Ελλαδα

Κορωνοϊός - ΜΜΜ: Πώς θα μπαίνουν πλέον οι επιβάτες

Όλες οι αλλαγές που τίθενται σε ισχύ από τη Δευτέρα 4 Μαΐου 2020 - Υποχρεωτική η χρήση μάσκας

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Αυτή είναι η νέα πραγματικότητα στα ΜΜΜ λόγω κορωνοϊού από τη Δευτέρα 4 Μαΐου 2020 - Μόνο με μάσκα η επιβίβαση

Νέα δεδομένα για το πώς θα μπαίνουν πλέον οι επιβάτες στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (ΜΜΕ) από τη Δευτέρα 4 Μαΐου 2020.

Μεταξύ άλλων η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική και για τους επιβάτες και για τους εργαζόμενους.

«Φοράω μάσκα. Κρατάω αποστάσεις. Δεν μετακινούμαι άσκοπα. Μετακινούμαι με ασφάλεια». Είναι οι τέσσερις κανόνες που καλούνται να ακολουθούν οι επιβάτες που θα μετακινούνται από την επόμενη εβδομάδα με τα ΜΜΜ. Παράλληλα, παραμένει η προτροπή στους πολίτες για χρήση του Ι.Χ. αντί των ΜΜΜ και προς αυτήν την κατεύθυνση παρατείνεται η μη ισχύ του δακτυλίου για τον Μάιο, καθώς και η δυνατότητα μεταφοράς δύο ατόμων (πέραν του οδηγού) στο ίδιο Ι.Χ.

Στις μετακινήσεις με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς ισχύουν τα ακόλουθα:

  • Υποχρεωτική η χρήση της μάσκας για επιβάτες και εργαζομένους.
  • Ελεγχόμενη είσοδος για να αποφευχθεί ο συνωστισμός.
  • Αν ο συρμός ή το όχημα είναι γεμάτο κόσμο, οι επιβάτες δεν πρέπει να επιβιβάζονται αλλά να περιμένουν το επόμενο δρομολόγιο.
  • Οι επιβάτες πρέπει να τηρούν αποστάσεις σε σταθμούς και στάσεις
  • Στα γκισέ να προτιμάται η χρήση πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας αντί μετρητών.
  • Παραμένει σε ισχύ η απαγόρευση εισόδου των επιβατών από τις μπροστινές πόρτες λεωφορείων και τρόλεϊ για την ασφάλεια των οδηγών.

Κορωνοϊός - ΜΜΕ: Πιο συχνά δρομολόγια σε Μετρό και Ηλεκτρικό

Σε ό,τι αφορά τα δρομολόγια στο Μετρό και τον Ηλεκτρικό, σχεδιάζεται η συχνότητα των συρμών, κατά τις ώρες αιχμής, να είναι στα 6 λεπτά από τα 7,5 λεπτά που είναι σήμερα.

Στο Τραμ, στόχος είναι η συχνότητα των συρμών στις ώρες αιχμής να είναι στα 8 λεπτά από τα από τα 11 λεπτά. Οι συχνότητες αυτές, εφόσον κριθεί, θα βελτιωθούν, επισημαίνουν στελέχη της ΣΤΑΣΥ ΑΕ.

Κορωνοϊός - ΜΜΜ: Πυκνώνουν τα δρομολόγια λεωφορείων και τρόλεϊ

Στα λεωφορεία και τα τρόλεϊ, από 550 οχήματα που κυκλοφορούν σήμερα, ο αριθμός το επόμενο διάστημα αναμένεται να είναι στα 1.000 οχήματα. Η πύκνωση των οχημάτων κατά τις ώρες αιχμής, θα συνοδεύεται από ταυτόχρονη μείωση των συχνοτήτων διέλευσης στα ενδιάμεσα διαστήματα. Ειδικότερα, από τις 10 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι και από τις 6 το απόγευμα έως τα μεσάνυχτα.

Σύμφωνα με στελέχη του ΟΑΣΑ, αναμένεται να αξιοποιηθούν και λεωφορεία που εκτελούν δρομολόγια προς τα πανεπιστήμια (σ.σ. επειδή είναι κλειστά, εκτελούνται μειωμένα δρομολόγια) αλλά και προς το αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος», τα οποία έχουν μειωμένες συχνότητες λόγω περιορισμένης κίνησης.