Ελλαδα

Χαρδαλιάς: Tο 83% των κρουσμάτων στην Ελλάδα είναι εγχώρια

«Η αύξηση των κρουσμάτων οφείλεται στη μαζική κυκλοφορία και τη μη τήρηση των μέτρων και όχι στον τουρισμό»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Χαρδαλιάς - Κοντοζαμάνης
Χαρδαλιάς - Κοντοζαμάνης © EUROKINNISSI/ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ

Για την αύξηση των κρουσμάτων η οποία οφείλεται στην εγχώρια κυκλοφορία και τη μη τήρηση μέτρων, μίλησε στην ενημέρωση για τον κορωνοϊό ο Νίκος Χαρδαλιάς.

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η εβδομαδιαία ενημέρωση για τον κορωνοϊό από τον Νίκο Χαρδαλιά. Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας ενημέρωσε ότι το 83% των κρουσμάτων στην Ελλάδα είναι εγχώρια και έχουν προκληθεί από τη μη λήψη μέτρων σε χώρους συγχρωτισμού.

«Δεν χαλαρώνουμε τα μέτρα. Η μετάδοση οφείλεται στην εγχώρια κυκλοφορία και τη μη τήρηση μέτρων. Πρέπει να τηρηθούν αυστηρά τα μέτρα για αποστάσεις, μάσκες, μέτρα υγιεινής, ωράρια», πρόσθεσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας.

Παράλληλα ανακοίνωσε ότι θα υπάρξει ειδικό πρωτόκολλο για τους χώρους εργασίας τις επόμενες ημέρες καθώς και έγκαιρη ενημέρωση για τα σχολεία. «Οποιαδήποτε χαλάρωση ανοίγει την πόρτα στον ιό. Ας μην βοηθήσουμε τον ιό να εξαπλωθεί. Ο τρόπος για να κλείσουμε την πόρτα είναι να τηρούμε τα μέτρα» ειπε ο κ. Χαρδαλιάς.

Σε ερώτηση για το αν ευθύνεται ο τουρισμός για την άνοδο των κρουσμάτων;  Ο κ. Χαρδαλιάς απάντησε «Όχι. Με το σύστημα των plf τα καταγεγραμμένα εισαγόμενα κρούσματα είναι 615 σε 319.000 ελέγχους από την 1η Ιουλίου σε εισόδους της χώρας από τις οποίες έχουν εισέλθει 2.597.000 άτομα». Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας «η Ελλάδα είναι 132η χωρα ανά 1 εκατ. κατοίους σε κρούσματα και 128η σε θανάτους ανά 1 εκατ. κατοίκους».

Ο κ. Χαρδαλιάς επανέλαβε ότι «παρατηρούμε άνοδο κρουσμάτων σε νεαρές ηλικίας», ενώ τόνισε ότι το μεγάλο στοίχημα είναι να εξηγήσουμε τους νέους ότι δεν πρέπει να κολλήσουν τον ιό στους μεγαλύτερους. Ακόμα, ο υφυπουργός ξεκαθάρισε ότι «δεν κάνουμε διακρίσεις σε περιοχές και ότι τα μέτρα είναι για την προστασία των κατοίκων και των παραθεριστών».

Ερωτηθείς, πάντως, για την Αττική είπε ότι «δεν υπάρχει ένδειξη, ούτε κάποιο στατιστικό στοιχείο είτε σε προβολή είτε σε αλγόριθμο που να δείχνει ότι πάμε για lockdown στην Αττική. Είμαστε πάρα πολύ μακριά από κάτι τέτοιο».

Εξηγώντας το πώς ελήφθη η απόφαση για περιοριστικά μέτρα στην Πάρο και την Αντίπαρο ο κ. Χαρδαλίας είπε αρχικά ότι «η μη ανακοίνωση κρουσμάτων ανα νησί γίνεται για να μην υπάρχουν αυθαίρετα συμπεράσματα γιατί ο αριθμός αυτός δεν είναι το μοναδικό κριτήριο».

«Τα χωροταξικά κριτήρια επηρεάζονται από την ιχνηλάτηση. Αλλιώς αντιμετωπίζουμε 20 κρούσματα σε συγκεκριμένο κλάστερ, αλλιώς 20 κρούσματα με πολλές επαφές, αλλιώς 20 κρούσματα με ελάχιστες επαφές ή σε χώρους μαζικού συγχρωτισμού. Σε αυτά ερχονται να προστεθούν δεδομένα από ανθρώπους που έχουν φύγει από περιοχές και έχουν βρεθεί θετικοί. Ο αριθμός των κρουσμάτων δεν μπορεί να αποτελεί τη βάση του επιδημιολογικού φορτίου» εξήγησε ο κ. Χαρδαλιάς.

Αναφορικά με τις καταγγελίες για απόκρυψη κρουσμάτων στα νησιά είπε οτι δεν ανακοινώνονται όχι για λόγους αδιαφάνειας, αλλά για λόγους μη στοχοποίησής τους. Ειδικά για Πάρο και Αντίπαρο είπε οτι η κατάσταση είναι υπο απόλυτο έλεγχο.

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ