O Δημήτρης Φατούρος, ο σπουδαίος αρχιτέκτονας, ζωγράφος και πανεπιστημιακός πέθανε χθες σε ηλικία 92 ετών
Έφυγε από τη ζωή χθες Σάββατο 7 Νοεμβρίου ο Δημήτρης Φατούρος, ο σπουδαίος Έλληνας αρχιτέκτονας, ζωγράφος, πανεπιστημιακός και συγγραφέας,
Επίσης διετέλεσε πρύτανης του ΑΠΘ αλλά και υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης.
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1928 και αποφοίτησε από την Αρχιτεκτονική Σχολή του ΕΜΠ το 1952. Ήταν επιμελητής με τον καθηγητή Δημήτρη Πικιώνη, 1953-54, και με τον Νίκο ΧατζηκυριάκοΓκίκα, 1954-1959.
Ο Δ. Φατούρος διετέλεσε Καθηγητής στη Σχολή Αρχιτεκτόνων, στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.) για τέσσερις σχεδόν δεκαετίες από το 1959 έως το 1996 και υπήρξε βασικός ιδρυτικός συντελεστής της Σχολής και βασικός διαμορφωτής της φυσιογνωμίας της. Ήταν Κοσμήτορας της Πολυτεχνικής Σχολής ΑΠΘ στο διάστημα 1968-69 και 1977-78. Διετέλεσε Πρύτανης του Α.Π.Θ. από το 1983 έως το 1988. Υπήρξε Ομότιμος Καθηγητής στο Α.Π.Θ. από το 1996. Αναγορεύτηκε Επίτιμος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Πατρών το 2014.
Η διεθνής ενεργοποίηση του Δημήτρη Φατούρου ως αρχιτέκτονα και ως δασκάλου είναι σταθερή σε όλη τη διάρκεια της διαδρομής του. Σημειώνονται μερικές από τις διεθνείς διαδρομές του: Υπήρξε Visiting Fellow στο Πανεπιστήμιο Yale το 1966-67 και Visiting Professor στο Πανεπιστήμιο WalesCardiff, το 1982. Έχει δώσει διαλέξεις προσκεκλημένος σε Πανεπιστήμια στο εξωτερικό όπως: Yale, ΜΙΤ, Renselear P.I., Washington - St. Louis, Cornell, Berkley, Columbia, Cincinnati, S. California, Pomona P.I., Stockholm, Trondheim, Helsinki, UCL, Cardiff, Tallinn, Milano, Delft, Technion.
Η συμμετοχή του στα κοινά από πολλές διαφορετικές θέσεις αναδείκνυε έμπρακτα τη βαθιά του πίστη στη σχέση ανάμεσα στην αρχιτεκτονική και την κοινωνική δράση. Υπήρξε ανάμεσα στα άλλα: Εκλεγμένος πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Αρχιτεκτόνων (ΣΑΔΑΣ), το 1973 και 1974. Γενικός Διευθυντής Ανώτατης Εκπαίδευσης ΥΠΕΠΘ, Σεπτέμβριος-Νοέμβριος 1974. Πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ) 1981-1991. Υπουργός Παιδείας Σεπτέμβριος 1993-Ιούνιος 1994. Πρόεδρος του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης 1998-2001. Πρόεδρος του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας 2001-2005.
Ήταν ιδρυτικό μέλος σε Επιστημονικές, Πολιτισμικές Εταιρείες όπως: Ελληνική Εταιρεία Αισθητικής, Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής (ΕΙΑ), Societé d’ Esthétique Experimentale και της International Association of the People and their Surroundings (IAPS). Διετέλεσε μέλος, εκτός από το ΣΑΔΑΣ, σε Εταιρείες όπως: Mακεδονική Kαλλιτεχνική Eταιρεία «Tέχνη», Association Internationale des Critiques d’ Art (AICA), International Congress of Architecture and Town Planning (ICAT) με τον Jos Weber, Solar Architektur in der Stand (LogID). Επίσης ήταν μέλος Εκδοτικής Επιτροπής, Επιτροπής Συμβούλων κ.ά σε Περιοδικά όπως: Αρχιτεκτονικά Θέματα, Eπιστημονική Έκδοση Tεχνικών Xρονικών του ΤΕΕ (1979-1993), Urban Ecology, Carré Bleu, New Architecture κ.ά.
Το 1990 ήταν υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης με την στήριξη τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και της Αριστεράς, αλλά έχασε για ελάχιστες ψήφους από τον Ντίνο Κοσμόπουλο.
Ως αρχιτέκτων, μελέτησε και επέβλεψε σημαντικά αρχιτεκτονικά έργα που συνέτειναν στη διαμόρφωση της φυσιογνωμίας της μεταπολεμικής ελληνικής αρχιτεκτονικής, δημόσιας και ιδιωτικής, έργα ευρύτατα δημοσιευμένα όπως η Εθνική Πινακοθήκη, το Κλειστό Κολυμβητήριο της Σχολής Δοκίμων στον Πειραιά 1957-1959, τα Μουσεία Φιλίππων, Kαβάλας και του Πολύγυρου , Σχολικό Συγκρότημα στο Λαγκαδά το , Κέντρο Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Οικονομικού Δικαίου στη Θεσσαλονίκη και άλλα. Έχει μελετήσει επίσης και επιβλέψει σημαντικά ιδιωτικά έργα σε όλη την Ελλάδα και έχει βραβευτεί σε αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς.
Το αρχιτεκτονικό έργο του Δ. Φατούρου έχει πολλαπλώς εκτεθεί σε ομαδικές και ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε την Αρχιτεκτονική του 20ου αιώνα ΕΙΑ, DAM, Φραγκφούρτη, 2000, Triennale, Μιλάνο, Carré Bleu, Παρίσι, Χανιά, ΚΑΜ 2008, Αθήνα, Μουσείο Μπενάκη 2009, Θεσσαλονίκη, Τελλόγλειο 2010, Πάτρα 2013. Το έργο του Φατούρου έχει δημοσιευτεί σε ειδικές εκδόσεις και αφιερώματα όπως επίσης έχει παρουσιαστεί σε ειδικές εκπομπές, αφιερώματα και ντοκυμαντέρ.
Το συγγραφικό έργο του Δ. Φατούρου περιλαμβάνει δεκαεπτά βιβλία: δοκίμια για την αρχιτκετονική, αλλά ενίοτε την τέχνη και την ποίηση, μονογραφίες, και βιβλία μαθημάτων συστηματικής θεωρίας της αρχιτεκτονικής, σε ένα εύρος χρόνου από το 1952 ως το 2009. Επίσης έχουν εκδοθεί τέσσερις ποιητικές συλλογές του. Το εικαστικό του έργο περιλαμβάνει ατομικές και ομαδικές εκθέσεις ζωγραφικής, επιτοίχια ανάγλυφα και σκηνικά, που πρόσφατα ανακίνησαν την προσοχή των κριτικών με εκδόσεις και αναδρομική έκθεση (ΜΙΕΤ 2018).
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο 67χρονος πήγε στο νοσοκομείο για μία επέμβαση ρουτίνας και άφησε την τελευταία του πνοή στη ΜΕΘ
Η ανάρτηση του Άκη Σκέρτσου - Τα μέλη της Επιτροπής
Η ανακοίνωση των εργαζομένων
Μεγάλες είναι η καθυστερήσεις και στην Αττική οδό
Τι γυρεύουν οι άνθρωποι των καναλιών από αυτό το πλάσμα; Γιατί το τι γυρεύει η ίδια εύκολα το εντοπίζει κανείς...
Ερευνάται εάν στις επίμαχες τραπεζικές θυρίδες είχαν δηλωθεί και άλλα πρόσωπα ως συνδικαιούχοι
Οι περιοχές με υψηλά ποσοστά εθισμού σε ναρκωτικά και εξάρτηση από τον τζόγο - Στοιχεία του ΚΕΘΕΑ
To ωράριο των διαδρομών - Πού θα κλείσετε εισιτήριο
Διαβάστε όλη την απόφαση του Αρείου Πάγου για την τραγωδία με τους τρεις νεκρούς
Προκειμένου να διερευνηθούν, εκτός άλλων, τυχόν ποινικές ευθύνες των υπευθύνων της Δομής
Πώς θα είναι ο καιρός των Χριστουγέννων
Υποθέτω ότι μια στο τόσο πρέπει και οι αρμόδιες διωκτικές αρχές να προσποιούνται αποτελεσματικότητα ώστε να μπορούν να συνεχίζουν να είναι αναποτελεσματικές χωρίς άγχος
Θα τους απαγγελθούν κατηγορείς και θα ζητήσουν προθεσμία προκειμένου να απολογηθούν
Όσα πρέπει να γνωρίζουν οι δικαιούχοι
Πότε «έρχονται» οι ηλεκτρονικές κλήσεις
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.