Ελλαδα

Αναδρομικά συνταξιούχων: Πότε θα καταβληθούν

Αναλυτικά τα ποσά των αναδρομικών - Τι ισχύει για τους κληρονόμους

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ηλικιωμένος
Ηλικιωμένος © EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Οι δικαιούχοι πρόκειται να λάβουν τα χρήματά τους, στα τέλη Οκτωβρίου, τόσο για τις κύριες και επικουρικές συντάξεις όσο και για τα αναδρομικά των συντάξεων.

Στο τέλος του Οκτωβρίου αναμένεται να καταβληθούν τόσο οι κύριες και οι επικουρικές αλλά και τα αναδρομικά των συντάξεων για τους δικαιούχους.

Ειδικότερα, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Βρούτσης στη Βουλή, την Τρίτη (06/10), τα αναδρομικά θα καταβληθούν στα τέλη Οκτωβρίου, μαζί με τις κύριες συντάξεις και ο λόγος της συγκεκριμένης απόφασης είναι για να μην υπάρξει συνωστισμός στις τράπεζες με διαφορετικές ημερομηνίες καταβολής.

Όπως διευκρίνισε, θα υπάρχει χωριστός κωδικός για να γνωρίζουν οι συνταξιούχοι τα ποσά που θα εισπράξουν.

Συνολικά θα καταβληθούν στους συνταξιούχους αναδρομικά 1,4 δισεκατομμυρίων ευρώ για 350.000 συνταξιούχους του δημοσίου και για 750.000 συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα.

Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για αναδρομικά 11 μηνών, από τον Ιούνιο του 2015 έως και τον Μάιο του 2016, τα οποία αφορούν σε περικοπές που είχαν γίνει σε συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ.

Τα ποσά των αναδρομικών θα χορηγηθούν ανάλογα με τις κύριες συντάξεις που λάμβαναν οι συνταξιούχοι την περίοδο των περικοπών.

Για παράδειγμα, ένας συνταξιούχος του ΙΚΑ που λάμβανε σύνταξη περίπου 1.000 ευρώ όταν έγιναν οι περικοπές, θα λάβει 600 ευρώ για το 11μηνο.

Όπως προβλέπεται, η καταβολή των επιστρεπτέων ποσών από τον e-ΕΦΚΑ θα γίνει με εφάπαξ καταβολή.

Το μικτό ποσό, που προκύπτει, μετά τον υπολογισμό των επιστρεπτέων ποσών, υπόκειται σε κράτηση για υγειονομική περίθαλψη σε ποσοστό 4% για το διάστημα από τις 11/06/2015 έως τις 31/06/2015 και σε ποσοστό 6% από την 01/07/2015 έως τις 12/05/2016.

Τα ποσά καταβάλλονται άτοκα στους δικαιούχους, είναι ανεκχώρητα και ακατάσχετα στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, δεν δεσμεύονται και δεν συμψηφίζονται με βεβαιωμένα χρέη προς τη φορολογική διοίκηση και το Δημόσιο, τους Δήμους, τις Περιφέρειες, τα ασφαλιστικά Ταμεία κλπ.

Τέλος, κατά την καταβολή των ποσών, δεν διενεργείται παρακράτηση φόρου, αλλά ούτε και παρακράτηση ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.

Τα ποσά των αναδρομικών

 • Για συνταξιούχους ΙΚΑ: Από 600 έως 4.560 ευρώ.
 • Για συνταξιούχους Δημοσίου: Από 1.340 έως 5.100 ευρώ.
 • Για δικαστικούς: Από 4.500 έως 9.000 ευρώ.
 • Για ΕΤΑΑ: Από 1.450 έως 3.400 ευρώ.
 • Για τράπεζες και ΔΕΚΟ: Από 1.360 έως 9.200 ευρώ.
 • Οι απόστρατοι θα λάβουν αναδρομικά από 2.500 έως 6.000 ευρώ.
 • Οι συνταξιούχοι του ΝΑΤ από 450 έως 3.700 ευρώ.

Τι ισχύει με τους κληρονόμους

Οι Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις (ΚΥΑ) των Υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας προβλέπουν ότι σε περίπτωση θανάτου συνταξιούχου, τότε δικαιούχοι είναι οι νόμιμοι κληρονόμοι κατά το ποσοστό του κληρονομικού δικαιώματός τους, με υποβολή αίτησης και των απαραίτητων δικαιολογητικών σε ηλεκτρονική πλατφόρμα του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ).

Συγκεκριμένα, για τους δικαιούχους-κληρονόμους πραγματοποιείται απολογιστικός δειγματοληπτικός έλεγχος και οι αιτούντες που επιλέγονται στο δείγμα, ενημερώνονται ηλεκτρονικά στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που έχουν δηλώσει στην αίτησή τους και υποχρεούνται εντός 15 ημερών να προσέλθουν στο αρμόδιο υποκατάστημα, προσκομίζοντας τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Σε περίπτωση μη έγκαιρης προσέλευσης από υπαιτιότητά τους, αναζητούνται τα καταβαλλόμενα ποσά ως αχρεωστήτως καταβληθέντα.

Πότε θα καταβληθούν οι συντάξεις Νοεμβρίου

Ο e-ΕΦΚΑ δεν έχει ανακοινώσει ακόμα πότε θα γίνει η πληρωμή των συντάξεων ανά ασφαλιστικό Ταμείο.

Ωστόσο, με βάση τα συνήθη, οι συντάξεις Νοεμβρίου αναμένεται να καταβληθούν ως εξής:

 • Για τις συντάξεις του ΙΚΑ, εάν υπάρξει μια ημερομηνία για όλους, η πληρωμή αναμένεται να γίνει την τελευταία εβδομάδα του Οκτωβρίου. Εάν, όμως, γίνουν πληρωμές σε δύο δόσεις, βάσει ΑΜΚΑ, τότε σε διαφορετική ημερομηνία θα πληρωθούν οι συνταξιούχοι με ΑΜΚΑ που λήγει σε 1, 3, 5, 7 και 9, από αυτούς των οποίων το ΑΜΚΑ λήγει σε 0, 2, 4, 6 και 8.
 • Για τις συντάξεις Δημοσίου, πιθανότερη ημερομηνία θεωρείται η Πέμπτη, 29 Οκτωβρίου, με την ίδια ημερομηνία πληρωμής να είχε εφαρμοστεί και τον προηγούμενο μήνα.
 • Για τους συνταξιούχους ΝΑΤ πιθανότερη ημερομηνία είναι και πάλι η Πέμπτη, 29 Οκτωβρίου.
 • Για τις συντάξεις ΟΓΑ και τις συντάξεις ΟΑΕΕ η πληρωμή αναμένεται επίσης την τελευταία εβδομάδα του Οκτωβρίου, με πιθανή ημερομηνία τη Δευτέρα 26 Οκτωβρίου.
 • Ο ΟΠΕΚΑ αναμένεται να καταβάλλει τις συντάξεις των Ανασφάλιστων Υπερηλίκων την τελευταία εργάσιμη του μήνα, δηλαδή την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου.
 • Τα υπόλοιπα Ταμεία του ΕΦΚΑ (μισθωτών) αναμένεται καταβάλλουν τις συντάξεις την προτελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα, δηλαδή την Πέμπτη 29 Οκτωβρίου.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ