Ελλαδα

Γιατί η αστυνομία ενώ κλήθηκε, δεν πήγε ποτέ σε ομοφοβική επίθεση

«Μου επιτίθενται, ελάτε!»

sgdi.jpg
Μαριάννα Μαρμαρά
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Άνδρες που συζητούσαν σε παγκάκι καταγγέλλουν ότι δέχθηκαν ομοφοβική επίθεση
Άνδρες που συζητούσαν σε παγκάκι καταγγέλλουν ότι δέχθηκαν ομοφοβική επίθεση - ΑΡΧΕΙΟΥ © EUROKINISSI / ΧΑΣΙΑΛΗΣ ΒΑΪΟΣ

«Μου επιτίθενται, ελάτε!». Γιατί η αστυνομία δεν ανταποκρίθηκε ποτέ στην καταγγελλόμενη ομοφοβική επίθεση της περασμένης Πέμπτης.

Πέμπτη, 11 Ιουνίου 2020, 19.48. Η αστυνομία δέχεται κλήση για ομοφοβική επίθεση στο τέλος του πεζόδρομου της Ερμού. Χαρακτηριστική η φράση του ανθρώπου που καλεί: «Μου επιτίθενται, ελάτε!». Περνά μισή ώρα. Η αστυνομία δεν έχει φανεί. 20.19 το θύμα καλεί εκ νέου, μιας και δεν έχουν εγκαταλείψει το σημείο όλοι οι εμπλεκόμενοι και παραμένουν εκτοξεύοντας απειλές μερικοί ακόμα. Η απάντηση που δέχεται: «Έχει πορεία στο κέντρο». Τελική έκβαση: όλοι οι εμπλεκόμενοι φεύγουν ανενόχλητοι και το θύμα ειδοποιεί την αστυνομία πως πλέον είναι αργά για να έρθουν γιατί όλοι έχουν διαφύγει.

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Σε παγκάκι χαμηλά στην οδό Ερμού, πολύ κοντά στην οδό Πειραιώς, δύο άντρες κάθονται και συζητούν. Λίγο αργότερα φτάνουν στο σημείο κάποιες μανάδες με παιδιά. Το ένα εξ αυτών δεν τηρούσε καμία απόσταση ασφαλείας λόγω κορωνοϊού και έπεφτε συνεχώς με το ποδήλατό του πάνω στους δύο άνδρες. Η μητέρα απαθής δεν λέει τίποτα. Ο ένας εκ των ανδρών κάνει παρατήρηση στο παιδί. Λίγη ώρα αργότερα τον πλησιάζει η μητέρα και του ζητάει τον λόγο που έκανε παρατήρηση στο μονάκριβό της. Ο άνδρας της απαντά να μην τον ενοχλεί και γυρίζει από την άλλη. Σε λίγα λεπτά, έρχονται «ενισχύσεις». Άνδρες σε μηχανάκια, ο ένας είναι ο σύζυγος της μητέρας, απειλούν τους δύο άνδρες αποκαλώντας τους: «Πουσταράδες, γαμιόληδες, παλιογκέουλες». Μάλιστα, ο πατέρας φτύνει τον άνδρα που έκανε παρατήρηση στο παιδί για να κολλήσει κορωνοϊό. Το θύμα, ενώ έλεγε συνεχώς κρατήστε τις αποστάσεις και παίρνω την αστυνομία, εκείνοι συνέχιζαν με απειλές και σπρωξίματα, λέγοντας: «Θα σε γαμήσουμε πουσταρά».

Εγώ είμαι μάνα ενός παιδιού και δεν θα μου κάνουν τίποτα, εσύ είσαι ένας παλιογκέουλας

Στην όλη σκηνή το παιδί παρόν. Η αστυνομία καλείται. «Μου επιτίθενται, ελάτε!» ακούγεται στο τηλεφώνημα. Η αντίδραση της μητέρας: «Εγώ είμαι μάνα ενός παιδιού και δεν θα μου κάνουν τίποτα, εσύ είσαι ένας παλιογκέουλας». Μισή ώρα αργότερα, κι ενώ κάποιοι από τους άνδρες έχουν αποχωρήσει στο άκουσμα της αστυνομίας, το θύμα καλεί και πάλι για να ενημερωθεί ότι η αστυνομία δεν έρχεται στον τόπο της επίθεσης επειδή έχει πορεία.

Αυτή η μάνα και αυτός ο πατέρας θα μείνουν ατιμώρητοι για την ομοφοβική επίθεση, επειδή η αστυνομία δηλώνει αδυναμία να φτάσει στο σημείο λόγω πορείας. Η αστυνομία δεν μπορεί να βρει εναλλακτικές διαδρομές, όπως κάνει ο μέσος οδηγός όταν έχει πορεία. Η αστυνομία δεν μπορεί να βάλει τη σειρήνα στο περιπολικό και να φτάσει πιο γρήγορα στο σημείο όπου της καταγγέλλεται ότι ένας άνθρωπος δέχεται επίθεση. Η αστυνομία δεν μπορεί να στείλει ομάδες αστυνομικών που κινούνται με μηχανές, όπως έφτασαν οι θύτες της καταγγελλόμενης ομοφοβικής επίθεσης. Δεν έχει σημασία αν είναι ομοφοβική ή οτιδήποτε άλλο, είναι επίθεση. Και οι άνθρωποι που την διέπραξαν συνεχίζουν ανενόχλητα τις ζωές τους, περήφανοι για το κατόρθωμά τους δίνοντας το χειρότερο παράδειγμα στο παιδί τους: Όταν επιτίθεσαι μένεις ατιμώρητος.

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ