Ελλαδα

Βασιλικά οχήματα στο Τατόι: Δείτε το πριν και μετά τις επισκευές

Το εντυπωσιακό timelapse βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα το Υπουργείο Πολιτισμού

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Τα βασιλικά οχήματα στο Τατόι
Τα βασιλικά οχήματα στο Τατόι © Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού/Facebook

Βασιλικά οχήματα στο Τατόι: Εντυπωσιάζει το timelapse βίντεο του Υπουργείου Πολιτισμού από τη μεταφορά και τις εργασίες συντήρησης των ιστορικών αυτοκινήτων

Τα βασιλικά οχήματα στο Τατόι εντοπίστηκαν σε πολύ καλή κατάσταση και μεταφέρθηκαν σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο για την αποκατάστασή τους.

Το Υπουργείο Πολιτισμού έδωσε στη δημοσιότητα ένα εντυπωσιακό timelapse βίντεο aπό τις εργασίες αποκατάστασης στα βασιλικά οχήματα που βρέθηκαν σε αποθήκες στο Τατόι.

Νωρίτερα, ανακοινώθηκε ότι ολοκληρώθηκε η μεταφορά των βασιλικών οχημάτων από τη Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων και Νεωτέρων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, προκειμένου να συντηρηθούν και να γίνουν -όπου χρειάζεται- εργασίες αποκατάστασης.

«Τα οχήματα, οκτώ αυτοκίνητα και δύο ηλεκτροκίνητα τρίκυκλα, δέχθηκαν το προηγούμενο διάστημα σωστικές επεμβάσεις από κλιμάκιο συντηρητών του Υπουργείου Πολιτισμού για την απομάκρυνση επικαθίσεων και ρύπων μετά από μακρόχρονη ακινησία εντός του κτιρίου του Βουστασίου, στο οποίο βρίσκονταν» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Πολιτισμού.

Και προσθέτει: «Η στενότητα του χώρου και η έλλειψη βασικών υποδομών υπαγόρευσαν την εκτέλεση μόνο των απαραιτήτων εργασιών πριν από τη μεταφορά τους σε καταλληλότερο χώρο αποθήκευσης. Η μεταφορά ακολουθεί την ενδελεχή μελέτη και διερεύνηση των θεμάτων συντήρησης των οχημάτων από την αρμόδια Διεύθυνση του Υπουργείου Πολιτισμού».

Η συντήρηση των αυτοκινήτων της πρώην βασιλικής οικογένειας στο κτήμα Τατοΐου

Λίνα Μενδώνη για βασιλικά οχήματα στο Τατόι: Έχουν συλλεκτική αξία

«Τα οχήματα της τέως βασιλικής οικογένειας βρίσκονται πλέον στον νέο χώρο φύλαξής τους, με κατάλληλες συνθήκες αποθήκευσης, ασφάλειας και προστασίας, προκειμένου να εκτιμηθεί καλύτερα η κατάσταση διατήρησής τους και να συνεχιστούν οι απαραίτητες εργασίες. Ακολουθώντας διεθνή πρότυπα, οδηγούς καλής πρακτικής, αλλά και σχετικές επιστημονικές δημοσιεύσεις για θέματα μεθοδολογίας συντήρησης αυτοκινήτων ως εκθέματα, η Διεύθυνση Συντήρησης θα συνεχίσει τη λεπτομερή τεκμηρίωση της κατάστασης διατήρησής τους, θα διερευνήσει τα υλικά κατασκευής, τις ιδιαιτερότητες της διάβρωσής τους και θα ακολουθήσει λύσεις για την περαιτέρω προστασία και ανάδειξή τους.

» Η μεταφορά από το κτίριο του βουστασίου, που για πολλά χρόνια είχαν εναποτεθεί, εκτελέστηκε με τον δέοντα τρόπο δεδομένων της συλλεκτικής τους αξίας, αλλά και του ιστορικού τους χαρακτήρα» ανέφερε σε δηλώσεις της η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

Η συντήρηση των αυτοκινήτων της πρώην βασιλικής οικογένειας στο κτήμα Τατοΐου

Γιατί είναι σημαντικά τα βασιλικά οχήματα στο Τατόι - Ηλικίας από 55 έως και 82 ετών

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ, τα οχήματα της τέως βασιλικής οικογένειας «έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον ως τεχνολογικά αντικείμενα με ηλικία από 55 έως 82 έτη, εξαιρετικά δείγματα αυτοκίνησης πολυτελούς κατασκευής του προηγούμενου αιώνα, αλλά και εξαιτίας της ιστορικής τους σημασίας, αφού συνδέονται τόσο με πρόσωπα της τ. βασιλικής οικογένειας όσο και με διεθνείς προσωπικότητες και στιγμές της νεότερης ιστορίας της χώρας».

«Στο πλαίσιο αυτό, η Διεύθυνση Συντήρησης προετοιμάζει μια δράση για την ευαισθητοποίηση του κοινού σε θέματα συντήρησης τεχνολογικών αντικειμένων, με στόχευση τόσο στο ευρύ κοινό όσο και στους λάτρεις του αυτοκινήτου» καταλήγει η ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού για τα βασιλικά οχήματα στο Τατόι, η οποία συνοδεύεται από εικόνες και βίντεο.

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ