Καρδίτσα: Νερά και λάσπη στο υπόγειο του Αρχαιολογικού Μουσείου
Ζημιές στο Αρχαιολογικό Μουσείο Καρδίτσας
«Το σύνολο του υπόγειου χώρου του μουσείου γέμισε με νερά και λάσπη σε ύψος τουλάχιστον δύο μέτρων», δηλώνει το ΥΠΠΟΑ.
Για τις ζημιές στο Αρχαιολογικό Μουσείο Καρδίτσας από την καταστροφική πλημμύρα, ενημερώνει με ανακοίνωσή του το υπουργείο Πολιτισμού. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «η καταστροφική πλημμύρα της 19 Σεπτεμβρίου 2020, η οποία έπληξε ολόκληρη την πόλη της Καρδίτσας, προκάλεσε ζημιές και στο Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης. Συγκεκριμένα, το σύνολο του υπόγειου χώρου του μουσείου γέμισε με νερά και λάσπη σε ύψος τουλάχιστον δύο μέτρων».
«Το Αρχαιολογικό Μουσείο Καρδίτσας διαθέτει υπόγειο χώρο αποθηκών και ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού έκτασης περίπου 500 τμ. Διαθέτει υπόγειες αντλίες σε τρία σημεία, οι οποίες δεν δούλεψαν, καθώς είχε διακοπεί το ηλεκτρικό ρεύμα τρεις ώρες πριν την πλημμύρα. Η ηλεκτρογεννήτρια του μουσείου δεν μπόρεσε να ανταπεξέλθει στη σφοδρότητα του φαινομένου», σημειώνει η ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ, προσθέτοντας ότι η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού βρίσκεται από την Κυριακή σε συνεχή επαφή με την αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων.
«Η κ. Λίνα Μενδώνη την Παρασκευή το πρωί, συνοδευόμενη από κλιμάκιο με όλους τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες, θα κάνει αυτοψία στο μουσείο. Εν τω μεταξύ, έδωσε εντολή να αγοραστούν κοντέινερς, ώστε να αδειάσει ο υπόγειος χώρος του μουσείου, για να μπορέσουν να αρχίσουν άμεσα οι εργασίες», αναφέρει η ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ. Επιπλέον, ως προς την αναφορά που έκανε η αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων προς την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, διευκρινίζονται τα εξής:
«Μετά την αυτοψία της αρμόδιας Εφορείας Αρχαιοτήτων οι ζημιές που προκλήθηκαν, έχουν ως εξής:
- Ολόκληρος ο χώρος της αποθήκης είναι καλυμμένος με στρώμα λάσπης πάχους περίπου 15 εκ.
- Το σύνολο των κιβωτίων με τα αρχαία αντικείμενα που ήταν τακτοποιημένα στα ειδικά ερμάρια γέμισαν με νερό και λάσπη.
- Μεγάλος αριθμός κιβωτίων παρασύρθηκαν από το νερό με αποτέλεσμα να διασκορπιστεί το περιεχόμενό τους σε ολόκληρη την έκταση της αποθήκης.
- Ολόκληρη η αποθήκη είναι γεμάτη με έπιπλα, κιβώτια, εργαλεία και μηχανήματα που παρασύρθηκαν από το νερό καθιστώντας δύσκολη και χρονοβόρα την προσέγγιση στο χώρο.
- Όλος ο μηχανολογικός εξοπλισμός του μουσείου είναι καλυμμένος με λάσπη και φερτά υλικά. Σημαντικό μέρος του εξοπλισμού ενδέχεται να έχει καταστραφεί ολοσχερώς. Σε κάποια σημεία αποκολλήθηκαν και έσπασαν οι αεραγωγοί του συστήματος κλιματισμού του μουσείου.
- Ολόκληρος ο εξοπλισμός και τα μηχανήματα του ανελκυστήρα».
«Το μουσείο παραμένει χωρίς ρεύμα. Αυτή τη στιγμή λειτουργεί με γεννήτριες», τονίζει η ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ, καταλήγοντας ότι «η υπουργός, μετά από συνεννόηση με τον υπουργό Δικαιοσύνης κ. Κώστα Τσιάρα, έδωσε εντολή να σταλούν άμεσα από τη Διεύθυνση Συντήρησης εξειδικευμένοι συντηρητές, για να εξετάσουν τις ζημιές που έχουν προκληθεί στα εκθέματα της Δημοτικής Πινακοθήκης».
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η ανάρτηση του μετεωρολόγου
Πτώση της θερμοκρασίας και χιονοπτώσεις σε όλη τη χώρα - Σε ισχύ το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ
Αναμένονται οι ανακοινώσεις και από άλλους δήμους
«Άκρως διαφορετικά σενάρια, 14-18 ώρες πριν από την κρίσιμη χρονική περίοδο»
Σταδιακή επιδείνωση του καιρού προβλέπεται από σήμερα
«Λευκό τοπίο» σε πολλές περιοχές της Ελλάδας
Οι πιθανότητες να χιονίσει στην Αττική
Οι αρχές συνιστούν στους επιβάτες να ενημερώνονται πριν από την αναχώρησή τους
Την Τετάρτη αναμένεται να επανέρθει η θερμοκρασία σε επίπεδα λίγο πάνω από τα κανονικά για την εποχή
Σε επιφυλακή η Πυροσβεστική και οι υπηρεσίες του δήμου
Θα έχουμε «λευκές εκπλήξεις»;
Δείτε τους χάρτες του Meteo
Τι ώρα θα αναχωρούν οι τελευταίοι συρμοί πριν το κλείσιμο των τριών σταθμών
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.