Ελλαδα

Κορωνοϊός - Σχολεία: Τα δύο σενάρια για το πώς και πότε ανοίγουν

Τι ανέφερε ο Γκίκας Μαγιορκίνης - Τα νεότερα επιδημιολογικά δεδομένα καθορίζουν τις τελικές αποφάσεις

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Αυτά είναι τα δύο επικρατέστερα σενάρια για το πότε και πώς θα ανοίξουν τα σχολεία - Έναρξη των μαθημάτων σε δύο φάσεις.

Στα σχολεία, τον κορωνοϊό και την επιστροφή των μαθητών στις αίθουσες τη νέα σχολική χρονιά αναφέρθηκε ο Γκίκας Μαγιορκίνης.

Μιλώντας το βράδυ της Πέμπτης 27 Αυγούστου 2020 στον ΣΚΑΪ, γνωστοποίησε ότι μεταξύ των σεναρίων που εξετάζονται είναι να ανοίξουν τα σχολεία στις 14 Σεπτεμβρίου 2020.

Ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης, ανέφερε ακόμη ότι δεν αποκλείεται -βάσει των νεότερων επιδημιολογικών δεδομένων- να ληφθεί η απόφαση για άνοιγμα των σχολείων σε δύο φάσεις.

Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα 24 Αυγούστου 2020 η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως είχε αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο τα σχολεία να μην ανοίξουν τελικά στις 7 Σεπτεμβρίου 2020 αλλά μια εβδομάδα αργότερα, επισημαίνοντας ότι η τελική απόφαση θα ληφθεί την 1η Σεπτεμβρίου.

Παράλληλα, η Νίκη Κεραμέως υπενθύμισε αυτό που έχει επαναλάβει αρκετές φορές ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς αλλά και ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας: Οι αποφάσεις και τα μέτρα για τον κορωνοϊό συνδέονται με μια «δυναμική» διαδικασία, άμεσα εξαρτημένη από τα νεότερα επιδημιολογικά δεδομένα. Το ίδιο ισχύει και για τα σχολεία, με την απόφαση να ανοίξουν στις 7 Σεπτεμβρίου 2020 να λαμβάνεται σε μια χρονική περίοδο που τα επιδημιολογικά δεδομένα για τον κορωνοϊό επέτρεπαν μια τέτοια εξέλιξη.

Κορωνοϊός και σχολεία: Δεν αποκλείεται να ανοίξου σε δύο φάσεις τον Σεπτέμβριο © EUROKINISSI/MOTIONTEAM/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης, μιλώντας για τον κορωνοϊό και τα σχολεία δήλωσε ότι το άνοιγμα στις 14 Σεπτεμβρίου 2020 «είναι ένα σενάριο που έχει συζητηθεί εδώ και αρκετό καιρό και θα εξαρτηθεί από τον αριθμό των κρουσμάτων που θα δούμε σε αυτές τις ηλικιακές ομάδες (παιδιά και έφηβους μέχρι 18 ετών)».

Κορωνοϊός και σχολεία: Πώς θα γίνει η επιστροφή των μαθητών - Άνοιγμα σε δύο φάσεις

Παράλληλα ο Γκίκας Μαγιορκίνης άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο το άνοιγμα των σχολείων να γίνει σε δύο φάσεις.

«Τα σχολεία του Δημοτικού θα μπορούσαν να ανοίξουν άμεσα και του Γυμνασίου-Λυκείου αργότερα ή και τα δύο αργότερα» είπε χαρακτηριστικά ο καθηγητής, ο οποίος έκανε λόγο για χαμηλότερη επιδημικότητα στα παιδιά του Δημοτικού.

Κορωνοϊός στην Ελλάδα: Η πρόταση για υποχρεωτική μάσκα παντού - Από τι εξαρτάται

Παράλληλα, ο Γκίκας Μαγιορκίνης εξέφρασε την εκτίμηση πως η μάσκα πρέπει να γίνει υποχρεωτική τόσο σε κλειστούς όσο και σε ανοικτούς χώρους σε περίπτωση που αυξηθούν περαιτέρω τα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα.

«Μη ξεχνάμε ότι το μέτρο αυτό εφαρμόστηκε σε περιοχές με αυξημένο επιδημικό φορτίο και έδειξε ότι έχει αυξημένη αποτελεσματικότητα» ξεκαθάρισε, προσθέτοντας πως δεν υπάρχει πια κανένας λόγος να μη φοράμε μάσκα συνέχεια. Μάλιστα, διευκρίνισε ότι έχει γίνει ήδη σχετική εισήγηση από τους ειδικούς σε περίπτωση που υπάρξει μεγαλύτερη αύξηση των νέων κρουσμάτων ανά ημέρα.

259 νέα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ την Πέμπτη 27 Αυγούστου 2020 © athensvoice.gr/koronoios

Οι δηλώσεις του Γκίκα Μαγιορκίνη για τα σχολεία και τον κορωνοϊό γίνονται λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ για τα 259 νέα κρούσματα στην Ελλάδα την Πέμπτη 27 Αυγούστου 2020. Από αυτά τα 107 επιβεβαιώθηκαν στην Αττική, τα 25 στη Θεσσαλονίκη και τα 22 στη Λέσβο.

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ