Ελλαδα

Κορωνοϊός: Ποιοι θα εμβολιαστούν πρώτοι στην Ελλάδα

Β. Κοντοζαμάνης: Ναι θα υπάρξει προτεραιότητα σύμφωνα με το σχέδιο της Επιτροπής Εμβολιασμών

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
 Εμβόλιο
ΑΡΧΕΙΟ - Εμβόλιο © ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ο υφυπουργός Υγείας Β. Κοντοζαμάνης ανέφερε ότι θα υπάρξει προτεραιότητα όσον αφορά το εμβόλιο του κορωνοιού

Προτεραιότητα όσον αφορά το εμβόλιο του κορωνοιού -εφόσον αυτό παρασκευαστεί και αρχίσει να διατίθεται στο χώρα μας στο τέλος του έτους - θα δοθεί σε συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού, τις πλέον ευάλωτες, όπως είπε σήμερα ο υφυπουργός Υγείας Β.Κοντοζαμάνης, ο οποίος συμμετείχε στην ενημέρωση για τον κορωνοϊό, μαζί με τον Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Χαρδαλιά.

Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε, «υπάρχει σχέδιο της Επιτροπής Εμβολιασμών για την προτεραιοποίηση των ομάδων που θα κάνουν αρχικά το εμβόλιο αυτό. Ναι θα υπάρξει προτεραιότητα για το ποιος θα κάνει το εμβόλιο».

Ο κ. Κοντοζαμάνης απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για το εμβόλιο, εξήγησε πως υπάρχει συμφωνία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το εμβόλιο της Οξφόρδης και πρόσθεσε : «Τα εμβόλια δεν παράγονται από την μια μέρα στην άλλη, ήδη η διαδικασία για το συγκεκριμένο εμβόλιο είναι σε προχωρημένο στάδιο και εάν όλα πάνε καλά θα υπάρξει έγκριση του και η Ε.Ε που έχει κάνει τη συμφωνία για όλες της χώρες μέλη της, θα αρχίσει την προμήθεια εμβολίων και στη χώρα μας από τα τέλη του χρόνου. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα σταματήσει η διάθεση του μετά. Θα συνεχιστεί. Είναι πιθανό να γίνουν και άλλες συμφωνίες με διαφορετικές εταιρείες και να έρθουν και αλλά εμβόλια».

Βασίλης Κικίλιας για το εμβόλιο

Η Ελλάδα θα λάβει τμηματικά 3 εκατ. δόσεις του εμβολίου που αναπτύσσει το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης σε συνεργασία με την AstraZeneca, σε περίπτωση που περάσει και τη φάση 4, ανακοίνωσε στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.

«Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον Λάιεν, τουίταρε τη συμφωνία με την AstraZeneca για 400 εκατ. δόσεις του εμβολίου που έχει φτάσει ήδη στη φάση 3 και αναμένεται μέσα στο Νοέμβριο να ολοκληρωθεί και η φάση 4 και να πάρει αδειοδότηση. Τέλος Δεκεμβρίου, Ιανουαρίου, Φεβρουαρίου, Μαρτίου, Μαΐου και Ιουνίου, αν όλα πάνε καλά, η Ελλάδα θα πάρει σε επτά τμηματικές παραδόσεις αυτό που της αναλογεί, από το συμφωνηθέν εμβόλιο. Θα ξεκινήσουμε με 700.000 δόσεις το Δεκέμβριο που θα είναι μόνη ή διπλή δόση,  και γύρω στις 3 εκατ. δόσεις συνολικά», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κικίλιας. 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ