Ελλαδα

Πίσω στην πατρίδα οι Έλληνες ναυτικοί - Ήταν όμηροι στο Τζιμπουτί

Το χρονικό της απίστευτης περιπέτειάς τους - Οι δηλώσεις Δένδια και Πλακιωτάκη

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Αφέθηκαν ελεύθεροι και επέστρεψαν στην πατρίδα οι τρεις Έλληνες ναυτικοί που ήταν όμηροι στο Τζιμπουτί
Αφέθηκαν ελεύθεροι και επέστρεψαν στην πατρίδα οι τρεις Έλληνες ναυτικοί που ήταν όμηροι στο Τζιμπουτί/@KostasVlasis/Twitter

Σε ελληνικό έδαφος πάτησαν οι τρεις Έλληνες ναυτικοί που ήταν όμηροι για μήνες στο Τζιμπουτί - Το χρονικό.

Ολοκληρώθηκε ο επαναπατρισμός των τριών τελευταίων Ελλήνων ναυτικών από το Τζιμπουτί.

Ήταν μέλη του πληρώματος δύο ελληνόκτητων πλοίων, τα οποία κρατούνταν στο Τζιμπουτί για 7 μήνες λόγω οικονομικών εκκρεμοτήτων της διαχειρίστριας εταιρείας έναντι των αρχών της αφρικανικής χώρας.

Σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση των Υπουργείων Εξωτερικών και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, οι Έλληνες ναυτικοί ταξίδεψαν το Σάββατο 26 Απριλίου 2020 αεροπορικώς από το Τζιμπουτί προς την πόλη Νεβσεχίρ, στη Νοτιοανατολική Τουρκία, όπου τους υποδέχτηκαν εκπρόσωποι της πρεσβείας της Ελλάδος στην Άγκυρα. Στη συνέχεια, με μέριμνα της πρεσβείας και υπηρεσιών του Υπουργείου Εξωτερικών, μετακινήθηκαν οδικώς στη συνοριακή διάβαση στους Κήπους του Έβρου και ακολούθως προς τους οικείους τους στην Ελλάδα.

Οι τρεις ναυτικοί αφέθηκαν ελεύθεροι να επιστρέψουν στην Ελλάδα μετά από πολύμηνες συντονισμένες προσπάθειες των Υπουργείων Ναυτιλίας και Εξωτερικών και στοχευμένες παρεμβάσεις, τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και στο πλαίσιο των αρμόδιων διεθνών οργανισμών, επισημαίνει η σχετική ανακοίνωση.

Όπως αναφέρεται «τόσο ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης όσο και ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, με συνεχείς επαφές και επιστολές τους προς ομολόγους τους, ευαισθητοποίησαν όλους τους εμπλεκόμενους και απηύθηναν εκκλήσεις για τη διευθέτηση του ζητήματος που είχε προκύψει από την κράτηση των Ελλήνων ναυτικών στο Τζιμπουτί». "Παράλληλα, είχαν κινητοποιηθεί από την πρώτη στιγμή η ελληνική πρεσβεία στην Αντίς Αμπέμπα (σ.σ. πρωτεύουσα της γειτονικής Αιθιοπίας), καθώς και η επίτιμη πρόξενος της Ελλάδος και η αντιπροσωπεία της ΕΕ στο Τζιμπουτί.

Επιπλέον, ενδιαφέρον επέδειξε η γαλλική πρεσβεία στο Τζιμπουτί ενώ σημαντική υπήρξε κατά τις τελευταίες ημέρες και η άμεση ανταπόκριση των εμπλεκόμενων τουρκικών Αρχών, συμπεριλαμβανομένης της τουρκικής πρεσβείας στην αφρικανική χώρα.

Να σημειωθεί ότι οι ενέργειες της ελληνικής πλευράς είχαν ως αποτέλεσμα την απελευθέρωση τους προηγούμενους μήνες των λοιπών δύο Ελλήνων ναυτικών, από τους πέντε συνολικά, που παρέμεναν στα πλοία.

Ικανοποίηση Πλακιωτάκη και Δένδια για την επιστροφή των Ελλήνων ναυτικών από το Τζιμπουτί

Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας εξέφρασαν την ιδιαίτερη ικανοποίησή τους για τη θετική έκβαση της υποθέσεως, η οποία διήρκησε περί τους επτά μήνες.

Ο κ. Πλακιωτάκης εξέφρασε τη χαρά του και την ικανοποίησή του για την ευτυχή κατάληξη της περιπέτειας των τριών Ελλήνων ναυτικών, υπογραμμίζοντας ότι «καμιά στιγμή τα δύο υπουργεία, Εξωτερικών και Ναυτιλίας δεν εγκατέλειψαν τις συντονισμένες προσπάθειες τους για τον επαναπατρισμό των Ελλήνων ναυτικών».

Από τη μεριά του, ο κ. Δένδιας υπογράμμισε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι «η περιπέτεια των τριών Ελλήνων ναυτικών έλαβε αίσιο τέλος, χάρη στην άψογη συνεργασία του Υπουργείου Εξωτερικών με το Υπουργείο Ναυτιλίας». Ευχαρίστησε, επίσης, τον ομόλογό του υπουργό Εξωτερικών της Δημοκρατίας του Τζιμπουτί για την ανταπόκριση στην προ δεκαπενθημέρου σχετική επιστολή του, την κυβέρνησή της, καθώς και τις ευρωπαϊκές Αρχές στην αφρικανική χώρα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ