Ελλαδα

Κορωνοϊός - Μέτρα: Παρατείνονται για 10 ημέρες - Πιέσεις στις ΜΕΘ

Τι είπε ο Νίκος Χαρδαλιάς για τους διασωληνωμένους, το εργοστάσιο στην Πέλλα και το γηροκομείο στον Άγιο Παντελεήμονα

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Παρατείνονται έως τις 12 Οκτωβρίου 2020 τα περιοριστικά μέτρα για τον κορωνοϊό στην Αττική, ανακοίνωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς - Ποια είναι η κατάσταση στις ΜΕΘ.

Ο Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε την Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2020 ότι παρατείνονται τα περιοριστικά μέτρα για τον κορωνοϊό στην Αττική έως και τις 12 Οκτωβρίου 2020.

Νωρίτερα, είχε γίνει γνωστό ότι από τα 460 νέα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα που ανακοίνωσε το τελευταίο 24ωρο ο ΕΟΔΥ, τα 207 επιβεβαιώθηκαν στην Αττική.

Μιλώντας στη live ενημέρωση για τον κορωνοϊό και την εξάπλωσή του στην Ελλάδα, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην κατάσταση που επικρατεί στις ΜΕΘ, στους διασωληνωμένους ασθενείς με Covid-19, στο εργοστάσιο στην Πέλλα με τις 114 μολύνσεις, στο γηροκομείο στον Άγιο Παντελεήμονα που μετατράπηκε σε «υγειονομική βόμβα» και στα «εισαγόμενα» κρούσματα.

Όπως είπε και νωρίτερα ο καθηγητής επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ Γκίκας Μαγιορκίνης, την τελευταία εβδομάδα παρουσιάζεται σταθεροποίηση στον μέσο όρο ημερήσιων κρουσμάτων, με έντονη όμως μεταβλητότητα, ενώ υπάρχει μείωση του αριθμού θανάτων. Ωστόσο, προκαλεί ανησυχία η αύξηση του αριθμού των διασωληνωμένων στις ΜΕΘ. Αυτό προκύπτει βάσει των διαθέσιμων στοιχείων για την τελευταία εβδομάδα του Σεπτεμβρίου (24-30 Σεπτεμβρίου 2020) από το παρατηρήριο Covid-19.

Ο Νίκος Χαρδαλιάς τόνισε ότι ο μέσος όρος των ημερήσιων κρουσμάτων περιορίστηκε στα 314 από 324 που ήταν την προηγούμενη εβδομάδα, εκ των οποίων το 50%-60% εντοπίζονται στην Αττική. Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχει εκτεταμένη διασπορά σε νεαρότερες ηλικίες με τον μέσο όρο των φορέων Covid-19 να διαμορφώνεται στα 39 έτη. Οι περισσότεροι από αυτούς τους ασθενείς είναι είτε ασυμπτωματικοί είτε εμφανίζουν ήπια συμπτώματα, όπως είπε.

460 νέα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα ανακοίνωσε την Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2020 ο ΕΟΔΥ © athensvoice.gr/koronoios

Ωστόσο, η ανοδική τάση που ακολουθεί ο αριθμός των ασθενών με κορωνοϊό που χρειάζονται διασωλήνωση στις ΜΕΘ, αυξάνει την πίεση στο Σύστημα Υγείας.

Κορωνοϊός στην Ελλάδα - Πού κυμαίνονται τα «εισαγόμενα» κρούσματα - Από ποιες χώρες είναι υποχρεωτικό το τεστ

Σε ό,τι αφορά στα «εισαγόμενα» κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα, ο Νίκος Χαρδαλιάς τόνισε ότι αποτελούν το 4%-11% των συνολικών μολύνσεων.

Λαμβάνοντας υπόψιν το δεδομένο αυτό ελήφθη η απόφαση να αυστηροποιηθούν τα μέτρα για τις πτήσεις εξωτερικού.

Ειδικότερα, από το Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2020 οι ταξιδιώτες από Πολωνία θα πρέπει να έχουν αρνητικό τεστ μέχρι 72 ώρες πριν από την άφιξή τους στην Ελλάδα, ενώ στην υποχρέωση αυτή εντάσσονται μέχρι τις 12 Οκτωβρίου 2020 και οι ταξιδιώτες από Βουλγαρία, Ρουμανία, Ουγγαρία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Μάλτα και Τσεχία.

Πώς σχολίασε ο Νίκος Χαρδαλιάς τα σενάρια για νέα αυστηρότερα μέτρα 

«Βρισκόμαστε στο δεύτερο κύμα κορωνοϊού» τόνισε ο Νίκος Χαρδαλιάς κατά τη διάρκεια της live ενημέρωσης για την εξάπλωση της Covid-19 στην Ελλάδα, την Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2020.

Και σχολίασε τα σενάρια για τη λήψη αυστηρότερων περιοριστικών μέτρων, λέγοντας: «Ακούω συνεχώς το ερώτημα αν θα πάρουμε νέα μέτρα, αλλά το σημαντικό είναι να τηρήσουμε τα ήδη επιβληθέντα. Η τήρηση των μέτρων δεν είναι καταναγκασμός. Πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον ιό και να προφυλασσόμαστε. Άλλος τρόπος αντιμετώπισης δεν υπάρχει κι έρχεται χειμώνας που τα πράγματα θα είναι πιο δύσκολα».

47 κρούσματα κορωνοϊού σε γηροκομείο στον Άγιο Παντελεήμονα - Συνεργείο του Δήμου Αθηναίων πραγματοποιεί απολύμανση © EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Και έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για πολλοστή φορά για τις ευπαθείς ομάδες, καλώντας τους πολίτες να τις προστατέψουν. Έφερε, μάλιστα, ως παράδειγμα το γηροκομείο στον Άγιο Παντελεήμονα, στο οποίο καταγράφηκαν 47 κρούσματα, εκ των οποίων τα 42 είναι φιλοξενούμενοι και τα 5 εργαζόμενοι. «Ο ιός χτυπά όλους, ανεξαιρέτως ποιος είναι και τι ηλικία έχει» ανέφερε.

Νίκος Χαρδαλιάς για κορωνοϊό: Τι ισχύει με το γηροκομείο στον Άγιο Παντελεήμονα και το εργοστάσιο στην Πέλλα

Αναφερόμενος, επίσης, στο γηροκομείο στον Άγιο Παντελεήμονα μετά τα πολλαπλά κρούσματα κορωνοϊού, ο Νίκος Χαρδαλιάς τόνισε πως στις κτιριακές εγκαταστάσεις της συγκεκριμένης μονάδας φροντίδας ηλικιωμένων διαμένουν πλέον μόνο όσοι είναι αρνητικοί στην Covid-19.

Και γνωστοποίησε ότι έχει επιβληθεί αναστολή εισόδου και εξόδου στο γηροκομείο με εξαίρεση το προσωπικό, ενώ κλιμάκια του ΕΟΔΥ διενεργούν καθημερινά τεστ.

Για τις 114 μολύνσεις Covid-19 σε εργοστάσιο κονσερβοποιίας στο Μαυροβούνι Σκύδρας στην Πέλλα, ο Νίκος Χαρδαλιάς επανέλαβε ότι η συγκεκριμένη βιομηχανική μονάδα έχει κλείσει και κάλεσε τους πολίτες της περιοχής να τηρούν τα μέτρα κατά της εξάπλωσης Covid-19.

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ