Ελλαδα

Κορωνοϊός - Νέα μέτρα: Τηλεργασία στην Αττική - Πώς θα εφαρμοστεί

Πότε και πώς θα το δηλώσουν οι επιχειρήσεις - Διευκρινίσεις από τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση

Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Η υποχρεωτική τηλεργασία στα νέα μέτρα για τον κορωνοϊό στην Αττική - Πώς θα εφαρμοστεί - Τι πρέπει να κάνουν οι επιχειρήσεις - Ποιες εταιρείες αφορά η απόφαση.

Σε διευκρινίσεις για το πώς θα εφαρμοστεί η υποχρεωτική τηλεργασία στην Αττική από τη Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2020 προχώρησε ο Γιάννης Βρούτσης.

Η τηλεργασία για το 40% των εργαζομένων σε Δημόσιο και Ιδιωτικό Τομέα είναι ένα από τα νέα μέτρα στην Αττική για τον κορωνοϊό που τίθενται σύντομα σε ισχύ.

Υπενθυμίζεται πως ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς είχε ανακοινώσει ότι θεσπίζεται η υποχρεωτική τηλεργασία στο 40% για τους εργαζόμενους Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα που «επιτελούν εργασίες γραφείου ή εργασίες που μπορούν να εκτελεστούν εξ αποστάσεως». Επίσης, είχε γνωστοποιήσει ότι «προβλέπεται κλιμακωτή μετάβαση των δημοσίων υπαλλήλων προς τις εργασίες τους, στις 07.00, στις 08.00 και στις 09.00 το πρωί».

Ανάμεσα στα νέα μέτρα για τον κορωνοϊό στην Αττική, εκτός από την υποχρεωτική τηλεργασία, προβλέπεται και εκείνο για τη «θέσπιση ευελιξίας κατά την προσέλευση και αποχώρηση των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα σε 4 κύματα, εντός 2ώρου από την έναρξη και τη λήξη του ωραρίου εργασίας».

Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση οι επιχειρήσεις της Περιφέρειας Αττικής καλούνται να δηλώσουν το 40% των εργαζομένων τους που θα μπουν υποχρεωτικά σε τηλεργασία.

Νέα μέτρα για τον κορωνοϊό στην Αττική: Υποχρεωτική τηλεργασία για το 40% των εργαζομένων - Πώς θα εφαρμοστεί

Αναφερόμενος στην υποχρεωτική τηλεργασία και το πώς αυτή θα εφαρμοστεί, ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης εξήγησε ότι οι εργοδότες όλων των επιχειρήσεων στην Περιφέρεια Αττικής θα έχουν περιθώριο ένα 24ωρο από τη δημοσίευση της ρύθμισης σε ΦΕΚ για να προαναγγείλουν στο πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη» του Υπουργείου Εργασίας τους μισθωτούς που θα εργάζονται υποχρεωτικά σε τηλεργασία έως και τις 4 Οκτωβρίου 2020.

Η προαναγγελία των εργαζομένων που θα μπουν υποχρεωτικά σε τηλεργασία θα γίνει με το Έντυπο Ειδικού Σκοπού 4.1 «Δήλωση εξ αποστάσεως εργασία». Η υποχρέωση αφορά όλες τις επιχειρήσεις της Περιφέρειας Αττικής, ανεξαρτήτως ΚΑΔ, μεγέθους και λειτουργίας.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, την Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου 2020, ο κ. Βρούτσης διευκρίνισε για την τηλεργασία ότι η απόφαση αυτή που εντάσσεται στα νέα μέτρα για τον κορωνοϊό στην Αττική:

α) Θα λειτουργήσει από τις 21 Σεπτεμβρίου έως και τις 4 Οκτωβρίου

β) Θα αφορά το 40% των εργαζομένων στις ιδιωτικές επιχειρήσεις και στο Δημόσιο.

Κορωνοϊός - Νέα μέτρα στην Αττική: Ένα 24ωρο περιθώριο μετά τη δημοσίευση του ΦΕΚ για την τηλεργασία έχουν περιθώριο οι εταιρείες να δηλώσουν το 40% των εργαζομένων τους © Pixabay

Επεσήμανε, μάλιστα, ότι στη μεγάλη μεταρρύθμιση στην αγορά εργασίας, που θα γίνει τον Οκτώβριο, υπάρχει ένα ειδικό κεφάλαιο για την εξ αποστάσεως εργασία, επισημαίνοντας ότι «η Ελλάδα θα αποκτήσει ένα υγιές και σαφές περιβάλλον για την εξ αποστάσεως εργασία».

Κορωνοϊός - Όλα τα νέα μέτρα στην Αττική που ξεκινούν να εφαρμόζονται τη Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2020

Αναλυτικά, όλα τα νέα μέτρα για τον κορωνοϊό στην Αττική που ξεκινούν να ισχύουν τη Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2020 και θα έχουν ισχύ έως και τη Δευτέρα 4 Οκτωβρίου 2020.

  • Ανώτατο όριο 9 ατόμων για τις συναθροίσεις σε ανοιχτούς και κλειστούς χώρους.
  • Αναστέλλονται οι συναυλίες τόσο σε ανοικτούς όσο και σε κλειστούς χώρους.
  • Αναστέλλονται οι προβολές σε κλειστούς κινηματογράφους.
  • Θεσπίζεται ανώτατο όριο έως 20 ατόμων σε γάμους, βαφτίσια και κηδείες.
  • Συστήνεται στους άνω των 65 ετών ο περιορισμός στις επόμενες 14 ημέρες τις μετακινήσεις τους στις απολύτως αναγκαίες, να αποφεύγουν την επαφή με άλλα άτομα πλην του στενού οικογενειακού τους περιβάλλοντος και να αποφεύγουν τις μετακινήσεις με ΜΜΜ.
  • Επιπλέον για την Αττική, αποφασίζεται η διαμονή ασυμπτωματικών κρουσμάτων που ανήκουν σε ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες, π.χ. μετανάστες, σε ξενοδοχεία καραντίνας.
  • Θεσπίζεται η υποχρεωτική τηλεργασία στο 40% για τους εργαζόμενους δημοσίου και ιδιωτικού τομέα που επιτελούν εργασίες γραφείου ή εργασίες που μπορούν να εκτελεστούν εξ αποστάσεως.
  • Προβλέπεται κλιμακωτή μετάβαση των δημοσίων υπαλλήλων προς τις εργασίες τους, στις 07:00, στις 08:00, στις 09:00 το πρωί.
  • Θέσπιση ευελιξίας κατά την προσέλευση και αποχώρηση των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα σε 4 κύματα, εντός 2ώρου από την έναρξη και τη λήξη του ωραρίου εργασίας.

Το αν θα συνεχιστεί η υποχρεωτική τηλεργασία για το 40% των εργαζομένων σε επιχειρήσεις στον Δημόσιο και Ιδιωτικό Τομέα και μετά τις 4 Οκτωβρίου 2020 ή αν το ποσοστό αυτό θα αυξηθεί - μειωθεί, εξαρτάται από τα νεότερα επιδημιολογικά δεδομένα -κάτι το οποίο ισχύει και για τα νέα μέτρα για τον κορωνοϊό στην Αττική που τίθενται σε ισχύ τη Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2020.

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ