Ελλαδα

Aφέθηκαν ελεύθεροι οι τρεις Έλληνες όμηροι ναυτικοί στο Τζιμπουτί

Έπειτα από συντονισμένες ενέργειες των Υπουργείων Εξωτερικών και Ναυτιλίας

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ελεύθεροι αφέθηκαν οι τρεις Έλληνες όμηροι ναυτικοί στο Τζιμπουτί - Δείτε την εικόνα από το αεροδρόμιο.

Επιβεβαιώθηκε η πληροφορία ότι αφέθηκαν ελεύθεροι οι τρεις Έλληνες όμηροι ναυτικοί στο Τζιμπουτί.

Οι τρεις Έλληνες ναυτικοί ήταν όμηροι για μήνες στο Τζιμπουτί της Αφρικής και αφέθηκαν ελεύθεροι μετά τις συντονισμένες προσπάθειες των Υπουργείων Εξωτερικών και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, σύμφωνα με σχετική ανάρτηση του υφυπουργού Εξωτερικών Κώστα Βλάση στο Twitter.

«Μετά από συντονισμένες προσπάθειες των υπουργείων Εξωτερικών και Ναυτιλίας έλαβε τέλος ο εγκλωβισμός και η πολύμηνη ταλαιπωρία των Ελλήνων ναυτικών στο Τζιμπουτί» αναφέρει ο κ. Βλάσης. Και συμπληρώνει: «Χθες οι 3 εναπομείναντες ναυτικοί, που βρίσκονταν εκεί, αφέθηκαν ελεύθεροι και επιστρέφουν στην πατρίδα».

 

 

Έλληνες ναυτικοί εγκλωβισμένοι στο Τζιμπουτί - Το χρονικό

Σημειώνεται ότι οι τρεις Έλληνες ναυτικοί ήταν εγκλωβισμένοι από τις 4 Σεπτεμβρίου 2019 σε δύο ελληνόκτητα πλοία ανοιχτά του Τζιμπουτί, λόγω οφειλών της πλοιοκτήτριας εταιρείας προς τις αρχές.

Οι αρχές του Τζιμπουτί κρατούσαν αγκυρβολημένα τα δύο πλοία και οι Ελληνες ναυτικοί παρέμεναν σε αυτά λόγω οφειλών της εταρείας για λιμενικά τέλη και πετρέλαιο. Οι ναυτικοί βρέθηκαν αντιμέτωποι με πολλά προβλήματα κυρίως φαγητού αλλά και φαρμάκων. Ο αριθμός των Ελλήνων ναυτικών ήταν συνολικά πέντε. Τον περασμένο Δεκέμβριο είχαν αφεθεί ελεύθεροι από τις αρχές του Τζιμπουτί ένας υποπλοίαρχος και ο μηχανικός, ο οποίος νοσηλευόταν στο νοσοκομείο.

Οι τρείς  Έλληνες ναυτικοί που εξασφαλίστηκε η επιστροφή τους στην Ελλάδα ταξίδεψαν το απόγευμα του Σαββάτου 25 Απριλίου 2020 από το Τζιμπουτί με την πτήση της Turkish Airlines η οποία ήρθε από την Τζέντα. Προορισμός ήταν το Μογκαντίσου της Σομαλίας.

Εκεί, το αεροπλάνο θα παραλάμβανε Τούρκους υπηκόους, με τελικό προορισμό την Άγκυρα. Σχεδιάζεται τώρα από τις αρχές ο τρόπος με τον οποίο οι τρεις Έλληνες θα φθάσουν από την τουρκική πρωτεύουσα στην Αθήνα.

Το μήνυμα Πλακιωτάκη για την επιστροφή των Ελλήνων ναυτικών από το Τζιμπουτί

«Εκφράζω τη χαρά και την ικανοποίησή μου γιατί, μετά από συνεχείς και συντονισμένες προσπάθειες των Υπουργείων Εξωτερικών και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, οι τρεις Έλληνες ναυτικοί που εκρατούντο στο Τζιμπουτί είναι πλέον ελεύθεροι και επιστρέφουν στην πατρίδα. Με το καλό να βρεθούν και πάλι με τα αγαπημένα τους πρόσωπα» ανέφερε σε μήνυμά του ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης.