Ελλαδα

Αύγουστoς Πανταζίδης: Θέλει να γίνει ο πρώτος Έλληνας αστροναύτης

O 29χρονος που θέλει να κάνει το παιδικό όνειρο πραγματικότητα

Κατερίνα Καμπόσου
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

O Aύγουστος Πανταζίδης θέλει να γίνει ο πρώτος Έλληνας αστροναύτης κι έχει ξεκινήσει μια crowdfunding καμπάνια για να τα καταφέρει

Ποιο παιδί θα ρωτούσες τη δεκαετία του ‘90 «τι θέλεις να γίνεις όταν μεγαλώσεις» και δεν θα σου απαντούσε «αστροναύτης»; Μπορεί στα μάτια ενός παιδιού να φαντάζει εξωπραγματικό ή ακατόρθωτο, για κάποιους όμως είναι πραγματικότητα, όπως για τον Αύγουστο Πανταζίδη που εκπαιδεύεται στις καλύτερες εγκαταστάσεις προσομοίωσης διαστημικών αποστολών στον κόσμο. Όλα ξεκίνησαν γι' αυτόν πριν από 5 περίπου χρόνια, όταν αποφάσισε να αλλάξει θέμα διπλωματικής εργασίας στο Πολυτεχνείο Κρήτης και να ασχοληθεί με τον σχεδόν άγνωστο για την Ελλάδα τομέα της Πλανητικής Γεωλογίας και πιο συγκεκριμένα με τη γεωλογία του πλανήτη Άρη. Έκτοτε έγινε δεκτός σε αποστολές σε ακραία περιβάλλοντα όπως στον παγετώνα των ελβετικών Άλπεων και σε αποστολή προσομοίωσης στη Σελήνη.

«Σε ό,τι αφορά στις προσομοιώσεις σε αποστολές στη Σελήνη, αυτές αποτελούν μία από τις πολλές δραστηριότητες που έχω συμπεριλάβει στην προσωπική μου εκπαίδευση, ώστε να αποκτήσω μεγαλύτερη εμπειρία και εξοικείωση με τις λειτουργίες και τους στόχους μίας επανδρωμένης αποστολής. Τα πράγματα δυσκολεύουν όταν περνούν οι 2-3 μέρες του αρχικού ενθουσιασμού και συνειδητοποιείς ότι για το επόμενο διάστημα θα βρίσκεσαι απομονωμένος από τον υπόλοιπο κόσμο μαζί με άλλα πέντε άτομα τα οποία δεν γνωρίζεις ή με τα οποία δεν έχεις μιλήσει ποτέ πριν την αποστολή. Σε αυτό το σημείο να αναφέρω ότι πρέπει να συνηθίσει κανείς το εξαιρετικά άγευστο, το αποξηραμένο εν ψυχρώ φαγητό, και να αφοσιωθεί στα καθημερινά tasks τα οποία περιλαμβάνουν από πειράματα στο εργαστήριο μέχρι πολύωρους περιπάτους στη "Σεληνιακή επιφάνεια"», εξηγεί ο Αύγουστος στην ATHENS VOICE.

Πριν από έναν περίπου χρόνο ανακοινώθηκε στον Αύγουστο από τον αμερικανικό διαστημικό οργανισμό ΑdvancingX ότι έχει επιλεγεί ανάμεσα στους πρώτους 6 υποψήφιους επαγγελματίες αστροναύτες του διαγωνισμού Career Astronaut Competition. Ο συγκεκριμένος διαγωνισμός αποτελεί το μεγαλύτερο πρόγραμμα εκπαίδευσης ιδιωτών-επαγγελματιών αστροναυτών που έχει υπάρξει στον κόσμο. Αποφάσισε λοιπόν να στήσει την crowdfunding καμπάνια «Support me to become the first Astronaut in Greece» στην ελληνική πλατφόρμα Give & Fund για την κάλυψη εξόδων για την απαραίτητη προετοιμασία, όπως για παράδειγμα την εκπαίδευση σε προσομοιωτές διαστημικών πτήσεων, κατάκτηση πιστοποιητικών καταδύσεων, σπήλαιο-καταρρίχησης, survival trainning, εκμάθηση ρωσικής γλώσσας κ.ά.

Mέσα από την πλατφόρμα crowdfunding Give & Fund οποιοσδήποτε μπορεί με απλό και γρήγορο τρόπο να ενισχύσει την προσπάθεια του Αύγουστου. Εκεί μπορεί να δει κάποιος αναλυτικά τις λεπτομέρειες για το project, το χρονοδιάγραμμα, το ποσό που έχει συγκεντρωθεί αλλά και το βίντεο που δημιούργησε για τον σκοπό αυτό, στο οποίο, όπως λέει στην περιγραφή, ο στόχος είναι να πετάξουμε το 2023!

«Στο πλαίσιο του Career Astronaut Competition, η ζωή ενός υποψηφίου μπορεί να είναι από απλή έως και πολύ δύσκολη. Με άλλα λόγια, η διαδικασία στην οποία συμμετέχω σου δίνει το ελεύθερο να αναπτύξεις όσο πιστεύεις εσύ τις δεξιότητες που απαιτούνται, ενώ σε καλούν κάποιες φορές τον χρόνο να δώσεις συγκεκριμένες εξετάσεις για να περάσεις στο επόμενο στάδιο. Επομένως, δεν δοκιμάζεσαι μόνο για το αν είσαι καλός ή κακός πιλότος, για παράδειγμα, δοκιμάζεσαι και στο κατά πόσο είσαι προσηλωμένος στον στόχο σου και θέλεις να τον πετύχεις. Στο πλαίσιο αυτό, μεταξύ άλλων, εκπαιδεύομαι, για παράδειγμα, ως πιλότος, δεξιότητα απαραίτητη για έναν αστροναύτη, αλλά και στο scuba diving, ώστε να εξοικειωθώ με την έλλειψη βαρύτητας. Και για να πάρετε μια πρώτη ιδέα σχετικά με τις δοκιμασίες τις οποίες πέρασα μέχρι τώρα ως Career Astronaut Candidate, αυτές συμπεριλάμβαναν ασκήσεις επί 3 ώρες στον βυθό μιας μεγάλης λίμνης της Καλιφόρνια αλλά και εργασίες που έπρεπε να ολοκληρωθούν σε σπηλιές από λάβα στην έρημο».

Οι θυσίες είναι αναπόσπαστο κομμάτι για όποιον προσπαθεί να πετύχει ένα μακροπρόθεσμο στόχο όσο μεγάλος κι αν είναι και χρειάζεται προσαρμογή της καθημερινότητάς του βάσει των αναγκών που προϋποθέτει το μονοπάτι που διάλεξε. Η κούραση, οι αμέτρητες ώρες εκπαίδευσης και τα σκληρά προγράμματα είναι δεδομένα, όπως μας εξηγεί ο Αύγουστος. «Η έλλειψη ξεκούρασης και διακοπών δεν με εμπόδισαν να νιώθω ευτυχισμένος γι’ αυτό που κάνω. Από την άλλη, εάν έχεις βάλει πλώρη προς την επίτευξη ενός μεγάλου ονείρου θα πρέπει να θυσιάσεις και ευκαιρίες που παρουσιάζονται μπροστά σου και οι οποίες θα μπορούσαν να σου κάνουν τη ζωή πιο εύκολη και άνετη (οικονομικά μιλώντας) αλλά θα σε έβγαζαν εκτός προγράμματος για τον μεγάλο στόχο, και αυτό είναι ένα σημείο καμπής για τη μετέπειτα εξέλιξή σου».

Σύμφωνα με τον Αύγουστο, υπάρχουν δύο είδη Ελλήνων που ασχολούνται με τον τομέα του διαστήματος: αυτοί που δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό σε μεγάλες διαστημικές υπηρεσίες και πανεπιστήμια και άλλοι που προσπαθούν εντός των τειχών της χώρας να βελτιώσουν το επίπεδο της Ελλάδας στον παγκόσμιο χάρτη π.χ. οι ομάδες φοιτητών που σχεδιάζουν πυραύλους στην Ελλάδα και μέσα από διαγωνισμούς εκπαιδεύουν και «μυούν» μαθητές στον κόσμο της διαστημικής τεχνολογίες.

«Είναι σημαντικό, μέσα από τη στάση μας και την πορεία μας να δημιουργήσουμε κάτι καλύτερο για τους επόμενους που έρχονται. Άλλωστε, ας μην ξεχνάμε, το μέλλον ανήκει στις επόμενες γενιές και η ανθρωπότητα έχει ανάγκη, προκειμένου να επιβιώσει, ανθρώπους με ήθος και ενσυναίσθηση. Το όνειρό μου είναι να καταφέρω να πετάξω στο διάστημα μια μέρα, το αν θα είμαι πρώτος, δεύτερος ή δέκατος είναι απλώς δευτερεύον και αφορά κυρίως τα ΜΜΕ. Από... τίτλους έχουμε χορτάσει σε αυτή τη χώρα. Το πραγματικό στοίχημα για εμένα είναι να αποδείξω αρχικά στον εαυτό μου και μετέπειτα στους υπόλοιπους ότι στα χρόνια της κρίσης στην Ελλάδα (όταν ξεκίνησε, το 2010, μόλις είχα εισαχθεί στο πανεπιστήμιο), εάν κάποιος έχει σπουδάσει σε ελληνικά πανεπιστήμια χωρίς να έχει την οικονομική δυνατότητα να πάει στο εξωτερικό, μπορεί να αποκτήσει όλα τα απαραίτητα εφόδια ώστε να πετύχει οποιοδήποτε όνειρο όσο δύσκολο και μακρινό κι αν είναι».

Στο ηφαίστειο Μauna Loa της Χαβάης, λίγο πριν την έναρξη της αποστολής EMMIHS-IV


Την προσπάθεια του Αύγουστου στηρίζουν οι: Global Aviation SA, Athens Divers Club, Under Armour Greece, VR2 - Virtual Reality Piraeus, Street Workout Athens, Βαγγέλης Βερτόπουλος - Ψυχολόγος/Αθλητικός Ψυχολόγος/Coach, SmArt Education.