Ελλαδα

Κορωνοϊός: Εντατικότεροι έλεγχοι παντού - Η ανησυχία των ειδικών

Μετά την τελευταία έξαρση των κρουσμάτων

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Εργαζόμενοι στην εστίαση με μάσκα
Εργαζόμενοι στην εστίαση με μάσκα (EUROKONISSI)

Εντατικοποιούνται οι έλεγχοι για την τήρηση των μέτρων κατά του κορωνοϊού, ενώ στην κυβέρνηση εξετάζουν και την λήψη νέων μέτρων

Όλο και αυστηρότεροι γίνονται οι κανόνες και οι έλεγχοι για τον κορωνοϊό στην Ελλάδα. Λίγα 24ωρα μετά την απαγόρευση των πανηγυριών μέχρι και τέλος Ιουλίου, η κυβέρνηση έδωσε αυστηρή εντολή για χρήση μάσκας σε εστίαση και τουρισμό, ενώ ανακοίνωσε πιο εντατικούς ελέγχους σε αεροδρόμια, χερσαία σύνορα, ΚΤΕΛ και μπαρ.

Τα διάσπαρτα εγχώρια κρούσματα κυρίως τις τελευταίες μέρες στα δύο μεγαλύτερα αστικά κέντρα της χώρας (Αθήνα και Θεσσαλονίκη) έχουν αρχίσει να ανησυχούν τους επιστήμονες, αφετέρου το άνοιγμα των συνόρων στους Βρετανούς από χθες και σε λίγες μέρες στους Σουηδούς έχει ως αποτέλεσμα η τήρηση των μέτρων να είναι πιο αναγκαία από ποτέ. 

Προσθήκες στο «κέντρο ελέγχου»

Η κεντρική επιταγή για εντατικούς ελέγχους ανασυντάσσει και τις δυνάμεις των ελεγκτικών μηχανισμών, οι οποίοι συντονίζουν τα κλιμάκια που διενεργούν αυτοψίες ή καταγράφουν παραβάσεις.

Στο εξής, ένας εκπρόσωπος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (μεγάλης περιφέρειας ή μεγάλου είτε και τουριστικού δήμου) θα μετέχει στο κοινό επιχειρησιακό κέντρο, δηλαδή στο «στρατηγείο» σχεδιασμού των ελέγχων, μαζί με εκπροσώπους όλων των φορέων (ΕΛΑΣ, ΛΣ-ΕΛΑΚΤ, Εθνική Αρχή Διαφάνειας, Αποκεντρωμένη Διοίκηση και κλιμάκια της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή), ώστε να επιτευχθεί καλύτερος συντονισμός και καταμερισμός έργου.

Οι Έλληνες χαλάρωσαν με τα μέτρα για τον κορωνοϊό

Αυτό άλλωστε αποδεικνύεται και από την πανελλαδική δημοσκόπηση που πραγματοποίησε ο σταθμός Alpha σε συνεργασία με την εταιρεία Marc και παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του σταθμού το απόγευμα της Τετάρτης 15 Ιουλίου.

Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε σε 1.003 νοικοκυριά το διάστημα από τις 10 Ιουλίου έως τις 13 Ιουλίου. Οι ερωτηθέντες κλήθηκαν να απαντήσουν στο αν τηρούν τα μέτρα προφύλαξης που τους προστατεύουν από τον κοροναϊό μετά την άρση της καραντίνας.

Τα ευρήματα της δημοσκόπησης δείχνουν πως ένας στους δυο έχει χαλαρώσει την αντιμετώπιση του.  Συγκεκριμένα το 47,1% απάντησε πως τηρεί τα ίδια μέτρα προφύλαξης όπως και πριν, δηλαδή κατά την περίοδο της καραντίνας. Το 41,6% απάντησε πως ναι μεν τηρεί τα μέτρα αλλά λιγότερο από πριν και το 10,9% απάντησε πως δεν τηρεί τα μέτρα.

Ωστόσο παρά τη χαλάρωση που παρατηρείται τον τελευταίο καιρό, το Μαξίμου φαίνεται πως αποφάσισε να μην προχωρήσει αμέσως στη λήψη αυτού του μέτρου, αλλά σε πρώτο στάδιο να αυστηροποιήσει την εφαρμογή των υφιστάμενων μέτρων για την αντιμετώπιση του κοροναϊού.

Βέβαια σε κάθε περίπτωση αυτό το μέτρο μπορεί να τεθεί σε εφαρμογή αν συνεχίσει αυτή η χαλαρή στάση και η ανυπακοή στις συστάσεις των ειδικών.

Τα τρία μέτωπα που ανησυχούν τους ειδικούς

Άλλωστε δεν είναι αυτό το μόνο «μέτωπο» το οποίο απασχολεί τους ειδικούς, αν σκεφτεί κανείς πως μόνο σήμερα στη χώρα μας έφτασαν πάνω από 6.000 Βρετανοί τουρίστες. Την ίδια ώρα με αμείωτο ρυθμό σχηματίζονται καθημερινά  ουρές στον Προμαχώνα με τουρίστες να φτάνουν στα σύνορα κρατώντας στα χέρια την πιστοποίηση ότι είναι αρνητικοί στον κοροναϊό. 

Το πρόβλημα όμως δεν εντοπίζεται μόνο στις πύλες εισόδου της Βόρειας Ελλάδας από τις οποίες εκτός από τουρίστες, εισέρχονται και εποχιακά εργαζόμενοι, αλλά και στα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας. Ο κορωνοϊός είναι ακόμη εδώ και πιο συγκεκριμένα είναι ακόμη στην Αττική όπως αποδεικνύεται και από τη χθεσινή ενημέρωση του ΕΟΔΥ.

Εξαιτίας του αυξανόμενου αριθμού κρουσμάτων στην Αττική, ήδη από την Τρίτη ο ΙΣΑ ανακοίνωσε πως αυξάνονται οι διαγνωστικοί έλεγχοι που διενεργούν οι Κινητές Ομάδες στην περιφέρεια. Εκτός από την Αθήνα, όμως, καμπανάκι έχει σημάνει και στη Θεσσαλονίκη, στην οποία χθες εντοπίστηκαν πέντε κρούσματα.

Ανησυχούν οι ειδικοί για τα ορφανά κρούσματα 

Την ανησυχία του για τα ορφανά κρούσματα εξέφρασε και ο επίκουρος καθηγητής υγιεινής και επιδημιολογίας, Γκίγκας Μαγιορκίνης.

Ο καθηγητής εξέφρασε τον προβληματισμό του για την ήπια κινητικότητα ορφανών κρουσμάτων σε αστικά κέντρα και κυρίως σε Αττική και Θεσσαλονίκη.

Ο κ. Μαγιορκίνης τόνισε πως ο αριθμός δεν είναι μεγάλος, αλλά είναι ήπιος. Ο καθηγητής μιλώντας στον ANT1 επανέλαβε την σημασία της μάσκας σε κλειστούς χώρους, ενώ τόνισε πως είναι εξίσου  σημαντικό να φοράμε μάσκα και σε χώρους που ερχόμαστε σε επαφή με άτομα που γνωρίζουμε, όπως σε ένα εμπορικό κέντρο ή στο σούπερ μάρκετ.

Χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους συνιστούν οι επιστήμονες

Στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA μίλησε η Αναστασία Κοτανίδου, πνευμονολόγος, εντατικολόγος και πρόεδρος της «Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας», αναφορικά με τις εξελίξεις στο μέτωπο του κορωνοϊού.

«Αυτή τη στιγμή δεν έχει εκδηλωθεί το δεύτερο κύμα κορωνοϊού στη χώρα. Απλώς έχουμε μία αύξηση στα κρούσματα, κάτι που κατά πάσα πιθανότητα οφείλεται στη γενική χαλάρωση που έχουμε λόγω του καλοκαιριού. Έχουμε για την ώρα μία μίνι έξαρση», ανέφερε η κ. Κοτανίδου.

«Όλη η επιτροπή από την αρχή ήταν εναντίον στο να βάζουμε πρόστιμα για κάτι που δεν τηρείται. Γιατί θεωρούσαμε ότι η αυστηρή σύσταση είναι κάτι που ο κόσμος θα το ακούσει και θα το τηρήσει. Από ό,τι φαίνεται η σύσταση δεν επαρκεί και μάλλον θα πρέπει να συμφωνήσει και η επιτροπή ότι πρέπει να μπουν κάποια πρόστιμα για να μπορέσουν να συμμορφωθούν όλοι αυτοί που συνωστίζονται σε κλειστούς χώρους χωρίς μάσκες», συνέχισε η ίδια.

«Η εισήγηση της επιτροπής θα είναι για χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους, στα εμπορικά κέντρα, στα σούπερ μάρκετ, παντού, τώρα γίνεται συζήτηση για το αν θα γίνει υποχρεωτική ή για το αν θα παραμείνουμε στην αυστηρή σύσταση. Έχουμε πει από την αρχή της επιδημίας ότι κάθε μέρα επανεξετάζονται τα θέματα και αναλόγως από την επίπτωση που έχουμε σε κρούσματα, μπορεί να χρειάζεται να αλλάξουμε κάτι», κατέληξε η κ. Κοτανίδου.

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ