Ελλαδα

Γαργαλιάνος:Αρκετά τα μέτρα που έχουν παρθεί για την παρούσα φάση

Lockdown δεν μπορούμε να κάνουμε. Μπορεί να γίνουν τοπικά lockdown αλλά όχι γενικά»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κορωνοϊός: Ποια μέτρα τίθενται σε ισχύ από αύριο
Καταστήματα κορωνοϊός © EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Για τα μέτρα που έχουν επιβληθεί στη χώρα για τον περιορισμό του κορωνοϊού αλλά και το εμβόλιο μίλησε ο Παναγιώτης Γαργαλιάνος.

«Αρκετά» χαρακτήρισε τα μέτρα που έχουν παρθεί μέχρι στιγμής για τον κορωνοϊό στη χώρα μας ο πρόεδρος της ελληνικής εταιρείας λοιμωξιολόγων, Παναγιώτης Γαργαλιάνος σε δηλώσεις του σε τηλεοπτικό σταθμό.

 

Όπως τόνισε ετοιμαζόμαστε ήδη για ένα δεύτερο κύμα του ιού στην Ελλάδα. Ωστόσο, στην παρούσα φάση δεν χρειάζονται νέα μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του. Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι ένα lockdown είναι στο «τραπέζι» μονάχα σε τοπικό επίπεδο και όχι σε γενικό.

«Τα δεδομένα τα εξετάζουμε μέρα - μέρα. Αν παίρνουμε τα μέτρα μας ακόμα και τώρα... είναι αρκετά στην παρούσα φάση. Lockdown δεν μπορούμε να κάνουμε. Μπορεί να γίνουν τοπικά lockdown αλλά όχι γενικά» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Γαργαλιάνος.

Ο πρόεδρος ξεκαθάρισε ότι τα οριζόντια μέτρα για την αποφυγή περαιτέρω διασποράς του ιού είναι δύσκολα και θα τεθούν στο ενδεχόμενο που φτάσουμε τα 300 με 350 κρούσματα. Στο μεταξύ πρόσθεσε ότι τα ενεργά κρούσματα είναι περισσότερα από αυτά που καταγράφονται.

«Τα ενεργά κρούσματα υπολογίζονται πάντα επί 10. Έχουμε αυξήσει τα τεστ, κι έχουμε δεδομένα».

Όσον αφορά το εμβόλιο ενάντια στον νέο ιό και την διάθεσή του στον πληθυσμό ο ίδιος τόνισε ότι είναι αβέβαιο το πότε θα εμβολιαστεί ο ελληνικός πληθυσμός. Εκτίμησε ότι αυτό ίσως γίνει αν όλα πάνε καλά στις αρχές του επόμενους έτους με προτεραιότητα σε εκτεθειμένες και ευπαθείς ομάδες.

Σχετικά με την αποτελεσματικότητα του εμβολίου, τόνισε, ότι δεν υπάρχει ποτέ 100% αποτελεσματικότητα.

«Στο νέο εμβόλιο, για τον νέο ιό, η αποτελεσματικότητα θέλουμε να είναι οπωσδήποτε πάνω από 50%. Το ιδανικό είναι να φτάνει πάνω από 70%. Έτσι μπορούμε να χτίσουμε ένα είδος ανοσίας».

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ   

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ