό φορτίο. Με απλά λόγια η Αττική αν βρισκόταν στην κατάσταση της Θεσσαλονίκης σήμερα θα είχε πάνω από 2.200 διαγνώσεις την ημέρα».

Όσον αφορά τον αριθμό των διαγνώσεων και κατ' επέκταση τον αριθμό των κρουσμάτων, η Θεσσαλονίκη «δείχνει σημεία ταχύτερης σχετικά βελτίωσης από ότι η Αττική πιθανώς λόγο του γεγονότος ότι είναι μικρότερο αστικό κέντρο αλλά και του γεγονότος ότι τα αυστηρά μέτρα ελήφθησαν σχετικά νωρίτερα» σημείωσε ο κ. Μαγιορκίνης.

«Εξαιτίας όμως του μεγάλου επιδημιολογικού φορτίου που έχει και του γεγονότος ότι είναι ένα μεγάλο αστικό κέντρο οι δείκτες βαρύτητας θα αργήσουν πολύ να βελτιωθούν και γι αυτό χρειάζεται αυστηρότατη τήρηση των μέτρων ώστε να σταθεροποιηθεί η κατάσταση» είπε με εξαιρετική έμφαση ο λοιμωξιολόγος.

Στη Θεσσαλονίκη «δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για την οποιαδήποτε παρέκκλιση από τα μέτρα» τόνισε ακόμα μια φορά ο κ. Μαγιορκίνης.

Θετικά τα νέα από το μέτωπο των εμβολίων αν και «έχουμε πάρα πολύ δρόμο να διανύσουμε»

Στο μέτωπο των εμβολίων αναφέρθηκε στη συνέχεια ο καθηγητής της Ιατρικής του ΕΚΠΑ, σημειώνοντας ότι «την προηγούμενη εβδομάδα η Moderna είχε ανακοινώσει ότι ολοκλήρωσε τον αριθμό των αναμενόμενων ασθενών για να προχωρήσει στην πρώτη ενδιάμεση ανάλυση και σήμερα ανακοίνωσε ότι η αποτελεσματικότητα κινείται επίσης σε επίπεδα γύρω στο 95%».

«Το θετικό γεγονός είναι ότι έχουμε ήδη δυο ανεξάρτητες κλινικές δοκιμές που δείχνουν υψηλότατα επίπεδα αποτελεσματικότητας, τουλάχιστον για το χρονικό διάστημα που ακολουθεί τον εμβολιασμό και αυτό δίνει ένα επιπλέον επίπεδο εγκυρότητας στο ότι ο εμβολιασμός θα προσφέρει ικανοποιητικά επίπεδα ανοσίας, πιθανώς αρκετά καλύτερα και από το εμβόλιο της γρίπης» υπογράμμισε ο κ. Μαγιορκίνης.

Συγχρόνως, «η Pfizer ανακοίνωσε ότι έχει προχωρήσει σε μελέτες σταθερότητας του εμβολίου ώστε να εξερευνηθεί η πιθανότητα παραμονής του εμβολίου εκτός βαθιάς κατάψυξης των -70 βαθμών κελσίου για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα» είπε ο καθηγητής.

«Το ερώτημα είναι πόσοι θα χρειαστεί να εμβολιαστούν» σημείωσε ο καθηγητής, εξηγώντας ότι «αυτό θα αποτελέσει το αντικείμενο ευρύτατων μελετών και σίγουρα θα πρέπει να λάβουμε υπόψη την ευπάθεια των ομάδων». «Από τα στοιχεία που έρχονται στην επιστημονική κοινότητα, για παράδειγμα η μελέτη του κ. Κασσιώτη» που αναφέρθηκε νωρίτερα «δείχνει ότι υπάρχει κάποιο ποσοστό διασταυρούμενης ανοσίας που είναι υψηλότερο στα παιδιά. Είναι πιθανό λοιπόν με αυτά τα επίπεδα να φτάνουμε σε ανοσία της αγέλης με σχετικά μικρότερη κάλυψη από το σύνολο του πληθυσμού» διευκρίνισε ο κ. Μαγιορκίνης.

Ωστόσο, «σε κάθε περίπτωση» όπως είπε ο ίδιος «θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι έχουμε πάρα πολύ δρόμο να διανύσουμε». «Σε εξαιρετικά μικρό χρονικό διάστημα είναι δυνατόν να έχουμε μαζική επιδημική έκρηξη με πολλά κρούσματα, με πολλούς θανάτους» υπογράμμισε ο καθηγητής, προσθέτοντας ότι «οι όποιες ισορροπίες και αν επιτευχθούν τώρα και στο αμέσως επόμενο μέλλον, είναι εξαιρετικά ασταθείς. Υπομονή, λοιπόν, και σύντομα νομίζω θα έχουμε ακόμα καλύτερα νέα» κατέληξε ο κ. Μαγιορκίνης.

Απολύτως απαραίτητο να περιοριστούν οι κοινωνικές επαφές 

 Όσον αφορά τα ηλικιακά χαρακτηριστικά, «έχουν ανασταλθεί πλέον οι ρόλοι που βλέπαμε τους δυο προηγούμενους μήνες» διευκρίνισε ο κ. Μαγιορκίνης, προσθέτοντας «η ηλικιακή ομάδα των 40 με 65 παρουσιάζει πλέον τη μεγαλύτερη επίπτωση και ακολουθεί η ηλικιακή ομάδα των 19 έως 39».

«Η μείωση της επίπτωσης των 19 έως 39 συμπίπτει χρονικά με τα μέτρα κλεισίματος διαφόρων επιχειρήσεων αλλά και του lockdown» σημείωσε ο κ. Μαγιορκίνης, ο οποίος για την αύξηση στην ηλικιακή ομάδα 40-65 συμπλήρωσε ότι «φαίνεται να ακολουθείται και από τη σχετική αύξηση» στην ηλικιακή ομάδα των 65 και άνω «και πιθανώς οφείλεται στην ενδοοικογενειακή μετάδοση».

Η ηλικιακή ομάδα των παιδιών κάτω από 18 ετών «παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, στο πλαίσιο της σχετικής επίπτωσης που έχει παρατηρηθεί καθ' όλη τη διάρκεια της πανδημίας» εξήγησε ο καθηγητής.

«Αναλύοντας αυτά τα δεδομένα συμπεραίνουμε ότι εντός του δεύτερου δεκαημέρου του Οκτωβρίου, ο ιός πολλαπλασιάστηκε εκθετικά εντός της ομάδας 19-39 με δυναμική υπερμετάδοσης και στη συνέχεια επεκτάθηκε και στις ηλικιακές ομάδες των 40 και άνω, οι οποίοι δυστυχώς έχουν και το μεγαλύτερο μερίδιο στα βαριά περιστατικά» τόνισε. «Αυτό πιθανόν θα οδηγήσει σε μια επιπλέον επιβάρυνση σε βαριά κρούσματα από συμπολίτες μας που είναι άνω των 40 εντός της τρέχουσας εβδομάδας».

Ο κ. Μαγιορκίνης σημείωσε εμφατικά ότι «για την δραστική μείωση της μετάδοσης σε αυτές τις ομάδες είναι απολύτως απαραίτητο να περιοριστούν οι κοινωνικές επαφές σε ένα εξαιρετικά μικρό κοινωνικό κύκλο για τις επόμενες εβδομάδες, αυτό που λέμε κοινωνική φούσκα». «Το έχουμε πει και θα το ξαναπούμε» τόνισε ο κ. Μαγιορκίνης «είναι εξαιρετικά σημαντικό να περιορίσετε τις κοινωνικές επαφές στο ελάχιστο δυνατό και πάντα με τους ίδιους ανθρώπους».

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ   

 

 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.