Ελλαδα

Ο Ταο Zhang στο 5ο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών: Η Ελλάδα οργανώθηκε σωστά

Η ομιλία του αναπληρωτή γενικού διευθυντή του ΔΝΤ - Τα βασικά σημεία

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Thao Zhang για Ελλάδα - 5ο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών: «Πήρε έγκαιρα πρωτοβουλίες, οργανώθηκε σωστά».

O αναπληρωτής γενικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Tao Zhang μιλώντας στο 5ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, είπε ότι όλος ο κόσμος τώρα είναι επικεντρωμένος στην αντιμετώπιση της κρίσης του κορωνοϊού.

Αναφερόμενος στην Ελλάδα ξεκαθάρισε ότι πήρε έγκαιρα πρωτοβουλίες, οργανώθηκε σωστά και προσέφερε σημαντική οικονομική στήριξη και κίνητρα κυρίως στους πιο αδύναμους.  

Η οικονομική ενίσχυση είναι στις προτεραιότητες του ΔΝΤ, τόνισε ο κ. Ζhang, για όλα τα μέλη του. Μαλιστα, υπογράμμισε ότι το Ταμείο έχει ήδη διαθέσει από τις 4 Ιουνίου 2020 24 δισ. δολάρια σε έκτακτη οικονομική βοήθεια σε 67 χώρες.  

Στην συνέχεια αναφέρθηκε εκτενώς στην Κλιματική Αλλαγή. «Πρέπει να πάρουμε άμεσα μέτρα, τώρα είναι πιο προφανές από ποτέ ότι δεν πρέπει να τα βάζουμε με τη Μητέρα-Φύση. Η οικονομική ανάκαμψη είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη φύση. Πρέπει να εργαστούμε για μία πιο πράσινη ανάκαμψη, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Ευρώπη και τον πλανήτη όλο» ξεκαθάρισε ο κ. Zhang.

«Είμαι ευτυχής που η Ευρώπη πρωτοστατεί στην "μάχη" για μία κοινωνία χωρίς ρύπους το έτος 2050» πρόσθεσε.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του τόνισε επίσης: «Η Κεντρική Τράπεζα της Ελλάδος είναι πολύ δραστήρια στον τομέα της μετάβασης στην πράσινη εποχή. Συνεργαζόμαστε στενά με την Κεντρική Τράπεζα της Ελλάδας και με ενδιαφέρον ακούσαμε την κυβερνητική πρόταση για πράσινη ανάπτυξη από τον πρωθυπουργό. Η Ελλάδα έχει ήδη πετύχει τον στόχο  για μείωση των εκπομπών ρύπων έως το 2030. Χρειάζονται, ωστόσο, να υλοποιηθούν προτάσεις για τη μετάβαση σε πιο πράσινες πρακτικές και στον τομέα του τουρισμού και της ναυτιλίας, που αποτελούν το 1/4 του ΑΕΠ της χώρας».

Ο Tao Zhang είπε ακόμη: «Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης και ο αναπροσαρμοσμένος προϋπολογισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να χρηματοδοτήσουν μία πιο "πράσινη" ανάκαμψη μετά την πανδημία του κορωνοϊού.  Αυτό μπορεί να γίνει αυξάνοντας την τιμή του άνθρακα περαιτέρω (σήμερα κοστίζει 25 ευρώ ο τόνος), διασφαλίζοντας την ομαλή και δίκαιη μετάβαση στην πράσινη εποχή, μειώνοντας την παραγωγή ορυκτών καυσίμων,  ενισχύοντας πιο "καθαρές" επενδύσεις, όπως η ηλεκτροκίνηση, αλλά και δίνοντας κίνητρα στον ιδιωτικό τομέα για νέες "πράσινες" επενδύσεις».

Και κατέληξε: «Το ΔΝΤ παρέχει βοήθεια σε όλες τις χώρες μέλη του για να προσαρμοστούν στην νέα εποχή, με αναλύσεις και μεθόδους απορρόφησης του κόστους μετάβασης και των πιθανών ρίσκων αυτής, ενώ διεξάγει τακτικά stress tests για να διαπιστώσει την ανθεκτικότητα των οικονομιών σε πιθανές φυσικές καταστροφές, όπως οι καταιγίδες αλλά και  πανδημίες όπως αυτή του κορονοϊού. Θα πρέπει να ενισχύσουμε τις προσπάθειές μας για ένα καλύτερο μέλλον, ακόμη και στην εποχή που όλοι δοκιμαζόμαστε από την κρίση του κορωνοϊού. Πρέπει όλοι να μειώσουμε τις εκπομπές ρύπων, να αδράξουμε τις ευκαιρίες για ένα πιο βιώσιμο και πράσινο μέλλον. Τώρα είναι η καλύτερη στιγμή να αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή αποτελεσματικά».

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ