Ελλαδα

Ο Σωτήρης Τσιόδρας μάς αποχαιρέτισε με ένα ποίημα

Το «αντίο» και το «ευχαριστώ» του καθηγητή Λοιμωξιολογίας

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ο συγκινητικός αποχαιρετισμός του Σωτήρη Τσιόδρα μετά από 72 ημέρες με τους στίχους ενός ποιήματος και το «ευχαριστώ» στον ελληνικό λαό.

Μετά από 72 ημέρες καθημερινής ενημέρωσης για την πορεία μιας πανδημίας ο καθηγητής – λοιμωξιολόγος, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας και ο «αρχιτέκτονας» της αντιμετώπισης της κρίσης, Σωτήρης Τσιόδρας, αποχαιρέτισε σήμερα το ελληνικό κοινό διαβάζοντας τους στίχους ενός ποιήματος.

«Έλεγα πάντα την αλήθεια. Η αλήθεια δεν μπορεί να γίνει ψέμα και το ψέμα αλήθεια», δήλωσε ο Σωτήρης Τσιόδρας λίγο πριν ανακοινώσει ότι στο εξής και μέχρι το τέλος του μήνα η ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας θα γίνεται με γραπτή ανακοίνωση. 

«Θα επιστρέψω στους ασθενείς μου και τους φοιτητές μου, στα καθήκοντά μου, είπε και πρόσθεσε σε εμφανή συναισθηματική φόρτιση ότι πολλές φορές  άκουσε πράγματα για αντιφάσεις και άλλα, που προτίμησε να μην απαντήσει. Θα συνεχίσω να βοηθάω», είπε ο κ. Τσιόδρας. 

Αυτοί είναι στίχοι του ποιήματος που ανάγνωσε ο Σωτήρης Τσιόδρας στην τελευταία για αυτόν τον μήνα τηλεοπτική του ενημέρωση: «Στην απλότητα βρίσκεται η ευτυχία»:

Μου φτάνει που μ’ αγαπάνε τέσσερις άνθρωποι.
Πολύ…
Μου φτάνει που αγαπάω τέσσερις ανθρώπους.
Πολύ…
Που ξοδεύω τις ανάσες μου μόνο γι’ αυτούς.
Που δεν φοβάμαι να θυμάμαι.
Που δε με νοιάζει να με θυμούνται.
Που μπορώ και κλαίω ακόμα.
Και που τραγουδάω… μερικές φορές…
Που υπάρχουν μουσικές που με συναρπάζουν.
Και ευωδιές που με γοητεύουν…

Ο απολογισμός Τσιόδρα

«Από την 1η Φεβρουαρίου, που ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, μου έκανε την τιμή και με όρισε εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας για τον νέο κορωνοϊό, ξεκίνησα μαζί με το επιστημονικό μου έργο και την ενημέρωση της ελληνικής κοινωνίας για τις εξελίξεις που αφορούν την πανδημία», είπε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και συνέχισε: «όπως μου έμαθαν οι δάσκαλοί μου κι εμένα, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, παρέμεινα μαθητής περισσότερο παρά καθηγητής. Σε μια κατάσταση με συνεχείς αβεβαιότητες, τις οποίες κατά καιρούς σας παρουσίασα. Κάποιοι μίλησαν για αντιφάσεις, χωρίς να παρακολουθούν τις διεθνείς επιστημονικές εξελίξεις. Χωρίς να γνωρίζουν τα πραγματικά δεδομένα. Χωρίς να χρησιμοποιήσουν επιστημονικά επιχειρήματα.

Προσπάθησα να μην εμπλακώ σε τέτοιο διάλογο. Δεν ήθελα να δώσω αφορμές για αναπαραγωγή του μη επιστημονικού λόγου. Σε μοναδικές στιγμές της ιστορίας, ίσως στη δυσκολότερη στιγμή μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, πολύ εύκολα μπόρεσαν και αναμείχθηκαν το ψέμα με την αλήθεια. Για να αναπαραχθεί το ψέμα ως αλήθεια. Το παρανοϊκό να παρουσιαστεί ως λογικό. Τέτοιες συμπεριφορές δεν βοήθησαν, ούτε βοηθούν.

Ο σύγχρονος κόσμος κλήθηκε ενωμένος να αντιμετωπίσει την απειλή με δύσκολους όρους. Σε μια χρονική συνέχεια, που η επιστημονική ιστορία που αφορά το νέο ιό μετατράπηκε σε πολιτική ιστορία. Στην προσπάθεια επανόδου των κοινωνιών στην κανονικότητα. Σε αυτή την περίοδο βρήκε πρόσφορο έδαφος η έννοια του κοινωνικού τέλους του απαγορευτικού, έναντι του επιστημονικού και με κανόνες. Η επιστήμη όμως παραμένει πιστή στους κανόνες και θα συνεχίσει να βρίσκεται κοντά στην Πολιτεία όταν ζητείται.

Εφόδιο η ειλικρίνεια

«Με μόνο εφόδιο την ειλικρίνεια και την προσπάθεια να αναλύσω επιστημονικά τα δεδομένα, και με τη βοήθεια μιας επιτροπής 26 εμπειρογνωμόνων, στην οποία συμμετέχω υπό τον ΓΓ Δημόσιας Υγείας, τον κ. Πρεζεράκο, καθώς και τη στήριξη και τη συμβολή της ηγεσίας του υπ. Υγείας, τους υπουργούς Κικίλια και Κοντοζαμάνη, καθώς βέβαια και την ανεκτίμητη βοήθεια από την Πολιτική Προστασία και τον υπουργό κύριο Χαρδαλιά, προσπάθησα επί 4 μήνες να δίνω χρήσιμες πληροφορίες. Να απαντώ στα ερωτήματα που έθεταν οι συμπολίτες μας μέσω των δημοσιογράφων. Και κάποιες φορές να εμψυχώνω μια κοινωνία που αγωνιούσε. Επανέλαβα πολλές φορές αυτό που είναι το μοναδικό δεδομένο στην επιστήμη. Η αβεβαιότητα. Η εντιμότητα του να πει κανείς ‘δεν γνωρίζω’. Όλο αυτό τον καιρό δεν αισθάνθηκα κάτι διαφορετικό από όλους σας».

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ