Ελλαδα

New York Times: Η ανθεκτικότητα της Ελλάδας στον κορωνοϊό

Πώς η Ελλάδα έγινε παράδειγμα στη μάχη κατά του κορωνοϊού

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
New York Times για Ελλάδα
New York Times για Ελλάδα © Cecilia Manfredsson]/Pixabay

Για τα κράτη που έλαβαν νωρίς μέτρα και οι πολίτες τους έδειξαν εμπιστοσύνη στους χειρισμούς της κυβέρνησης, αναφέρεται η ιστοσελίδα των New York Times.

Στον τρόπο με τον οποίο χώρες, όπως η σκληραγωγημένη από την οικονομική κρίση Ελλάδα καταπολεμά τον κορωναϊό, αναφέρεται εκτενές άρθρο στην ιστοσελίδα των New York Times με τίτλο : «Η μάχη της Ευρώπης – Τα σκληραγωγημένα ευρωπαϊκά κράτη επιδεικνύουν αντοχή και προσαρμοστικότητα στη μάχη με τον ιό».

Η Καθηγήτρια Μόττη-Στεφανίδη, που είναι διεθνώς γνωστή για τις μελέτες της σε θέματα ψυχικής ανθεκτικότητας, μίλησε για την ανθεκτικότητα της χώρας μας μπροστά σε αυτή την πρόκληση. Ανέλυσε τα γεγονότα των τελευταίων δύο μηνών μέσα από το πρίσμα ενός ακαδημαϊκού μοντέλου ανθεκτικότητας. Εξήγησε ότι η ανθεκτικότητα αναφέρεται σε ένα φαινόμενο όπου μια κοινωνία τα πάει καλά, ενώ πολλές χώρες δεν τα καταφέρνουν, παρά το γεγονός ότι βιώνει μια πολύ δύσκολη, αντίξοη κατάσταση.

Στην προκειμένη περίπτωση, αντίξοη κατάσταση είναι η πανδημία, η οποία αποτελεί μια συλλογική απειλή για την υγεία και τη ζωή κυρίως, αν και όχι μόνο, των ευάλωτων και ηλικιωμένων μελών της κοινωνίας. Η πανδημία δυνητικά θα μπορούσε να έχει αρνητικές επιπτώσεις και για το σύστημα υγείας, κατακλύζοντας το με ασθενείς με COVID19. Ότι μια χώρα τα πάει καλά υπό αυτές τις συνθήκες σημαίνει ότι έχει θετικά αποτελέσματα σχετικά με την υγεία του πληθυσμού και τη βιωσιμότητα του συστήματος υγείας. 

Προστατευτικοί παράγοντες από τις αρνητικές επιπτώσεις της πανδημίας ήταν η έγκαιρη προετοιμασία και οργάνωση του κρατικού μηχανισμού και η έγκαιρη εφαρμογή αυστηρών μέτρων. Η ειλικρινής και ακριβής περιγραφή της κατάστασης και των κινδύνων από τους ειδικούς επιστήμονες, δημιούργησε εμπιστοσύνη στον κόσμο, που δέχτηκε και ακολούθησε τα πρωτοφανή μέτρα.

Παράλληλα, η συνεχής παρουσίαση της τραγωδίας που εκτυλισσόταν στην Ιταλία από τα ΜΜΕ συνέβαλε στην πιστή εφαρμογή των μέτρων διότι προκάλεσε φόβο στον κόσμο, και ο φόβος κινητοποιεί τον άνθρωπο να δράσει για να προστατευτεί. Ενώ, όμως, ο εγκλεισμός του κόσμου από τη μία τον προστάτευσε από το COVID19, από την άλλη δημιούργησε δευτερογενώς τόσο οικονομικά όσο και ψυχολογικά προβλήματα.

Για να αντιμετωπίσει αυτά τα προβλήματα και να προωθήσει την ανθεκτικότητα της οικονομίας, η κυβέρνηση έριξε ένα δίχτυ προστασίας στηρίζοντας οικονομικά εργαζόμενους και επιχειρήσεις. Φορείς ψυχικής υγείας στήριξαν την ψυχική υγεία των πολιτών.

Εν κατακλείδι, η ανθεκτικότητα της χώρας μας οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στον τρόπο διακυβέρνησης της χώρας και στην αποδοχή των αυστηρών μέτρων που επιβλήθηκαν από τον κόσμο. Η δημοσιογράφος έδωσε έμφαση στο γεγονός ότι μόλις είχαμε βγει από μια άλλη κρίση που μας ατσάλωσε και έτσι είμασταν έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις της πανδημίας. Θα μπορούσε όμως να είναι άλλη η έκβαση λόγω της κόπωσης των πολιτών από τις αλλεπάλληλες κρίσεις.

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ