Ελλαδα

Οι πονηροί καθοδηγητές των ψεκασμένων

Η περίεργη ιστορία του μεγαλύτερου γκρουπ του facebook κατά της χρήσης μάσκας από μαθητές στα σχολεία

41586-784579.jpg
Μάνος Βουλαρίνος
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
koronoios-maskes-sxoleia-mathites.jpg

Σελίδες στο facebook όπως «ΚΑΝΕΝΑ ΠΑΙΔΙ ΜΕ ΜΑΣΚΑ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ» είναι η πονηρή δράση ανθρώπων που θέλουν να εκμεταλλευτούν αφελείς και ψεκασμένους.

Ένα από τα πράγματα που νομίζω πως πρέπει να γίνει σαφές σε όσο το δυνατόν περισσότερους είναι πως σελίδες ή γκρουπ του Face του book σαν το «ΚΑΝΕΝΑ ΠΑΙΔΙ ΜΕ ΜΑΣΚΑ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ» δεν είναι η επικίνδυνη προσπάθεια κάποιων βλαμμένων να εκφράσουν το ψυχοπνευματικό τους πρόβλημα, αλλά η επικίνδυνη προσπάθεια κάποιων πονηρών να εκμεταλλευτούν το ψυχοπνευματικό πρόβλημα κάποιων βλαμμένων.

Δεν είναι η αυθόρμητη αντίδραση ψεκασμένων αλλά η πονηρή δράση ανθρώπων που θέλουν να τους εκμεταλλευτούν. Ανθρώπων που απλώνουν τα δίχτυα τους στην κοινωνική δικτύωση (ναι, ξέρω, κακό λογοπαίγνιο) προκειμένου να ψαρέψουν τους αφελείς και τους πετροβολημένους. Και να τους κατευθύνουν.  

Δεν έχω ιδέα ποιός είναι ο σκοπός τους, αλλά τίποτα δεν θα με εξέπληττε. Από το χρηματικό κέρδος μέχρι το κοινωνικό σαμποτάζ, όλα τα ενδεχόμενα είναι πιθανά και είναι μάλλον δουλειά του εισαγγελέα να βρει ποιό είναι πιο κοντά στην πραγματικότητα. Αυτό που ξέρω, γιατί είναι εντελώς φανερό, είναι ότι αυτή η φάβα έχει λάκκο.

Ας πάρουμε το πιο γνωστό από τα γκρουπ τα οποία πρωτοστατούν στην διασπορά ψευδών ειδήσεων με αφορμή τις μάσκες στα σχολεία. Το γκρουπ ΚΑΝΕΝΑ ΠΑΙΔΙ ΜΕ ΜΑΣΚΑ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ το οποίο και δημιούργησε τη μόδα αντίστοιχων σελίδων που λειτουργούν ως εγκυκλοπαίδειες ανορθολογισμού.

851_1.jpg

Περιέργως, αυτό το γκρουπ δεν δημιουργήθηκε όταν πάρθηκε η απόφαση για τις μάσκες, ούτε όταν ξεκίνησε η πανδημία. Όπως μπορούμε να δούμε στην ιστορία του, που δημοσιεύεται υποχρεωτικά στο φεισμπουκ, δημιουργήθηκε το 2016. Δεν ξέρουμε με ποιό όνομα (σίγουρα όχι ελληνικό... θα δείτε γιατί παρακάτω), αλλά ξέρουμε πως στις 9 Φεβρουαρίου του 2020 το όνομα του γκρουπ άλλαξε και έγινε «Το γέλιο βγήκε από τον Παράδεισο» και τον Μάρτιο του 2020 ξανάλλαξε και έγινε «Γέλιο μέχρι δακρύων».

851_2.jpg

Όπως έγραφαν οι διαχειριστές στις 9 Φεβρουαρίου στον «κανονισμό για την εύρυθμη λειτουργία της ομάδας» η πολιτική προπαγάνδα απαγορευόταν.

851_3.jpg

Με λίγα λογια χιλιάδες άνθρωποι μπήκαν σε ένα γκρούπ για να ποστάρουν και να χαζεύουν χαζοχαρούμενα χωρατά, άσχετα με την (απαγορευμένη στο γκρουπ) πολιτική και ξαφνικά βρέθηκαν σε ένα γκρουπ αντισυστημικής ψεκασμένης προπαγάνδας.

Τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο ενδιαφέροντα αν κανείς σκρολάρει προς τα κάτω στη σελίδα.

Γιατί στο σκρολ ντάουν, μετά τις ηλιθιότητες εναντίον των μασκών και ποιός ξέρει εναντίον τι άλλου, δεν βρίσκει τα χαζοχαρούμενα χωράτα αλλά ποστ (συνήθως σβησμένα) κατοίκων της Βενεζουέλας, του Ισημερινού, του Πακιστάν, της Ρουμανίας και γενικά πολλών χωρών του τρίτου (ή του όχι ακριβώς και πρώτου) κόσμου.  

851_4.jpg

851_5.jpg

851_6.jpg

Μετά μπορεί να βρει ένα βίντεο από ένα ειδησεογραφικό κανάλι της Νικαράγουας

851_7.jpg

Και λίγο πιο κάτω αυτό:

851_8.jpg

Η πιο παλια φωτογραφία που μπορεί κανείς να βρει σε αυτό το γκρουπ (που θυμίζω δημιουργήθηκε το 2016) είναι αυτή:

851_9.jpg

Και οι πιο παλιές δημοσιεύσεις είναι αυτές:

851_10.jpg

Αφού επαναλάβω πως όλα αυτά αφορούν το (δήθεν ελληνικό) γκρουπ ΚΑΝΕΝΑ ΠΑΙΔΙ ΜΕ ΜΑΣΚΑ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ, θα πω ότι προφανώς δεν ξέρω τον σκοπό των διαχειριστών. Ή μάλλον για να το πω πιο σωστά, δεν ξέρω πού σκοπεύει η προσπάθεια κοινωνικής αναταραχής την οποία προφανώς το γκρουπ αυτό υποδαυλίζει όπως δεν ξέρω πού οφείλεται αυτός ο γύρος του κόσμου πριν καταλήξει στην Ελλάδα. Είναι τα λεφτά; Είναι κάτι πιο σκοτεινό; Δεν έχω ιδέα. Αλλά δεν έχει και σημασία. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι, έτσι ή αλλιώς, οι σελίδες αυτές είναι επικίνδυνες. Και ότι ο κίνδυνος αυτός δεν προέρχεται από την παρορμητικότητα κάποιων ηλιθίων, αλλά από την πονηριά κάποιων επιτήδειων. Και μπράβο τους. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ