Ελλαδα

Χαρδαλιάς: Kάθε κρούσμα πιστοποιείται - Δεν θα πάμε σε lockdown

918.000 άτομα έχουν περάσει τα σύνορα - Έχουν γίνει 117.000 τεστ

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ενημέρωση από τον Νίκο Χαρδαλιά για τον κορωνοϊό - Κλειστά τα σύνορα - 76% των εισερχόμενων κρουσμάτων είναι από τις χώρες της Βαλκανικής.

Πραγματοποιήθηκε η πρώτη εβδομαδιαία ενημέρωση για την πορεία του κορωνοϊού από τον Νίκο Χαρδαλιά.  Όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός, τις πρώτες 19 μέρες αφότου άνοιξαν τα σύνορα έχουν περάσει τα σύνορα περισσότερα από 918.000 άτομα και έχουν γίνει 117.000 τεστ (=13,9% αυτών). Καταγράφηκαν 295 θετικά κρούσματα. 53 είναι ακόμα ενεργά, 35 μη ενεργά, οι υπόλοιποι επέστρεψαν.

Ο κ. Χαρδαλιάς εξήγησε ότι κάθε κρούσμα που πιστοποιείται και ότι η διαδικασία δεν κλείνει μέχρι να μπει σε απομόνωση οποιαδήποτε επαφή μετά την ιχνηλάτηση. Υπάρχουν κρούσματα που είναι συνδεδεμένα σε 1ο ή 2ο βαθμό με συμπολίτες μας που έχουν έρθει σε επαφή με κρούσματα από το εξωτερικό, ανέφερε επίσης.

«Τα σύνορα παραμένουν κλειστά»

Όσον αφορά στα σύνορα της χώρα τόνισε ότι είναι κλειστά. «Αυτοί που μπαίνουν είναι οι Έλληνες πολίτες ή όσοι έχουν άδεια εργασίας», είπε και ανακοίνωσε ότι το 76% των εισερχόμενων κρουσμάτων είναι από τις χώρες της Βαλκανικής.

Το ποσοστό των προερχόμενων από την Αγγλία [κρουσμάτων] τις πρώτες ημέρες ανοίγματος των συνόρων μας έφτασε το 28%, είπε σε άλλο σημείο και συνέχισε: Σε κάθε αποτέλεσμα που βγάζουμε κάνουμε και τις απαραίτητες επαληθεύσεις. 2-3 θετικά κρούσματα ήταν τράνζιτ από Λονδίνο. Αλλά η Αγγλία αυτή τη στιγμή δεν μας ανησυχεί.

Ο κ. Χαρδαλιάς σημείωσε ότι στις διακοπές χαλαρώνουμε μόνο ως προς τους ρυθμούς, όχι ως προς την προσοχή και την τήρηση των μέτρων.

Για το κόστος των μέτρων ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε ότι το ζήτημα της ασφάλειας δεν έχει αντίτιμο. Το να είμαστε ασφαλείςς σαν χώρα είναι το απόλυτο asset μας για την επόμενη μέρα, είπε.

Εξήγησε ότι ο σχεδιασμός σε σχέση με τους ελέγχους είναι σε εβδομαδιαία βάση και είπε ότι λαμβάνουμε υπόψη και καταγγελίες που δεχόμαστε.

Χαρδαλιάς: Δεν υπάρχει σχεδιασμός για lockdown

Σχετικά με το ενδεχόμενο lockdown είπε ότι δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός για γενικά lockdown. Θεωρώ ότι πολύ δύσκολα θα πάμε σε τοπικά lockdown, αφού αυτό που θέλουμε το πετυχαίνουμε με στοχευμένα μέτρα, σημείωσε.

Το ότι δεν ανακοινώνουμε και δεν δίνουμε πλήρη στοιχεία [για τα κρούσματα], είναι για να υπερασπιστούμε προσωπικά δεδομένα και για να υπερασπιστούμε τον τουρισμό μας, χωρίς να στοχοποιούμε περιοχές, είπε απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ενώ για τα ορφανά κρούσματα δήλωσε: Δεν υπάρχουν διάσπαρτα κρούσματα στην κοινωνία, που να περιφέρονται με κίνδυνο για τη δημόσια υγεία.

Τέλος, εξηγώντας τον λόγο που επανήλθε η ενημέρωση είπε: Χρειάζεται να υπάρχει έγκυρη ενημέρωση. Βλέπω καθημερινά ψευδείς ειδήσεις και να δημιουργείται κλίμα πανικού.


ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ