Ελλαδα

Τι ισχύει για την «κατάργηση των Καλλιτεχνικών στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση»

Τι συμβαίνει με την «είδηση» ότι καταργούνται τα καλλιτεχνικά από τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση

360811-747246.jpg
Ellinika Hoaxes
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
20061702.jpg

Η έρευνα για την είδηση που κυκλοφόρησε σχετικά με την καθολική κατάργηση των καλλιτεχνικών και της μουσικής από την δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Διόρθωση άρθρου (17-06-2020, ώρα 9:20 μ.μ.):

Στην αρχική μορφή του άρθρου (δείτε παρακάτω), σημειώσαμε εσφαλμένα ότι στην πρόσφατη νομοθεσία δεν επέρχονται αλλαγές στη διδασκαλία μαθημάτων σχετικών με την τέχνη συνολικά. Πράγματι, ωστόσο, σε επίπεδο Λυκείου, με τον Ν.4692/2020 και την ΥΑ υπ’ αριθμ. 74181/Δ2 “Ωρολόγιο πρόγραμμα των μαθημάτων των Α΄, Β΄ και Γ΄ τάξεων του Γενικού Λυκείου” (ΦΕΚ Β΄ 2338/15-06-2020), καταργείται η διδασκαλία των μαθημάτων επιλογής “Καλλιτεχνική Παιδεία” (Α΄ τάξη), “Γραμμικό Σχέδιο” και “Ελεύθερο Σχέδιο” (Γ΄ Λυκείου). Στο πλαίσιο διαβούλευσης πριν την ψήφιση του ανωτέρω νόμου, είχε αντιδράσει για τις σχεδιαζόμενες καταργήσεις η Ένωση Εκπαιδευτικών Εικαστικών Μαθημάτων (http://archive.vn/3nvAr)

Δηλαδή, ενώ στο επίπεδο του Γυμνασίου ουδέποτε συντελέστηκε κατάργηση μαθήματος Καλλιτεχνικών/Μουσικής, στο επίπεδο του Λυκείου όντως επήλθαν καταργήσεις μαθημάτων σχετικών με την τέχνη.

Υπενθυμίζεται ότι τα υπό εξέταση δημοσιεύματα αναφέρθηκαν σε συλλήβδην κατάργηση των σχετικών μαθημάτων στο επίπεδο της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, με εξαίρεση την Α΄ Γυμνασίου.

Ισχυρισμός: Σύμφωνα με απόφαση του Υπουργείου Παιδείας και της υπουργού Ν. Κεραμέως, καταργείται η διδασκαλία των μαθημάτων Καλλιτεχνικών και Μουσικής στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, πλην της Α΄ Γυμνασίου

Συμπέρασμα: Πρόκειται για ανακύκλωση πληροφοριών από τον Αύγουστο του 2013, όταν εξαγγέλθηκαν αλλαγές στο ωρολόγιο πρόγραμμα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Τα ανακοινωθέντα προγράμματα διδασκαλίας το 2013 και ο σχετικός νόμος που ψηφίστηκε, τελικώς συμπεριέλαβαν τα μαθήματα αυτά στο ωρολόγιο πρόγραμμα όλων των τάξεων του Γυμνασίου, αλλά και στην Α΄ Λυκείου. Ο ισχύων νόμος προβλέπει επίσης τη διδασκαλία των μαθημάτων αυτών σε όλες τις γυμνασιακές τάξεις, πλην όμως για την Α΄ Λυκείου δεν συμπεριλαμβάνεται αντίστοιχο μάθημα για το σχολ. έτος 2020-21.

Αναπαρήχθησαν στα μέσα Ιουνίου 2020 πληροφορίες περί επικείμενης ή συντελεσθείσας πλήρους κατάργησης των μαθημάτων Καλλιτεχνικά και Μουσική από το ωρολόγιο πρόγραμμα του Γυμνασίου και Λυκείου.

Ωστόσο, πρόκειται για ανακύκλωση πληροφοριών και δημοσιευμάτων από την περίοδο ανεπίσημης εξαγγελίας αλλαγών στο ωρολόγιο πρόγραμμα και διαβούλευσης νομοσχεδίου από το 2013, ενώ στον σχετικό νόμο που τελικά ψηφίστηκε τότε δεν συμπεριλήφθησαν διατάξεις που καταργούν τα μαθήματα σχετικά με την Τέχνη.


Παραδείγματα δημοσιευμάτων: alfavita.grnews247.grin.grtovima.grdocumentonews.grtvxs.grethnos.grkoutipandoras.grsportime.gr.

Πώς κυκλοφόρησαν οι πληροφορίες

Στις 16 Ιουνίου κυκλοφόρησε άρθρο γνώμης στην ιστοδελίδα alfavita.gr, με το κάτωθι περιεχόμενο:

art2020_1.webp

art2020_2.webp

Απόσπασμα από το άρθρο του 2013.


Το κείμενο, με τη σειρά του, παραπέμπει σε άρθρο μέλους της Ένωσης Εκπαιδευτικών Εικαστικών Μαθημάτων, που χρονολογείται επίσης από το 2013 και τιτλοφορούνταν “Κατάργηση Καλλιτεχνικών Μαθημάτων στην Εκπαίδευση, της Ελένη Γούναρη”. [πηγή]

art2020.webp

Περαιτέρω, δημοσιεύματα που κυκλοφόρησαν το 2020, όπως του news247.gr, παραπέμπουν ευθέως στο ανωτέρω άρθρο από την ιστοσελίδα της Ένωσης Εκπαιδευτικών Εικαστικών Μαθημάτων, ενώ και άλλες ιστοσελίδες αναφέρθηκαν στο θέμα ως επίκαιρο, και σχετιζόμενο με την τρέχουσα ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας.
Ακολουθούν ενδεικτικά αποσπάσματα:

 

art2020_7.webp
art2020_4.webp

Χαρακτηριστική είναι η αποστροφή σε κάποια δημοσιεύματα ότι η σχετική αλλαγή έχει πάρει ΦΕΚ, δηλαδή ότι πρόκειται για ειλημμένη απόφαση, υπό τον τύπο κανονιστικής πράξης (νόμου, υπουργικής απόφασης κλπ).

Τι ισχύει;

Οι πληροφορίες αντλούνται από την περίοδο προετοιμασίας και διαβούλευσης νομοσχεδίου του Υπουργείου Παιδείας το 2013, με τίτλο «Αναδιάρθρωση της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Λοιπές Διατάξεις αρμοδιότητας Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων», που συζητήθηκε το καλοκαίρι εκείνης της χρονιάς. Τη δημόσια διαβούλευση και το σχέδιο νόμου μπορείτε να τα βρείτε εδώ κι εδώ, αντιστοίχως. Είχε αναφερθεί στις αρχές Αυγούστου ότι το Υπουργείο, στο πλαίσιο προγραμματισμού της ερχόμενης σχολικής χρονιάς και προαναγγέλοντας αλλαγές, απέστειλε στις Δ/νσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ανεπίσημο προκαταρτικό σχέδιο ωρολογίου προγράμματος, στο οποίο δεν συμπεριλαμβάνονταν, πέραν της Α΄ Γυμνασίου, ξεχωριστά μαθήματα Καλλιτεχνικών (Εικαστικών) ή Μουσικής.

Το προαναφερθέν άρθρο γνώμης, όπως και άλλα [παράδειγμα], εντάσσονταν στο πλαίσιο – σφοδρής – κριτικής που δέχτηκε η ανεπισήμως εκδηλωθείσα πρόθεση του Υπουργείου και το συγκεκριμένο νομοσχέδιο.

Ωστόσο, στις 21 Αυγούστου, όταν και ανακοινώθηκαν τα Ωρολόγια Προγράμματα, συμπεριλαμβάνονταν σε όλες τις τάξεις του Γυμνασίου η διδασκαλία Καλλιτεχνικών και Μουσικής. [πηγή 1] [πηγή 2]

Τελικώς, ο νόμος (Ν. 4186/2013, ΦΕΚ Α΄ 193/17-09-13) που ψηφίστηκε από τη Βουλή των Ελλήνων ρύθμιζε μόνον τις λυκειακές τάξεις και προέβλεψε, σε αντίθεση με το υποβληθέν ν/σ, τη διδασκαλία του μαθήματος των Καλλιτεχνικών στην Α΄ Λυκείου ως μαθήματος επιλογής, και τη δυνατότητα σύστασης “τμημάτων ενίσχυσης” για την εξάσκηση στα ειδικά μαθήματα Ελεύθερο και Γραμμικό Σχέδιο.

Διαβάστε τη συνέχεια στα Ellinika Hoaxes.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ