Ελλαδα

Κορωνοϊός: Οι 20 περιοχές όπου τα μαγαζιά κλείνουν τα μεσάνυχτα

Στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η Κοινή Υπουργική Απόφαση - Τα πρόστιμα και οι εξαιρέσεις

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κορωνοϊός - Έκτακτα περιοριστικά μέτρα: Από την Τρίτη 25 Αυγούστου 2020 καταστήματα στη Ρόδο θα κλείνουν υποχρεωτικά στις 00.00 τα μεσάνυχτα
Κορωνοϊός - Έκτακτα περιοριστικά μέτρα: Από την Τρίτη 25 Αυγούστου 2020 καταστήματα στη Ρόδο θα κλείνουν υποχρεωτικά στις 00.00 τα μεσάνυχτα © EUROKINISSI/RODOSPRΕSS.GR/ΑΡΓΥΡΗΣ ΜΑΝΤΙΚΟΣ

Αυτές είναι οι 20 περιοχές όπου τα καταστήματα κλείνουν υποχρεωτικά στις 00.00 τα μεσάνυχτα - Μπαίνει ανώτατο όριο ατόμων στις συναθροίσεις.

Οι 20 περιοχές όπου τα καταστήματα κλείνουν υποχρεωτικά στις 00.00 τα μεσάνυχτα λόγω κορωνοϊού, αναφέρονται σε Κοινή Υπουργική Απόφαση.

Σύμφωνα με την ΚΥΑ που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, τα καταστήματα σε αυτές τις 20 περιοχές παραμένουν υποχρεωτικά κλειστά έως και τις 07.00 το πρωί.

Πρόκειται για τα νέα έκτακτα περιοριστικά μέτρα προκειμένου να σταματήσει η διασπορά του κορωνοϊού και να μειωθεί το επιδημιολογικό φορτίο «εντός των ορίων των Περιφερειών Αττικής, Κρήτης και Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, των Περιφερειακών Ενοτήτων Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Λάρισας, Κέρκυρας, Καρδίτσας, Πέλλας και Πιερίας και των Δήμων Μυκόνου, Πάρου, Θήρας, Βόλου, Κατερίνης, Ρόδου, Αντιπάρου, Ζακύνθου και Κω».

Σε αυτές τις περιοχές τίθεται επίσης ανώτατο όριο 50 συμμετεχόντων σε οποιαδήποτε δημόσια ή κοινωνική εκδήλωση, ανεξαρτήτως του αν αυτή πραγματοποιείται σε ιδιωτικούς ή δημόσιους, εσωτερικούς ή εξωτερικούς χώρους, συμπεριλαμβανομένων και τελετών, όπως γάμων, βαπτίσεων, κηδειών, καθώς και των συνδεόμενων με τις τελετές αυτές δεξιώσεων ή άλλων εκδηλώσεων.

Νέα έκτακτα περιοριστικά μέτρα για τον κορωνοϊό σε 20 περιοχές της χώρας - Τα πρόστιμα

Σε περίπτωση παράβασης του ανώτατου ορίου συμμετεχόντων σε εκδηλώσεις επιβάλλεται: α) στα φυσικά πρόσωπα, διοικητικό πρόστιμο 150 ευρώ, ενώ β) για τις επιχειρήσεις που διοργανώνουν τις εκδηλώσεις τα πρόστιμα ξεκινούν από τις 3.000 ευρώ, και φθάνουν στις 5.000 ευρώ, ενώ προβλέπεται και αναστολή λειτουργίας για 15 ημέρες.

Σε ότι αφορά τα φυσικά πρόσωπα που διοργανώνουν εκδηλώσεις τα πρόστιμα είναι 3.000 ευρώ και 5.000 ευρώ, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Κορωνοϊός: Έκτακτα περιοριστικά μέτρα σε 20 περιοχές - Ποιοι εξαιρούνται - Τι ισχύει με take away και delivery

Από το μέτρο εξαιρούνται τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, οι εκδηλώσεις ζωντανού θεάματος και ακροάματος (όπως παραστάσεις θεάτρου, χορού και μουσικής) και οι υπηρεσίες προβολής κινηματογραφικών ταινιών.

Σε ό,τι αφορά στην απαγόρευση λειτουργίας αυτή καταλαμβάνει τις δραστηριότητες:

  • υπηρεσιών εστιατορίων και κινητών μονάδων εστίασης,
  • παροχής ποτών και τροφοδοσίας για εκδηλώσεις (catering),
  • εκμετάλλευσης κτήματος για τη διενέργεια εκδηλώσεων (γάμων και συναφών) και διοργάνωσης ψυχαγωγικών εκδηλώσεων (γάμων και συναφών).

Κατ' εξαίρεση επιτρέπονται εντός των ορίων των συγκεκριμένων περιφερειών, περιφερειακών ενοτήτων και δήμων, η διανομή προϊόντων (delivery) και παροχή προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα (take away), τηρουμένης της απόστασης 1,5 μέτρου μεταξύ των πελατών και εξαιρουμένης πάντως της παροχής αλκοολούχων ποτών από το σύνολο των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Σε περίπτωση παράβασης τα πρόστιμα ξεκινούν από τις 10.000 ευρώ με αναστολή λειτουργίας για 3 ημέρες και φθάνουν στην αναστολή της λειτουργίας για 20 ημέρες.

Η απόφαση ισχύει από την Τρίτη 25 Αυγούστου 2020 έως και την Δευτέρα 31 Αυγούστου 2020. Ειδικώς ως προς τις Περιφερειακές Ενότητες Καρδίτσας, Πέλλας και Πιερίας η παρούσα ισχύει από τις 22 Αυγούστου 2020 και ώρα 07.00 π.μ. έως και τις 31 Αυγούστου 2020.

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ