Ελλαδα

Λινού: Να ληφθούν μέτρα σήμερα, μην περιμένουμε μέχρι τη Δευτέρα

Οι προτάσεις της καθηγήτριας

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πολίτες με μάσκα στα ΜΜΜ
Πολίτες με μάσκα στα ΜΜΜ © ΔΑΓΑΛΑΚΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ / EUROKINISSI

Καθηγήτρια Λινού: «Να ληφθούν μέτρα σήμερα, να μην περιμένουμε μέχρι την Δευτέρα»- Τι θα πρέπει να γίνει άμεσα

Η καθηγήτρια επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Αθηνά Λινού εξέφρασε τη θέση ότι «θα πρέπει να ληφθούν σήμερα μέτρα για τον κορωνοϊό, να μην περιμένουμε μέχρι τη Δευτέρα».

Συγκεκριμένα, μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6, η κα Λινού σημείωσε: «Αν δεν προλάβουμε να αναστρέψουμε την πανδημία, μετά η αντιμετώπιση θα είναι πάρα πολύ δύσκολη και για μερικούς θα είναι αδύνατη» υπογράμμισε η κ. Λινού και ανέφερε ότι για τη λήψη επιπλέον μέτρων δεν πρέπει να σκεφτόμαστε αριθμητικά, αλλά «πρέπει η πολιτεία και οι πολίτες να κάνουμε τα αδύνατα δυνατά, με σύνεναιση και αισιοδοξία για να αναστρέψουμε την κατάσταση».

Παράλληλα, επεσήμανε ότι πρέπει «να προσπαθήσουμε άμεσα και να μην περιμένουμε την άλλη Δευτέρα για να λάβουμε μέτρα, πρέπει να λάβουμε μέτρα σήμερα».

Μάλιστα σημειώσε ότι «δεν χρειάζεται να συγκρίνουμε τα κρούσματά μας με αυτά άλλων χωρών, καθώς σε κάθε χώρα παίζει ρόλο ο πληθυσμός, η ιχνηλάτηση που γίνεται, καθώς και τα τεστ που διενεργούνται» και υπογράμμισε ότι «το θέμα είναι να βλέπουμε αναλογικά τις εισαγωγές στις ΜΕΘ και τους θανάτους και όχι τα κρούσματα».

Η κα Λινού, αναφερόμενη στο γεγονός ότι στη Μαδρίτη κατέβασαν στον δρόμο τον στρατό, είπε ότι «αν είχαμε κατεβάσει τον στρατό στα ΜΜΜ, ενδεχομένως και να είχαμε αποτρέψει κάποιους θανάτους». «Εξάλλου, δεν θα μας κόστιζε τίποτα και θα έδινε και το μήνυμα "προσέξτε" στον κόσμο», πρόσθεσε.

Ποιες είναι οι προτάσεις της καθηγήτριας

Η Αθηνά Λινού εκτίμησε ότι έχει ιδιαίτερη σημασία η καθολική χρήση μάσκας, ακόμη κι όταν είμαστε μόνοι μας σε εργασιακό χώρο, καθώς ακόμα και με τη λειτουργία των κλιματιστικών ο αέρας μεταφέρεται από χώρο σε χώρο.

Σύμφωνα με έρευνα, το 40% των κρουσμάτων προέρχεται από τον χώρο της δουλειάς, και τόνισε ότι πρέπει «να εφαρμοστεί η καθολική εξ αποστάσεως εργασία όπου είναι δυνατόν. Να εργάζεται με τηλεργασία όχι μόνο το 40%, αλλά το 80% και το 90%».

Μάλιστα, η κα Λινού αναφέρθηκε και στην αναγκαιότητα της αύξησης των δρομολογίων στα ΜΜΜ και πρότεινε είτε την ενοικίαση από το δημόσιο τουριστικών λεωφορείων, το οποίο θα βοηθήσει και τους εργαζόμενους στον κλάδο αυτό, καθώς επλήγησαν ιδιαίτερα τη φετινή χρονιά, είτε τη χρήση κουπονιών για τα ταξί, αλλά και κίνητρα για τη μετακίνηση με τα ιδιωτικά μέσα. «Πρέπει αυτά να γίνουν σήμερα, καθώς στα ΜΜΜ είναι η μεγάλη έκρηξη», είπε χαρακτηριστικά.
 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ  

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ