Ελλαδα

Politico: Οι προτάσεις της Ελλάδας στην ΕΕ για τον τουρισμό

Πρωτοβουλία Μητσοτάκη προκειμένου να ξεκινήσουν ξανά οι μετακινήσεις εντός των ευρωπαϊκών συνόρων

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Οι προτάσεις της Ελλάδας για τον τουρισμό
Οι προτάσεις της Ελλάδας για τον τουρισμό ©BARNIMAGES

Έγγραφο στην κατοχή τoυ Politico με τις θέσεις και τις προτάσεις της Ελλάδας προς την Ευρώπη για τον τουρισμό.

Για μια πολύ γρήγορη επιστροφή στην ελεύθερη μετακίνηση στην Ευρώπη πιέζει η Ελλάδα, σύμφωνα με έγγραφο που περιήλθε στην κατοχή του Politico και αποτελεί την πρόταση της χώρας για τη συνεδρίαση του Κολεγίου των Επιτρόπων αύριο Τετάρτη. 

Ο Έλληνας πρωθυπουργός σε επικοινωνία που είχε με την πρόεδρο της Ευρωπαΐκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντε Λάινεν φέρεται να ζήτησε την επίσπευση των όλων κινήσεων και κοινή στάση απέναντι σε ένα τόσο φλέγον θέμα ώστε να μην χαθεί η τουριστική σεζόν, η οποία ήδη έχει τραυματισθεί βαριά εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο Politico, η Ελλάδα έχει στείλει non-paper με τις θέσεις αυτές στην Ε.Ε., ενόψει και της συζήτησης του θέματος της αποκατάστασης της ελεύθερης κυκλοφορίας στην Ευρώπη που περιλαμβάνεται στην ατζέντα της συνεδρίασης του Κολεγίου των Επιτρόπων την Τετάρτη.

Σύμφωνα με το Politico, η Αθήνα θέλει «δίκαιη μεταχείριση» όλων των πιθανών ταξιδιωτών για να αποτρέψει «οποιαδήποτε μεροληπτική στάση σε ό,τι αφορά την υπηκοότητα» στα πρωτόκολλα ταξιδιού. «Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε τον κατακερματισμό της Ενιαίας Αγοράς στην περίπτωση των τουριστικών υπηρεσιών», λέει το έγγραφο, ζητώντας να επιτρέπεται στους ανθρώπους να ταξιδεύουn και στη συνέχεια να επιστρέφουν γρήγορα και εύκολα στο σπίτι. Δεν πρέπει να υπάρχει «καραντίνα ή άλλες δυσανάλογες ή ανασταλτικές απαιτήσεις κατά την επιστροφή».

Στην πρότασή της αναφέρει ότι πρέπει όλοι οι ταξιδιώτες να υποβάλλονται σε τεστ είτε για τον κορονοϊό, είτε για αντισώματα τρεις ημέρες πριν πραγματοποιήσουν ένα ταξίδι. Εναλλακτικά δεν θα απαιτηθούν τεστ «για ταξίδια μεταξύ περιοχών που έχουν δείξει ξεκάθαρα και σταθερά στοιχεία ότι η κατάσταση σε ό,τι αφορά τον κορvνοϊό είναι υπό έλεγχο».

Τέός, σημειώνει ότι δεν μπορεί να υπάρξει διάκριση ή διαφοροποίηση σε ό,τι αφορά τα μέσα ταξιδιού: «Οι οδικές, αεροπορικές, θαλάσσιες αλλά και οι μετακινήσεις με τρένο θα πρέπει να εκκινήσουν ταυτόχρονα και με ανάλογα πρωτόκολλα. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε σε πιο απομακρυσμένες χώρες-μέλη της Ένωσης μας να μείνουν πίσω. Έτσι, στα αεροπλάνα, όλα τα καθίσματα πρέπει να γεμίσουν» αναφέρει το έγγραφο που εστάλη.

Το θέμα θα συζητηθεί στην ημερήσια διάταξη του Κολεγίου των Επιτρόπων για την Τετάρτη - μαζί με μια πληθώρα σχετικών προτάσεων, που συνθέτουν το μάντρα της πρόεδρου της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν ότι τα ταξίδια, ο τουρισμός, οι διακοπές, η ενιαία αγορά, η ζώνη Σένγκεν, η οικονομική ανάκαμψη, το μέλλον της Ευρώπης, η ψηφιοποίηση και η Πράσινη Συμφωνία είναι αλληλένδετες.

http://ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ