Ελλαδα

Ομιλία για τη σχέση κορωνοϊού και 5G γνώρισε διάδοση και στην Ελλάδα

H ομιλία φέρει ως παράδειγμα την πανδημία του 1918, «που εμφανίστηκε σχεδόν ταυτόχρονα στον κόσμο και δεν θεμελιώθηκε μεταδοτικότητα και οφειλόταν στην παγκόσμια εφαρμογή ραδιοκυμάτων»

360811-747246.jpg
Ellinika Hoaxes
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ομιλία για τη σχέση κορωνοϊού και 5G γνώρισε διάδοση και στην Ελλάδα

Δεν ισχύει ότι κάθε πανδημία συνδέεται με νέα γενιά ακτινοβολίας και ο κορωνοϊός με το 5G.

Ισχυρισμός: Κάθε πανδημία συνδέεται με την εισαγωγή νέας γενιάς ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας. Για παράδειγμα, η πανδημία του 1918, που εμφανίστηκε σχεδόν ταυτόχρονα στον κόσμο και δεν θεμελιώθηκε μεταδοτικότητα και οφειλόταν στην παγκόσμια εφαρμογή ραδιοκυμάτων. Αντίστοιχα, η τρέχουσα πανδημία οφείλεται στην εφαρμογή της βλαβερής τεχνολογίας 5G, που ξεκίνησε στην πόλη Wuhan. Οι ιοί, άλλωστε, είναι απεκκρίσεις δηλητηριασμένων κυττάρων.

Συμπέρασμα: Τα ραδιοκύματα, μορφή μη ιοντίζουσας ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας, δεν επηρεάζουν αρνητικά την υγεία. Η πανδημία του 1918 εξαπλώθηκε βαθμιαία και ανομοιόμορφα και οφειλόταν σε στέλεχος ιού H1N1. Δεν υπάρχει καν συσχέτιση εφαρμογής ηλεκτρομαγνητικών τεχνολογιών με τις πανδημίες. Το 5G δεν έχει αιτιώδη σχέση με την τρέχουσα πανδημία, ούτε εφαρμόστηκε πρώτα στη Wuhan. Οι ιοί δεν είναι απεκκρίσεις κυττάρων.

ΣΥΝΩΜΟΣΙΟΛΟΓΙΑ

Αναπαράγεται στην ελληνική πτέρυγα του διαδικτύου ένα βίντεο-ομιλία του Thomas Cowan σχετικά με τον κορωνοϊό, το οποίο βρίθει ψευδών, αντιεπιστημονικών και συνωμοσιολογικών ισχυρισμών. Ας δούμε γιατί.


Πού το συναντήσαμε:

Στο YouTube, στο Facebook (με χιλιάδες κοινοποιήσεις), και σε ιστοσελίδες ή ιστολόγια όπως iporta.grposivitenews.grelromio.grarxeion-politismou.grgateoflight.blogspot.comrevealedtheninthwave.blogspot.comenpoermionis.blogspot.com.

dukemil-1.webp

Ο ομιλητής
Ο Thomas Samuel Cowan είναι ιατρός στην Καλιφόρνια (ΗΠΑ) που ασχολείται με ψευδοεπιστημονικές μεθόδους, όπως την λεγόμενη ανθρωποσοφική και ολιστική ιατρική, και έχει δημοσιεύσει βιβλία (λ.χ. περί εμβολίων και αυτοανοσίας) που αντίκεινται στη συμβατική ιατρική και ανήκουν ομοίως στη σφαίρα της ψευδοεπιστήμης. Ασκεί το ιατρικό επάγγελμα υπό αυστηρούς περιοριστικούς όρους (όπως απαγόρευση ανάληψης θεραπείας καρκινοπαθών) και επί ποινή ανακλήσεως της αδείας, κατόπιν μηνύσεως και πειθαρχικής δίωξης εναντίον του το 2017, διότι, μεταξύ άλλων, έχει βαρέως και επανειλημμένα παραμελήσει ασθενή και αποτύχει να παρακολουθήσει τον ιατρικό φάκελό του. [πηγή 1] [πηγή 2]

Η υπό εξέταση ομιλία δόθηκε στις 12 Μαρτίου στο πλαίσιο διήμερου σεμιναρίου υπό τον τίτλο «Health & Human Rights Summit», στο οποίο, ενδεικτικά, συμμετείχαν πρόσωπα του αντιεμβολιαστικού κινήματος, όπως ο «γκουρού» Andrew Wakefield.

Οι ισχυρισμοί

«Οι ιοί είναι απλούστατα απεκκρίσεις ενός τοξικού κυττάρου. [..] Είναι κομμάτια DNA ή RNA με μερικές άλλες πρωτεΐνες που βγήκαν από το κύτταρο – συμβαίνει όταν το κύτταρο είναι δηλητηριασμένο. […] Τα κύτταρα προσπαθούν να εξαγνιστούν, εκκρίνοντας υπολείμματα που εμείς ονομάζουμε ιούς.»

Οι ιοί είναι ιδιαίτερα απλές δομές – το κατά πόσο οι ιοί είναι ζωντανοί οργανισμοί δεν είναι σαφές, και αποτελεί ακόμα αντικείμενο συζήτησης στην επιστημονική κοινότητα. Αποτελούνται από ένα πρωτεϊνικό περίβλημα μέσα στο οποίο μεταφέρουν το δικό τους γενετικό τους υλικό (DNA/RNA) και ενίοτε εργαλεία τα οποία βοηθούν στο να μεταφέρουν και να αναπαράγουν αυτό το γενετικό υλικό. Δεν αναπαράγονται από μόνοι τους αλλά χρειάζονται έναν ξενιστή (ένα κύτταρο κάποιου οργανισμού), ώστε να χρησιμοποιήσουν το μηχανισμό του και να αναπαραχθούν. Έως την εύρεση του κατάλληλου ξενιστή, τα στελέχη παραμένουν αδρανή. Εφόσον «εισβάλλει» στο κύτταρο-ξενιστή και εκμεταλλευθεί το μηχανισμό του, οι ιοί που παράγονται στη συνέχεια εξέρχονται από τον ξενιστή και ψάχνουν άλλα υγιή κύτταρα για να επαναλάβουν τη διαδικασία. [πηγή]

Συνολικά, ο ομιλητής αγνοεί τα βασικά στοιχεία για τη λειτουργία των ιών, και εκθέτει παντελώς αστήρικτους ισχυρισμούς σχετικά με αυτή.


«Σε κάθε πανδημία κατά τα τελευταία 150 χρόνια, υπήρξε ένα κβαντικό άλμα στον ηλεκτρισμό της γης. Το 1918, ή μάλλον στα τέλη φθινοπώρου του 1917, εισήχθη η εφαρμογή των ραδιοκυμάτων σε όλον τον κόσμο. Όποτε εκθέτεις ένα βιολογικό σύστημα σε ένα νέο ηλεκτρομαγνητικό πεδίο, το δηλητηριάζεις. Σκοτώνεις κάποιους, και οι υπόλοιποι μπαίνουν σε κάποιου είδους αναστολή ζωτικών λειτουργιών, οπότε είναι ενδιαφέρον ότι ζουν λίγο παραπάνω αλλά περισσότερο άρρωστοι.»

Προσπαθώντας να συνδέσει έστω και ως σύμπτωση την πανδημία της «ισπανικής γρίπης» (1918-1920) με την εισαγωγή της επικοινωνίας μέσω ραδιοκυμάτων, ο ομιλητής δείχνει να παραβλέπει την ίδια την ιστορία.

Κατά τον 19ο αιώνα, συμβαίνουν οι πρώτες επιστημονικές παρατηρήσεις και εφευρέσεις (πρωτεργάτες: James Clerk Maxwell, Hans Christian Ørsted, Heinrich Rudolf Hertz, Guglielmo Marconi) σχετικά με την ηλεκτρομαγνητική επικοινωνία και αργότερα την ασύρματη μετάδοση πληροφοριών μέσω ραδιοκυμάτων. Ο τηλέγραφος, μορφή ενσύρματης ηλεκτρομαγνητικής επικοινωνίας, κυρίως με σήματα Mors, είναι σε ευρεία χρήση στα μέσα του αιώνα. Στις αρχές του 20ου αιώνα, η χρήση ασύρματης ραδιοτεχνολογίας, ήδη σε πρώτη εφαρμογή από τα τέλη του προηγούμενου αιώνα, βρισκόταν ακόμη σε πρώιμο στάδιο – για παράδειγμα, μια από τις πρώτες ραδιοφωνικές εκπομπές λαμβάνουν χώρα στον Καναδά το 1919 [πηγή] και στις ΗΠΑ το 1920. [πηγή] Παράλληλα, το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ ξεκινά την εκπαίδευση στις ραδιοεπικοινωνίες μόλις το 1917, ενώ ανάλογο πρώιμο εξοπλισμό χρησιμοποιούσε και η Βρετανία. Σε κάθε περίπτωση, δεν υπάρχει καμία απολύτως τεκμηρίωση ότι οι ραδιοεπικοινωνίες, έστω οι ασύρματες, εφαρμόστηκαν μαζικά «σε κάθε γωνιά του κόσμου» το διάστημα έναρξης της πανδημίας (δηλαδή το έτος 1918 ή έστω τα τέλη του 1917). Τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα, εξάλλου, χρησιμοποιούνται από τα μέσα του 19ου αι. στην ενσύρματη επικοινωνία μέσω τηλεγράφου.

Πέραν της αδυναμίας έστω και συσχέτισης των ραδιοκυμάτων με την πανδημία του 1918, σημαντικότερο είναι να υπενθυμίσουμε το εξής: Τα ραδιοκύματα είναι τύπος χαμηλής ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας (30 Hz – 300 GHz) που εντοπίζεται στη φύση (και ο ήλιος εκπέμπει, λ.χ., προς τη γη κύματα ακτινοβολίας στις συχνότητες και των ραδιοκυμάτων) ή αξιοποιείται από συσκευές όπως τα ασύρματα τηλέφωνα, το ραδιόφωνο, την τηλεόραση, τα ραντάρ, τα δίκτυα υπολογιστών (βλ. WiFi) κοκ. Πρόκειται για μη ιοντίζουσα ακτινοβολία, οι επιπτώσεις της οποίας στην υγεία έχουν μελετηθεί εδώ και δεκαετίες. Ο ΠΟΥ σημειώνει χαρακτηριστικά πως, με βάση την εις βάθος επισκόπηση της επιστημονικής βιβλιογραφίας (περίπου 25,000 άρθρα τα τελευταία 30 χρόνια) τα τρέχοντα δεδομένα δεν επιβεβαιώνουν την ύπαρξη τυχόν κινδύνων για την υγεία από την έκθεση σε χαμηλού επιπέδου ηλεκτρομαγνητικά πεδία. [πηγή]

Όπως έχουμε επισημάνει σε σειρά παλιότερων άρθρων μας με αφορμή το νέο πρωτόκολλο μετάδοσης δεδομένων 5G, που χρησιμοποιεί ραδιοκύματα, η ομοφωνία των ειδικών είναι ότι αυτή η μορφή ακτινοβολίας του δεν είναι επικίνδυνη για την υγεία. Με αυτό το συμπέρασμα συμφωνούν το National Cancer Institute, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) και ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA).

Και, επιπρόσθετα, το 5G ΔΕΝ έχει σχέση με την τρέχουσα πανδημία, όπως άλλωστε υποστηρίζει και το υπό εξέταση βίντεο, εν κατακλείδι.

Οι ανωτέρω επισημάνσεις είναι σκόπιμο να τεθούν ήδη από την αρχή, καθώς οι εμφανιζόμενοι στο βίντεο, αντιεπιστημονικοί και εσφαλμένοι, ισχυρισμοί προσπαθούν συνολικά να υποστηρίξουν ότι η πανδημία του 1918, καθώς και η τρέχουσα, οφείλονται σε «ηλεκτρομαγνητικές ακτινοβολίες» που «δηλητηριάζουν» τα κύτταρα.


«Πώς πήγε [η “ισπανική” γρίπη] απ’ το Κάνσας στη Νότια Αφρική μέσα σε δύο εβδομάδες; Δηλαδή, ο κόσμος απέκτησε τα συμπτώματα την ίδια στιγμή, παρά το γεγονός ότι η μετακίνηση γινόταν με άλογα και πλοία – δεν έχουν καμία εξήγηση γι’ αυτό.»

Προκειμένου να εκβιαστεί μια απλή συσχέτιση, και όχι αιτιώδης σχέση, ο ομιλητής φαίνεται πως υιοθετεί τη συναφή με τις υπόλοιπες θέσεις του συνωμοσιολογική θεωρία πως η πανδημία γρίπης ξεκίνησε στο Camp Funston, στο Κάνσας των ΗΠΑ, λόγω εγκατάστασης γιγαντιαίων ραδιοπομπών (1.127 διαβιβαστές – χειριστές ραδιοπομπών οι πρώτοι νεκροί).

Κατ’ αρχάς, πράγματι τα πρώτα κρούσματα της ιογενούς (τύπου Α, H1N1) αυτής πανδημίας κατεγράφησαν στις αρχές Μαρτίου του 1918 στις προαναφερθείσες στρατιωτικές εγκαταστάσεις στο Κάνσας, χωρητικότητας άνω των 50.000 ατόμων. Η άφιξη αμερικανικών στρατευμάτων τον Απρίλιο στην Ευρώπη (σε εξέλιξη ο Α’ ΠΠ) αξιολογήθηκε ως το πρώτο κύμα της πανδημίας. Ωστόσο, η επί δεκαετίες ιστορική έρευνα για την έναρξη και διασπορά της ισπανικής δεν θεωρεί την συγκεκριμένη τοποθεσία ως την μόνη πιθανή πηγή διασποράς της νόσου. [πηγή 1] [πηγή 2] Πιθανότερο έχει εκτιμηθεί η επιδημιολογική πηγή να υπήρξε στο Δυτικό Μέτωπο ένα στρατόπεδο στη βόρεια Γαλλία το 1917. [πηγή]

Ειδικότερα, δεν υπάρχει κάποια πηγή, πέραν των θιασωτών των συνωμοσιολογικών θεωριών, που να επιβεβαιώνει ότι οι πρώτοι νεκροί, αν δεχτούμε ότι η πανδημία ξεκίνησε όντως στο Κάνσας, ανήκαν σε τόσο εξειδικευμένη ειδικότητα οπλιτών, ώστε να ερευνήσουμε περαιτέρω την ειδική έκφανση του ισχυρισμού που εντοπίσαμε.

nationalgeographic-1024x858.jpg

Παρ’ όλο που για την αρχική πηγή της πανδημίας οι επιστήμονες δεν εκφράζονται ομόφωνα, και παρότι δεν υπάρχει διαθέσιμος επαρκής όγκος δεδομένων και ιατρικών αρχείων, είναι παράλογος ο ισχυρισμός ότι μέσα σε δύο εβδομάδες ή «ταυτόχρονα» είχε νοσήσει όλη η ανθρωπότητα, προκειμένου να υποστηριχθεί κάποια άλλη δήθεν «αιτία» πίσω από τα συμπτώματα.

Δεχόμενοι, για την οικονομία της συζήτησης, ότι η έναρξη της πανδημίας σημειώνεται στο Κάνσας (αρχές Μαρτίου 1918), τα πρώτα κρούσματα στη Νότιο Αφρική σημειώνονται τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους, με προέλευση από τα, υποστηρικτικά προς τον Βρετανικό Αυτοκρατορικό Στρατό, βοηθητικά σώματα Νοτιοαφρικανών που έφτασαν στο Κέηπ Τάουν ακτοπλοϊκώς. [πηγή 1] [πηγή 2]

Σε όλον τον κόσμο, η διάδοση της γρίπης υπήρξε αρκετά εύκολη, καθότι ο ιός μεταδιδόταν και αερογενώς (όχι όπως ο SARS-Cov-2), αλλά ήταν σε εξέλιξη και ένας παγκόσμιος πόλεμος. Οι συνθήκες συγχρωτισμού, οι μαζικές μετακινήσεις (κατά τον πόλεμο και τη λήξη του) στρατευμάτων ποικίλης προέλευσης – καθότι αντιπαρατάσσονται αυτοκρατορίες με ευρύ αποικιοκρατικό δίκτυο, οι ήδη ανεπτυγμένες οδικές, ακτοπλοϊκές, σιδηροδρομικές ευκολίες μετακίνησης-ταξιδίου, αλλά και η αρχική πολιτική υποβάθμισης του κινδύνου υπήρξαν επίσης σημαντικοί παράγοντες ευρείας διασποράς. Η διασπορά αυτή διήρκεσε αρκετούς μήνες το 1918 (η δε τοποθέτηση της έναρξης στα 1916-17 διευρύνει και το αντίστοιχο χρονοδιάγραμμα). Χαρακτηριστικό είναι ότι η πανδημία γνώρισε και δεύτερο, ισχυρότερο κύμα (από τον Οκτώβριο του 1918), ενώ υπήρξαν περιοχές στην Ασία, λ.χ. που γνώρισαν εμφανώς λιγότερες επιπτώσεις από την πανδημία.

Τα παραπάνω στοιχεία δείχνουν καθαρά ότι η διασπορά της γρίπης δεν υπήρξε αστραπιαία ή ταυτόχρονη ή έστω ομοιόμορφη, ώστε να υπεισέλθει κανείς στην εξέταση περαιτέρω ισχυρισμών, χωρίς να προσκομίζεται ψήγμα τεκμηρίωσης.

Διαβάστε τη συνέχεια στα Ellinika Hoaxes.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ