Ελλαδα

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο Δήμος Ηρακλείου Αττικής

Στα 600 τα αιτήματα για αποζημιώσεις

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ζημιές από την κακοκαιρία στο Νέο Ηράκλειο
Ζημιές από την κακοκαιρία στο Νέο Ηράκλειο © EUROKINISSI

Δήμος Ηρακλείου Αττικής: Κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μετά την πρόσφατη κακοκαιρία που προκάλεσε ζημιές.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε ο δήμος Ηρακλείου Αττικής, μετά από αίτημα του δημάρχου, Νίκου Μπάμπαλου προς την Περιφέρεια Αττικής. 

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών (πλημμύρες, κατολισθήσεις) που προέκυψαν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα (ισχυρές καταιγίδες, έντονες βροχοπτώσεις, ισχυροί άνεμοι) και θα ισχύσει από την ημερομηνία εκδήλωσης των φαινομένων και για έξι μήνες, δηλαδή έως τις 13 Απριλίου 2021. Μετά το πέρας του καθορισθέντος χρόνου, θα γίνει, δίχως νέο έγγραφο, άρση της παραπάνω κατάστασης Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας.

Το δημοτικό συμβούλιο του Ηρακλείου Αττικής, έπειτα από σύσκεψη αποφάσισε να ζητήσει από τους αρμόδιους φορείς, αφενός την προκαταβολή μέρους των όποιων αποζημιώσεων προκύψουν για τους πληγέντες, αφετέρου ρυθμίσεις αναστολής της πληρωμής των οφειλών τους σε Δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία και τράπεζες.

Τα μεικτά κλιμάκια των μηχανικών Δήμου και Περιφέρειας Αττικής συνεχίζουν τους ελέγχους, προκειμένου να πραγματοποιήσουν τις απαιτούμενες αυτοψίες στις ιδιωτικές περιουσίες και τους δημοτικούς χώρους που έχουν υποστεί ζημιές, έτσι ώστε να προωθηθούν όσο το δυνατό συντομότερα, τα αιτήματα για τις αποζημιώσεις. Μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί γύρω στα 600 αιτήματα, ενώ έχουν πραγματοποιηθεί 300 αυτοψίες.

Ανεμοστρόβιλος σάρωσε το Νέο Ηράκλειο

Επιβεβαιώθηκε η αρχική εκτίμηση ότι ανεμοστρόβιλος σάρωσε το Νέο Ηράκλειο, προκαλώντας ζημιές σε κτίρια και αυτοκίνητα.

Κολόνες της ΔΕΗ έπεσαν και ολόκληρα δέντρα εκριζώθηκαν, καταπλακώνοντας οχήματα, ενώ τέντες στα μπαλκόνια διαμερισμάτων έγιναν «κομμάτια».

Ο δυνατός αέρας ξεκόλλησε ταμπέλες και άλλα αντικείμενα, σηκώνοντας ακόμα και κεραμίδια από σπίτια, την ώρα που κορμοί δέντρων έπεσαν σε κεντρικούς δρόμους, με αποτέλεσμα να διακοπεί η κυκλοφορία. Από τον ανεμοστρόβιλο που χτύπησε με μανία το Νέο Ηράκλειο τραυματίστηκαν τρεις άνθρωποι, οι οποίοι και μεταφέρθηκαν σε ΚΑΤ και «Ευαγγελισμός». Ανάμεσά τους μια 69χρονη, η οποία καταπλακώθηκε από τοίχο του σπιτιού της. Μεταφέρθηκε στον «Ευαγγελισμό» όπου και διασωληνώθηκε, μπαίνοντας στη συνέχεια στη ΜΕΘ.

Στην επίσημη ενημέρωσή του η υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ανακοίνωσε ότι οι ισχυρές καταιγίδες που εκδηλώθηκαν τα ξημερώματα της Τρίτης 13 Οκτωβρίου 2020 συνοδεύτηκαν από ανεμοστρόβιλο στο Νέο Ηράκλειο. Έδωσε, μάλιστα, στη δημοσιότητα και φωτογραφίες, την ώρα που στιγμιότυπα μετεωρολογικών καμερών ενδεχομένως αποτυπώνουν την παρουσία και δεύτερου ανεμοστρόβιλου.

Τα στιγμιότυπα προέρχονται από βίντεο που κατέγραψε με το κινητό του ο Θανάσης Ζ., κάτοικος του Νέου Ηρακλείου, λίγο μετά τις 06:01. Τη συγκεκριμένη ώρα ο ανεμοστρόβιλος προσέγγιζε την περιοχή του Νέου Ηρακλείου, έχοντας πρώτα περάσει από το Ολυμπιακό Κέντρο Γαλατσίου και την Καλογρέζα. Οι εικόνες δείχνουν ξεκάθαρα τη χοάνη του ανεμοστρόβιλου.

Παράλληλα, το meteo.gr επεξεργάστηκε τις καταγραφές των μετεωρολογικών καμερών που βρίσκονται στις εγκαταστάσεις του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, στην Πεντέλη. Στις εικόνες διακρίνεται η χοάνη του ανεμοστρόβιλου στις 06.01 στην περιοχή του Γαλατσίου, ενώ ενδέχεται να δείχνουν την ύπαρξη και δεύτερου ανεμοστρόβιλου.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ  

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ