Ελλαδα

Συλλαλητήριο στην Αθήνα από εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ

Κλειστή η Σταδίου – Το «παρών» έδωσε ο Δημήτρης Κουτσούμπας

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Διαδήλωση εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ
Διαδήλωση εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ © EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Στο συλλαλητήριο για τη ΛΑΡΚΟ ο Δ. Κουτσούμπας: Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματα, μέχρι να σώσουμε τη ΛΑΡΚΟ.

Κλειστή η Σταδίου λόγω του συλλαλητηρίου των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ που βρίσκεται σε εξέλιξη. Το συλλαλητήριο πλαισιώνουν εργατικά κέντρα, ομοσπονδίες και συνδικάτα, ενώ θα ακολουθήσει και συναυλία.

Ξεκίνησαν με πορεία από την Ομόνοια, ενώ στο Σύνταγμα τους περίμεναν συνδικάτα και μαζικοί φορείς της Αττικής για να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους. Μηνύματα στους εργάτες της ΛΑΡΚΟ απέστειλαν δεκάδες Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες και Σωματεία από όλη την χώρα. Επίσης, οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ παρέδωσαν ψήφισμα στη Βουλή.

«Τη μαχητική αλληλεγγύη στους εργάτες της ΛΑΡΚΟ, στις οικογένειές τους, στον λαό όλης της περιοχής όπου βρίσκονται τα εργοστάσια και τα ορυχεία της ΛΑΡΚΟ» εξέφρασε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος παραβρέθηκε στη συγκέντρωση Ομοσπονδιών-Σωματείων-Φορέων για τη ΛΑΡΚΟ. «Ο αγώνας συνεχίζεται. Ο αγώνας που έχουν δώσει αυτούς τους μήνες με αγωνιστικότητα και μαχητικότητα οι εργάτες της ΛΑΡΚΟ είναι σημαντική παρακαταθήκη. Δείχνει τον δρόμο που πρέπει να ακολουθήσει η εργατική τάξη, όλα τα λαϊκά στρώματα. Μόνο με τον αγώνα μπορούν να ευοδωθούν τα αιτήματα, να γίνουν πράξη τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων» τόνισε ο κ. Κουτσούμπας και πρόσθεσε: «Η πρόταση του ΚΚΕ για τη σωτηρία της ΛΑΡΚΟ, για τη χρηματοδότησή της, για την ανάπτυξή της σε μια σχεδιασμένη οικονομία, σε μια άλλη κοινωνία, είναι εκ των ων ουκ άνευ. Σε αυτό τον αγώνα το ΚΚΕ και μέσα στη Βουλή και έξω από αυτή, όπως είμαστε σήμερα εδώ στους δρόμους, στο Σύνταγμα, με το μεγαλειώδες συλλαλητήριο, θα συνεχίσουμε μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματα, μέχρι να σώσουμε τη ΛΑΡΚΟ». 

Ο κ. Κουτσούμπας υποστήριξε ότι «αυτό που κάνει η κυβέρνηση της ΝΔ είναι πραγματικά έγκλημα. Είναι η συνέχεια, αφού ακολουθεί την πεπατημένη όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, που οδήγησαν σε απαξίωση τη ΛΑΡΚΟ, που οδηγούν σε αυτή την άθλια κατάσταση τους ίδιους τους εργαζόμενους, τους παραγωγούς του πλούτου της χώρας μας». 

larko-2.jpg
Συναυλία μετά την πορεία © EUROKINISSI/STELIOS MISSINAS

Τις δυνατότητες της ΛΑΡΚΟ και τη σημασία της λειτουργίας της για την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου της χώρας αλλά και για τους πέντε νομούς της χώρας (Εύβοια, Βοιωτία, Καστοριά, Κοζάνη τα ορυχεία, Λάρυμνα το εργοστάσιο) που λειτουργούν εργοστάσια και ορυχεία της παρουσίασε ο Ανδρέας Κορέτζελος, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΛΑΡΚΟ. «Δεν ξεχνάμε τους 80 νεκρούς μας», είπε αναφερόμενος στα θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα.

«Αυτά που βιώνουμε στη ΛΑΡΚΟ είναι αποτέλεσμα της ίδιας πολιτικής με αυτά που βιώνουν όλοι οι εργαζόμενοι σε όλους τους κλάδους. Μας θέλουν σκλάβους για να έχουνε ακόμη περισσότερα κέρδη», είπε ο Παναγιώτης Πολίτης αντιπρόεδρος του ΕΚ Λαμίας, μέλος της Διοίκησης της ΠΟΕΜ, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων ΛΑΡΚΟ.

«Άλλο δρόμο δεν έχουμε, ή εμείς ή αυτοί. Από τη μία είναι τα συμφέροντα πού υπερασπίζονται οι κυβερνήσεις και η Ευρωπαϊκή Ένωση και από την άλλη τα συμφέροντα των εργαζομένων και του ελληνικού λαού», σημείωσε, προσθέτοντας πως «θα συγκρουστούμε μέχρι το τέλος. Όσο εκφράζεται η αλληλεγγύη σας, έχουμε το μπόι να τους βλέπουμε κατάματα και να τους αντιμετωπίζουμε στα ίσα. Όσο πλαταίνει η αλληλεγγύη γινόμαστε πιο δυνατοί από αυτούς, στο τέλος θα κερδίσουμε».

Για «τροπολογία της κυβέρνησης που στέλνει τους εργαζόμενους στην ανεργία και τη συκοφαντική επίθεση στους εργαζόμενους» έκανε λόγο ο Ξενοφώντας Αγγελέτος από το Σωματείο Εργαζομένων στα Μεταλλεία της Εύβοιας, λέγοντας: «θέλουμε ανοιχτό το εργοστάσιο με όρους υγιεινής και ασφάλειας για τους εργαζόμενους και στήριξη της παραγωγής». «Η απαξιωτική εικόνα της ΛΑΡΚΟ που προβάλλεται από την κυβέρνηση και τα παπαγαλάκια της είναι στοχευμένη για το ξεπούλημα της», υποστήριξε ο Δημήτρης Καραγιάννης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μεταλλωρύχων και του Σωματείου Εργαζομένων στα Μεταλλεία 'Αι Γιάννη. Τόνισε ότι το συλλαλητήριο είναι «η απάντηση στα σχέδια της κυβέρνησης για το ξεπούλημα της ΛΑΡΚΟ».

«Υψώνουμε τις γροθιές μας και λέμε όχι στο ξεπούλημα της ΛΑΡΚΟ,» τόνισε ο Κώστας Σαμαράς, πρόεδρος του Σωματείου Έδρας της επιχείρησης. «Η ΛΑΡΚΟ δεν αφορά μόνο τους εργαζόμενους αλλά όλη την κοινωνία. Να καταργηθεί ο νόμος της κυβέρνησης, να καταργηθούν τα αντεργατικά μέτρα της ειδικής διαχείρισης, θέλουμε εξασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας και των δικαιωμάτων των εργαζομένων» πρόσθεσε.

Ο Δημήτρης Τσόκας, πρόεδρος Εργαζομένων στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Μετάλλου και ο Μάρκος Κοντιζάς γενικός γραμματέας στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Μετάλλου εξέφρασαν τη στήριξή τους στον αγώνα των εργαζομένων.

«Η επίθεση είναι γενικευμένη στο σύνολο των εργαζομένων του κλάδου και όλη της της χώρας» τόνισε ο Σωτήρης Πουλικόγιαννης πρόεδρος Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας. Επισήμανε ότι στην ίδια κατηγορία με τη ΛΑΡΚΟ βρίσκονται και τα ναυπηγεία, καθώς και η ΕΑΣ, ΕΑΒ, ΕΛΒΟ. «Δεν έχουμε άλλα περιθώρια υπομονής, δεν έχουμε άλλα περιθώρια να βάλουμε πλάτη. Σηκώνουμε ανάστημα βάζοντας μπροστά τις δικές μας ανάγκες» σημείωσε. Ανέφερε ότι ο αγώνας αυτός μπορεί να αποτελέσει πρότυπο για την οργάνωση του αγώνα σε άλλους χώρους δουλειάς, καθώς όχι μόνο «αναδεικνύει τα ενιαία συμφέροντα των εργαζομένων πέρα από τις ιδιαιτερότητες κάθε χώρου δουλειάς», αλλά και «προβάλλει μια άλλη λογική στην οργάνωση της οικονομίας».

Η κινητοποίηση συνεχίστηκε με συναυλία που οργανώθηκε με τη συμβολή του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου, οι εκπρόσωποι του οποίου εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στον αγώνα των εργαζομένων. Στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα συμμετείχαν η Ρίτα Αντωνοπούλου, Νατάσα Μποφίλιου, Σταυρούλα Μανωλοπούλου, Δημήτρης Κανέλλος, Κώστας Τριανταφυλλίδης.

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ   

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ