Ελλαδα

Συντάξεις Νοεμβρίου: Ξεκινά σήμερα η καταβολή τους

Πότε πληρώνονται για κάθε ταμείο

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Από σήμερα, Παρασκευή 23 Οκτωβρίου και ανάλογα με το ταμείο στο οποίο ανήκουν, ξεκινά η καταβολή των συντάξεων κύριων και επικουρικών στους δικαιούχους.

Η διαδικασία καταβολής κύριων και επικουρικών συντάξεων ξεκινά σήμερα, Παρασκευή 23 Οκτωβρίου και θα συνεχιστεί τη Δευτέρα 26 Οκτωβρίου, την Τρίτη 27 και την Πέμπτη 29 Οκτωβρίου, με την κάθε ημερομηνία να αφορά σε ξεχωριστά ταμεία.

Υπενθυμίζεται πως την ημέρα της καταβολής της κύριας συντάξεως, γίνεται και η καταβολή της επικουρικής.

Συγκεκριμένα, οι καταβολές των συντάξεων βάσει του ταμείου που ανήκει ο δικαιούχος και του τελικού ψηφίου, στο οποίο λήγει ο αριθμός ΑΜΚΑ θα γίνει ως εξής:

  • Την Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2020, θα καταβληθούν οι κύριες και οι επικουρικές συντάξεις των μισθωτών, (δηλαδή των συνταξιούχων που προέρχονται από το τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τις τράπεζες και τον ΟΤΕ), που ο ΑΜΚΑ τους λήγει σε 1, 3, 5, 7, 9.
  • Τη Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2020, θα καταβληθούν οι κύριες και οι επικουρικές συντάξεις των μισθωτών, (δηλαδή των συνταξιούχων που προέρχονται από το τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τις τράπεζες και τον ΟΤΕ), που ο ΑΜΚΑ τους λήγει σε 0, 2, 4, 6, 8.
  • Την Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2020, θα καταβληθούν οι κύριες και επικουρικές οι συντάξεις των μη μισθωτών, (δηλαδή των συνταξιούχων που προέρχονται από τους τέως φορείς ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΕΤΑΑ).
  • Την Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2020, θα καταβληθούν οι κύριες και οι επικουρικές συντάξεις του Δημοσίου, του τ. ΝΑΤ, τ. ΕΤΑΤ, τ. ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και ΔΕΗ.

Καταβάλλονται και αναδρομικά με τις συντάξεις Νοεμβρίου 2020

Την ίδια ώρα, όπως έχει ανακοινωθεί: «Με πλήρη σεβασμό στις δικαστικές αποφάσεις και στο πλαίσιο υλοποίησης της κυβερνητικής απόφασης για την επιστροφή των αναδρομικών ποσών συντάξεων που αντιστοιχούν στις μειώσεις των κύριων συντάξεων για το χρονικό διάστημα από τις 11.06.2015 έως και τις 12.05.2016», θα πραγματοποιηθεί η καταβολή των αναδρομικών αυτών, ύστερα από απόφαση του υπουργείου Εργασίας και τη διοίκηση του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ).

Η καταβολή των αναδρομικών στους δικαιούχους θα πραγματοποιηθεί κατά τις ίδιες ημερομηνίες που θα δοθούν οι κύριες και επικουρικές συντάξεις, με διακριτό κωδικό, προκειμένου οι συνταξιούχοι να έχουν λεπτομερή ενημέρωση για το ποσό που δικαιούνται.

Υπενθυμίζεται πως, τα ποσά των αναδρομικών είναι ανεκχώρητα και ακατάσχετα, δεν δεσμεύονται και δεν συμψηφίζονται με βεβαιωμένα χρέη και άλλες οφειλές ενώ δεν υπόκεινται σε παρακράτηση φόρου.

Όσον αφορά σε ειδικές περιπτώσεις συνταξιούχων που έλαβαν κατά την πρώτη απονομή της σύνταξης αναδρομικά ποσά που αντιστοιχούσαν στο σύνολο ή τμήμα της περιόδου Ιουνίου 2015-Μαΐου 2016, τα χρήματα που παρακρατήθηκαν και κρίθηκαν αντισυνταγματικά, θα τους επιστραφούν στο σύνολό τους κατά το ερχόμενο χρονικό διάστημα και μέχρι το τέλος του έτους.

Όπως έχει κάνει γνωστό το υπουργείο Εργασίας, σύντομα θα παρουσιαστεί η νέα, πιο απλή διαδικασία, με αποφυγή της γραφειοκρατίας και της ταλαιπωρίας, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του e-ΕΦΚΑ, για τη χορήγηση των αναδρομικών ποσών των συνταξιούχων που έχουν αποβιώσει στους δικαιούχους κληρονόμους τους.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ