Ελλαδα

Έρευνα Prorata: 8/10 είναι ικανοποιημένοι με την καταδίκη της ΧΑ

«Ο κίνδυνος της φασιστικής απειλής δεν παρήλθε»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μάγδα Φύσσα - Εφετείο
Μάγδα Φύσσα - Εφετείο © EUROKINNISSI/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ

8 στους 10 Ελληνες είναι ικανοποιημένοι από την καταδίκη της Χρυσής Αυγής, σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε η Prorata.

Τη συντριπτική αποδοχή της ελληνικής κοινωνίας για την καταδικαστική απόφαση στη δίκη της Χρυσής Αυγής αναδεικνύει έρευνα που διεξήγαγε η Prorata. Στην έρευνα -που δημοσιεύεται λίγο πριν τις αποφάσεις για τις ποινές των κατηγορουμένων, αποτυπώνεται η καταλυτική συμβολή της δικαιοσύνης και της προσωπικής μάχης που έδωσε η Μάγδα Φύσσα ενάντια στη Χρυσή Αυγή.

Ενα ιδιαίτερα ενδιαφέρον σημείο της έρευνας είναι ότι η πλειοψηφία εκφράζει την άποψη ότι η φασιστική/νεοναζιστική απειλή στην Ελλάδα δεν «εξανεμίστηκε» με την καταδικαστική απόφαση κατά της Χρυσής Αυγής και ότι παραμένει υπαρκτή. Η τελευταία ενότητα της έρευνας για τη Χρυσή Αυγή εστιάζει στο κόμμα στο οποίο θα στραφούν πλέον οι ψηφοφόροι της εγκληματικής οργάνωσης.

To 83% ικανοποιημένο από την καταδίκη της Χρυσής Αυγής

Πιο συγκεκριμένα, από την έρευνα της Prorata για τη Χρυσή Αυγή προκύπτουν τα εξής: Η συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας (83%) έμεινε αρκετά ή απόλυτα ικανοποιημένη από την απόφαση του δικαστηρίου, ενώ η μεγαλύτερη μερίδα όσων έμειναν ανικανοποίητοι προέρχεται από τον ευρύτερο χώρο της δεξιάς και της άκρας δεξιάς. 

xrysi-aygi-prorata-1.jpg

Η ελληνική Δικαιοσύνη αλλά και η προσωπική μάχη της Μάγδας Φύσσα για δικαίωση αποτελούν, σύμφωνα με την κοινή γνώμη, τους παράγοντες εκείνους που συνέβαλαν αποφασιστικότερα στην καταδίκη της οργάνωσης, ενώ δευτερευόντως εκτιμάται ότι σημαντικό ρόλο διαδραμάτισε και ο κοινωνικοπολιτικός κλοιός που σταδιακά οικοδομήθηκε από το αντιφασιστικό κίνημα και τα πολιτικά κόμματα.

xrysi-aygi-prorata-2.jpg

xrysi-aygi-prorata-3.jpg

Το 76% διατηρεί την άποψη πως ο κίνδυνος της  φασιστικής απειλής δεν παρήλθε

Η μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας δεν μοιάζει καθησυχασμένη αλλά, αντίθετα, είναι εξαιρετικά επιφυλακτική απέναντι σε ορισμένες φωνές που διατρανώνουν πως η καταδίκη των νεοναζί οδήγησε και στην ολοκληρωτική ήττα των ιδεών τους. Ενδεικτικό τούτου, ότι το 76% συνεχίζει να διατηρεί την άποψη πως ο κίνδυνος της  φασιστικής απειλής δεν παρήλθε οριστικά, με τους φόβους να παρουσιάζουν μεγαλύτερη ένταση μεταξύ όσων αυτοτοποθετούνται στον ευρύτερο προοδευτικό χώρο.

xrysi-aygi-prorata-4.jpg

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ