Ελλαδα

Έως και 21,6% η ανεργία φέτος, εκτιμά το ΙΝΕ ΓΣΕΕ

Αβεβαιότητα για το αν οι επιπτώσεις της κρίσης θα είναι παροδικές

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Έως και 21,6% η ανεργία φέτος, εκτιμά το ΙΝΕ ΓΣΕΕ
ΟΟι προτάσεις του Ινστιτούτου © EUROKINISSI/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ I/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Στο 21,6% θα φτάσει φέτος η ανεργία στη χώρα μας, αν το ΑΕΠ μειωθεί κατά 10%, σημειώνει το ΙΝΕ ΓΣΕΕ, υπογραμμίζοντας την αβεβαιότητα για το αν οι επιπτώσεις της κρίσης στην οικονομία θα είναι παροδικές

Στο 21,6% θα μπορούσε να φτάσει η ανεργία το 2020, εκτιμά το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ. Το ΙΝΕ ΓΣΕΕ, σε μελέτη του, επεξεργάστηκε τρία διαφορετικά σενάρια, στο 4ο Δελτίο Οικονομικών Εξελίξεων, με τίτλο «COVID-19 και Ελληνική Οικονομία: Επιπτώσεις και Προοπτικές».

Στο πρώτο σενάριο εκτιμάται ποια θα είναι η εξέλιξη του ποσοστού ανεργίας αν το ΑΕΠ μειωθεί κατά 4% (ευνοϊκό), στο δεύτερο σενάριο κατά 7% (ενδιάμεσο) και στο τρίτο κατά 10% (απαισιόδοξο). Στο ευνοϊκό σενάριο, το ποσοστό ανεργίας θα αυξηθεί κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες, φτάνοντας στο 19,2%, στο ενδιάμεσο το ποσοστό ανεργίας θα ανέλθει στο 20,3% και στο απαισιόδοξο σενάριο το ποσοστό ανεργίας εκτιμάται ότι θα φτάσει στο 21,6%.

Όπως λέει το ΙΝΕ ΓΣΕΕ, βασικός λόγος για τον αρνητικό αντίκτυπο της πανδημίας στην αγορά εργασίας είναι ότι η μεγαλύτερη συγκέντρωση μισθωτών παρουσιάζεται στον τομέα των υπηρεσιών. Κι αυτό γιατί μία σημαντική μείωση της απασχόλησης στον κλάδο του εμπορίου, της εστίασης, της παροχής καταλύματος, της αποθήκευσης και των μεταφορών δύσκολα μπορεί να αντισταθμιστεί με αύξηση της απασχόλησης σε άλλους κλάδους της οικονομίας.

Υπογραμμίζει ακόμη ότι υπάρχει αβεβαιότητα για το εάν οι επιπτώσεις της κρίσης στην αγορά εργασίας θα είναι παροδικές ή εάν θα προκαλέσουν μόνιμες επιπτώσεις, ενώ καταλήγει σημειώνοντας ότι το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα θα κριθεί από το πόσο στοχευμένη θα είναι η στήριξη της κατανάλωσης και των επενδύσεων ως αποτέλεσμα της ενίσχυσης α) των νοικοκυριών και, ειδικά, των πιο ευάλωτων και εκείνων που θα πληγούν περισσότερο από τις συνέπειες της ύφεσης, καθώς και β) των επιχειρήσεων που είναι αντιμέτωπες με μεγάλο ρίσκο χρεοκοπίας και αναστολής της λειτουργίας τους.

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ   

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ