Ελλαδα

Δίκη Χρυσής Αυγής: Η πρόεδρος αμφισβήτησε την εισαγγελέα

Της ζητά να τοποθετηθεί εκ νέου, ελέγχοντας την επιχειρηματολογία της

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Δίκη Χρυσής Αυγής
Δίκη Χρυσής Αυγής © EUROKINISSI/ ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Δίκη Χρυσής Αυγής: Τι είπε η πρόεδρος του δικαστηρίου για την πρόταση της εισαγγελέως περί αναστολής των ποινών των καταδικασθέντων.

Διέκοψε για αύριο η συνεδρίαση για τη δίκη της Χρυσής Αυγής, αφού προηγουμένως η πρόεδρος του δικαστηρίου, Μαρία Λεπενιώτη, έκρινε ότι πρέπει να συμπληρωθεί η εισαγγελική πρόταση για τις αναστολές, διαφωνώντας ότι η πλειονότητα των καταδικασθέντων έχουν λευκό ποινικό μητρώο, και παίρνοντας τον λόγο επισήμανε ότι έχουν καταδικαστεί σε καθείρξεις για βαριά αδικήματα όπως εμπρησμό, ληστεία κι επικίνδυνες σωματικές βλάβες. Η εισαγγελέας αντέκρουσε ότι έχουν εκτίσει τις ποινές.

Η πρόεδρος του δικαστηρίου κάλεσε την εισαγγελέα να τοποθετηθεί εκ νέου για τα θέματα των αναστολών, ελέγχοντας την επιχειρηματολογία της σχετικά με το ότι οι καταδικασμένοι δεν είναι σε θέση να τελέσουν νέα αδικήματα επειδή η Χρυσή Αυγή έχει διαλυθεί.

Από τις 10 το πρωί στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων ξεκίνησαν οι δευτερολογίες  των συνηγόρων υπεράσπισης για το ζήτημα αναστολής εκτέλεσης των ποινών. 

Οι συνήγοροι υπεράσπισης συντάσσονται με την εισαγγελέα που πρότεινε να δοθεί σε όλους αναστολή, εκτός από τον Γιώργο Ρουπακιά, ενώ η Πολιτική Αγωγή υποστηρίζει ότι οι κατηγορούμενοι με τη στάση τους δεν παρέχουν κανένα εχέγγυο ότι δεν θα τελέσουν αλλά εγκλήματα και χαρακτηρίζει «ισοπεδωτική» την πρόταση της εισαγγελέως.

Οι αντιδράσεις για την εισαγγελική πρόταση (αναστολή εκτέλεσης ποινών για όλους τους καταδικασθέντες, με εξαίρεση τον Γιώργο Ρουπακιά) εστιάζουν στο ότι υποβάθμισε την καταδίκη του Νίκου Μιχαλολιάκου το 1979 για βομβιστική επίθεση στον κινηματογράφο «Έλλη» με 18 τραυματίες, ενώ ζήτησε αυτεπαγγέλτως αναστολή για τον Γιάννη Λαγό.

Ανακοίνωση της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος

«Είναι καλόπιστη η κριτική προς τους δικαστικούς λειτουργούς αλλά δεν θα πρέπει να ξεπερνάει το μέτρο της ευπρέπειας και να τείνει να αποτελέσει μοχλό πίεσης και προσβολής του ελεύθερου φρονήματος των δικαστικών λειτουργών, στοιχείο που αποτελεί θεμελιώδη πυρήνα του κράτους δικαίου και της δημοκρατίας», ανακοίνωσε η Ένωση Εισαγγελέιων απαντώντας στις αντιδράσεις.

Χθες η Εισαγγελέας πρότεινε την αναστολή εκτέλεσης ποινών για όλους τους καταδικασθέντες, με εξαίρεση τον Γιώργο Ρουπακιά, καταδικασθέντα με ισόβια και 14 χρόνια κάθειρξη για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα.

Η εισαγγελέας ζήτησε αναστολή εκτέλεσης της ποινής και για τον Γιάννη Λαγό, ο οποίος δεν κατέθεσε καν ανάλογο αίτημα.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ  

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ