Ελλαδα

Απαγόρευση κυκλοφορίας: Το χρονοδιάγραμμα της άρσης του lockdown

Ένα μέτρο τη φορά, πιθανότατα από τις 4 Μαΐου

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κορωνοϊός στην Ελλάδα
Η Αθήνα σε lockdown © ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Μέχρι το τέλος της εβδομάδας οριστικοποιείται το χρονοδιάγραμμα της κυβέρνησης για τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων λόγω κορωνοϊού.

Οριστικές αποφάσεις και ανακοινώσεις αναμένονται έως το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας για το χρονοδιάγραμμα άρσης των περιοριστικών μέτρων που έχει λάβει η κυβέρνηση για να αποτρέψει τη διάδοση του νέου κορωνοϊού στη χώρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες σήμερα Τρίτη στο Μέγαρο Μαξίμου θα ξεκινήσει μια σειρά συσκέψεων προκειμένου η κυβέρνηση να καταρτίσει το τελικό σχέδιο για τη σταδιακή άρση του lockdown.

Τα μέτρα παραμένουν σε πλήρη ισχύ μέχρι τις 27 Απριλίου και μέχρι τότε δεν πρόκειται να υπάρξει καμία χαλάρωσή τους. Εκτιμάται, μάλιστα, ότι είναι πιθανόν να παραταθούν για ακόμα μία εβδομάδα, έως τις 3 Μαΐου, και η χαλάρωση να ξεκινήσει σταδιακά από την επόμενη ημέρα, 4 Μαΐου. Στην τελική απόφαση θα παίξουν ρόλο τρεις παράγοντες: η διασφάλιση της δημόσιας υγείας, η ψυχολογική κούραση που επέρχεται στους πολίτες από τους περιορισμούς και η επανεκκίνηση της οικονομίας. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μελετά όλες τις προτάσεις και κυρίως τις εισηγήσεις των επιστημόνων. Το πιθανότερο σενάριο είναι να απευθυνθεί ο ίδιος με νέο μήνυμα προς τους πολίτες, το προσεχές Σαββατοκύριακο, στο οποίο θα αναπτύξει το σχέδιο εξόδου και τις κατευθυντήριες γραμμές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το μοντέλο που εξετάζεται προβλέπει την άρση ενός μέτρου κάθε φορά, ώστε να ελέγχεται κατά πόσον επηρεάζει ή όχι την εξάπλωση του ιού. Αν λειτουργεί αρνητικά στην προσπάθεια αντιμετώπισης της πανδημίας, είναι πιθανό να επανέρχεται ο συγκεκριμένος περιορισμός. Ταυτόχρονα θα ισχύουν αυστηρά μέτρα ασφάλειας και υγιεινής, όπως η χρήση μάσκας, συγκεκριμένος αριθμός εργαζομένων ή πελατών ανά τετραγωνικό μέτρο.

Τα μικρά εμπορικά καταστήματα και τα κομμωτήρια θεωρείται ότι είναι τα πρώτα που θα επαναλειτουργήσουν. Ιδιαίτερος προβληματισμός υπάρχει για τα σχολεία. Δεδομένη θεωρείται η διεξαγωγή των Πανελληνίων, στο τέλος Ιουνίου, ωστόσο δεν είναι σίγουρο αν θα επαναλειτουργήσουν όλες οι σχολικές μονάδες. Εξετάζεται το ενδεχόμενο να υπάρχει διαχωρισμός των εκπαιδευτικών βαθμίδων, με πρώτη τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, χωρίς ωστόσο να υπάρχει τελική απόφαση.

Κυβερνητικοί κύκλοι επισημαίνουν ότι η διαδικασία άρσης των περιοριστικών μέτρων θα είναι αργή και μακρόσυρτη και δεν αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν από το τέλος Ιουνίου. Όπως δήλωσε ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης στην εφημερίδα «Καθημερινή», «η χαλάρωση αυτή θα γίνεται βήμα-βήμα. Και, βέβαια, δεν θα αφορά τις μεγάλες ηλικίες και όσους έχουν υποκείμενα νοσήματα».

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates
Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό
Συνεχής ενημέρωση εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ