Ελλαδα

Κορωνοϊός- Άγ. Παντελεήμονας: Εισαγγελική έρευνα στο γηροκομείο

Υπήρξε κακουργηματική παραβίαση των μέτρων πρόληψης για τη διάδοση του ιού;

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Έρευνα από την εισαγγελία πρωτοδικών για τα κρούσματα κορωνοϊού σε γηροκομείο στον Άγιο Παντελεήμονα.

Κατεπείγουσα έρευνα ξεκινά από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών για τα δεκάδες κρούσματα κορωνοϊού που εντοπίστηκαν σε γηροκομείο στον Άγιο Παντελεήμονα.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή», μετά από εντολή της προϊσταμένης της Εισαγγελίας, θα διερευνηθεί αν υπήρξε από την πλευρά των υπευθύνων του οίκου ευγηρίας κακουργηματική παραβίαση των μέτρων πρόληψης για τη διάδοση του ιού, βάσει του άρθρου 285 του Ποινικού Κώδικα, στον οποίο ορίζεται ότι:

«Όποιος από πρόθεση παραβιάζει τα μέτρα που έχει διατάξει η αρμόδια αρχή τιμωρείται:

-με φυλάκιση και χρηματική ποινή, αν από την πράξη μπορεί να προκύψει κίνδυνος μετάδοσης της ασθένειας σε αόριστο αριθμό ανθρώπων,

-με κάθειρξη έως 10 χρόνια, αν η παραβίαση είχε ως αποτέλεσμα να μεταδοθεί η ασθένεια σε άνθρωπο,

-με κάθειρξη έως 10 χρόνια, εάν υπάρξει θάνατος ανθρώπου,

-με ισόβια, αν προκλήθηκε ο θάνατος μεγάλου αριθμού ανθρώπων».

Σύψας: Ο Άγιος Παντελεήμονας είναι στο κέντρο της «φωτιάς»

«Το ερώτημα είναι ένα. Υπάρχουν σαφή πρωτόκολλα, το ζητούμενο είναι αν τηρήθηκαν», σχολίασε μιλώντας στον «Θέμα 104,6» ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας, αναφερόμενος στα θετικά κρούσματα που εντοπίστηκαν στο γηροκομείο στον Άγιο Παντελεήμονα.

«Ο Άγιος Παντελεήμονας είναι στο κέντρο της ''φωτιάς''. Όταν γύρω μαίνεται η επιδημία, είναι δύσκολο να μείνει αλώβητος. Δεν μπορεί να μαίνεται η επιδημία σε μια περιοχή και μια δομή να μένει αλώβητη», είπε.

Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, όπως είπε το μεγάλο πρόβλημα είναι στην Αθήνα, στο κέντρο και θα γίνουν μεγάλες παρεμβάσεις. Θα κάνουμε μαζικά τεστ, μαζί με τα υπόλοιπα που γίνονται στα Μέσα Μεταφοράς και τις πλατείες. Η πιο σοφή παρέμβαση είναι η συντομευμένη παρέμβαση εκεί που υπάρχει το πρόβλημα».

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ