Ελλαδα

«Ελλάδα 2021»: Επίσκεψη της αντιπροσωπείας στην Αλεξανδρούπολη

Για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της Θράκης

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πρόεδρος επιτροπής «Ελλάδα 2021», Γιάννα Αγγελοπούλου
Πρόεδρος επιτροπής «Ελλάδα 2021», Γιάννα Αγγελοπούλου © EUROKINNISSI/ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

Επίσκεψη της αντιπροσωπείας της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» στην Αλεξανδρούπολη - Προσκύνημα στον Ιερό Ναό Παναγίας Κοσμοσώτειρας.

Στην Αλεξανδρούπολη μεταβαίνει αντιπροσωπεία της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της Θράκης θα εορταστούν μαζί με την επέτειο των 200 χρόνων από την  Επανάσταση. 

  • Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη: «Η ηρωίδα Δόμνα Βισβίζη αφιέρωσε στην Επανάσταση του 1821 τη ζωή και το βιος της. Οι σημερινές γυναίκες πρωτοστατούν στη θεαματική εξέλιξη της Θράκης»  
  • Προσκύνημα στον Ιερό Ναό Παναγίας Κοσμοσώτειρας, ένα από τα σημαντικότερα βυζαντινά μνημεία της Ελλάδας 

«Η Θρακιώτισσα ηρωίδα του 1821 Δόμνα Βισβίζη ήταν μια γυναίκα που αφιέρωσε τη ζωή της και το βιος της στον αγώνα των Ελλήνων για ελευθερία. Σήμερα, οι σύγχρονες γυναίκες της Θράκης, οι πολίτες που με τον καθημερινό τους μόχθο, την εργασία τους και τις καινοτόμες πρωτοβουλίες τους προσφέρουν απλόχερα τις δυνάμεις τους για την πρόοδο και την ανάπτυξη της περιοχής, συμμετέχουν σε ένα διαφορετικό αλλά επίσης σημαντικό αγώνα. Εκείνον που αφορά τα επόμενα διακόσια χρόνια». Αυτό ανέφερε η Πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη από την Αλεξανδρούπολη, μπροστά από το μνημείο της γυναίκας που ξόδεψε και τον τελευταίο οβολό της για τη συντήρηση του πλοίου της για τις ανάγκες της Ελληνικής Επανάστασης.  

Εκατό χρόνια μετά την απελευθέρωση και την ενσωμάτωσή της στον εθνικό κορμό, η Θράκη έχει αφήσει πλέον πίσω της την απομόνωση. Αναπτύσσεται με αξιοζήλευτους ρυθμούς και εξωστρέφεια, βγαίνει δυναμικά στο προσκήνιο και κατακτά το ρόλο που της αξίζει και δικαιούται. Τους μοναδικούς ανθρώπους που με το πείσμα και την επιμονή τους συνέβαλαν σε αυτήν την εξέλιξη είχε την ευκαιρία να συναντήσει στην Αλεξανδρούπολη αντιπροσωπεία της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», στην οποία συμμετείχε εκτός από την ίδια την Πρόεδρο και το Μέλος της Ολομέλειας Ελπίδα Βόγλη.  

Από τους ήρωες της Επανάστασης στους σύγχρονους ήρωες της Θράκης  

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η άοκνη δραστηριότητα της Προέδρου και Διευθύντριας του αυτοχρηματοδοτούμενου Εθνολογικού Μουσείου Θράκης, Αγγέλας Γιαννακίδου. Σταθερός στόχος του Μουσείου είναι η διατήρηση της ιστορικής μνήμης στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή της Θράκης, ενώ στη συλλογή του, που αποτελείται από 5.000 αντικείμενα, συμπεριλαμβάνεται αρχειακό φωτογραφικό υλικό, καταγραφές και 3.700 βιβλία. Το Εθνολογικό Μουσείο Θράκης αποτελεί, όμως, ταυτοχρόνως, και έναν πραγματικό πυλώνα πολιτιστικής ανάπτυξης, καθώς διοργανώνει σε τακτική βάση σεμινάρια, εκδόσεις, ημερίδες και διαλέξεις.  

«Η επίσκεψη αντιπροσωπείας της Επιτροπής Ελλάδα 2021 στη Θράκη είναι μια καλή αφορμή για την προώθηση της ιδέας να εορταστούν μαζί η επέτειος των 200 ετών από το 1821 με την επέτειο των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Θράκης» τόνισε η κυρία Γιαννακίδου αναφορικά με την χρονική μετάθεση των εκδηλώσεων των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Θράκης για το 2021, λόγω των έκτακτων υγειονομικών συνθηκών που επικρατούν.

«Η παράδοση και το πολιτιστικό απόθεμα θα δώσουν τη δύναμη και τη δυναμική σε αυτό το εγχείρημα» πρόσθεσε. Από τη μεριά της, η Πρόεδρος της Επιτροπής εξήρε το έργο της κυρίας Γιαννακίδου κάνοντας λόγο για μια γνήσια απόγονο των ηρωίδων του παρελθόντος. «Έχει διασώσει τη ζωή, το έργο, τον πολιτισμό, την παράδοση αιώνων των Θρακιωτών, και ιδιαίτερα των γυναικών» ανέφερε. 

Η αντιπροσωπεία της Επιτροπής επισκέφθηκε επίσης τον Ιερό Ναό Παναγίας Κοσμοσώτειρας, το οποίο αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα βυζαντινά μνημεία της Ελλάδας και έχει καθιερωθεί ως το Παγκόσμιο Προσκύνημα των απανταχού Θρακών. Εκεί συναντήθηκε με τον Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως, Τραϊανουπόλεως και Σαμοθράκης, Άνθιμο και ξεναγήθηκε στην πεντάτρουλη Βυζαντινή εκκλησία – μνημείο, Κωνσταντινουπολίτικης αρχιτεκτονικής, κτίσμα του Ισαάκιου Κομνηνού.

Όπως τόνισε ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως, ο Ιερός Ναός, ο οποίος λειτούργησε αρχικά ως Εκκλησία, κατόπιν ως τζαμί στα χρόνια της τουρκοκρατίας και εν τέλει επανήλθε στη λατρεία του Χριστού, αποτελεί ένα «ζωντανό μνημείο που μπορεί να μας ενώσει όλους γύρω από την ιστορία». Συγκινημένη, η Πρόεδρος της Επιτροπής αναφέρθηκε στους ανθρώπους της ακριτικής Θράκης λέγοντας τα εξής: «Είμαστε ήσυχοι γιατί αυτοί μας φυλάνε και για αυτό ήρθαμε να προσκυνήσουμε».  

Η Θράκη ως υπόδειγμα Δημοκρατίας και Πολιτισμού

Η αντιπροσωπεία της Επιτροπής συναντήθηκε με τον Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χρήστο Μέτιο, τον Δήμαρχο Αλεξανδρούπολης Γιάννη Ζαμπούκη, τον Δήμαρχο Ορεστιάδας Βασίλη Μαυρίδη, τον Δήμαρχο Σαμοθράκης Νικόλαο Γαλατούμο καθώς και εκπρόσωπο του Δημάρχου Διδυμοτείχου. Στις δηλώσεις του, ο Περιφερειάρχης τόνισε ότι η σύμπτωση του εορτασμού των 100 ετών από την απελευθέρωση της Θράκης με τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση αποτελεί μια σημαντική εξέλιξη την οποία η Περιφέρεια πρέπει να εκμεταλλευθεί βάζοντας έναν διπλό στόχο: «Ανάδειξη της ιστορίας, της παράδοσης και της πολιτιστικής κληρονομιάς από τη μια μεριά, προοπτική και ανάπτυξη για το μέλλον από την άλλη».

Ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης κ. Ζαμπούκης τόνισε ότι η προσπάθεια του Δήμου είναι να τιμήσει το παρελθόν και ταυτόχρονα να ανοίξει νέους και καινοτόμους δρόμους για το μέλλον, κάτι που αποτυπώνεται και στις προτάσεις που έχουν υποβληθεί στην Επιτροπή. 

Η Πρόεδρος της Επιτροπής αφού αναφέρθηκε με πολύ θερμά λόγια στις προτάσεις δράσεων που έχουν καταθέσει οι δήμοι της Περιφέρειας, αναφέρθηκε με ιδιαίτερη έμφαση στο πολιτισμικό υπόδειγμα της Θράκης. «Εδώ στη Θράκη, ο τρόπος που αντιμετωπίζονται από την Πολιτεία και τους πολίτες όλοι οι άνθρωποι και όλες οι θρησκείες καταδεικνύει την ποιότητα της Δημοκρατίας μας και το υψηλό επίπεδο πολιτισμού, εν αντιθέσει με τη γείτονα χώρα που κάνει βήματα προς τα πίσω, βεβηλώνοντας την ιστορία», είπε χαρακτηριστικά.  

«Οι επετειακές εκδηλώσεις είναι υπόθεση όλων μας» 

Σε συνάντηση στη Δημοτική Βιβλιοθήκη της Αλεξανδρούπολης με εκπροσώπους της Δημοτικής Αρχής, επιχειρηματίες και παραγωγικούς φορείς, η κυρία Αγγελοπούλου κάλεσε τους συμμετέχοντες να προτείνουν δράσεις για τους εορτασμούς του 2021, ενώ απευθυνόμενη προς τους επιχειρηματίες τους ζήτησε να αγκαλιάσουν ορισμένες από τις δράσεις που έχουν προταθεί μέσα από το θεσμό των χορηγιών δράσεως. «Το τι θα κάνουμε για τον τόπο από τούδε και στο εξής είναι υπόθεση όλων μας. Όλοι φέρουμε ευθύνη για την υλοποίηση και την επιτυχία επετειακών εκδηλώσεων που θα αφήσουν κάτι για το μέλλον» δήλωσε.

Ιδιαίτερα θετική εντύπωση προκάλεσε η δυναμική και ισχυρή παρουσία εκπροσώπων της γυναικείας επιχειρηματικότητας στη συζήτηση, οι οποίες αφηγήθηκαν στιγμές της σταδιοδρομίας τους και δήλωσαν έτοιμες να συστρατευθούν στην υπόθεση της επετείου.

Τα μέλη της αντιπροσωπείας της Επιτροπής επισκέφθηκαν επίσης τον Φάρο της Αλεξανδρούπολης, ιστορικό τοπόσημο της πόλης, όπου συνομίλησαν με το φαροφύλακα στην είσοδο. Τέλος, συνάντησαν παιδιά από την Ομάδα Ρομποτικής του 1ου Γυμνασίου Αλεξανδρούπολης καθώς και την Ομάδα Ρομποτικής «Ρομποτεχνολογία εν δράση». Μιλώντας με τα παιδιά, η Πρόεδρος της Επιτροπής έκανε λόγο για «μαχητές του μέλλοντος» που προσπαθούν να προτείνουν εφικτές λύσεις σε καθημερινά προβλήματα.  
 
 ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ   

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ