Ελλαδα

Πλατφόρμα που εκτιμά τον κίνδυνο μόλυνσης από τον ιό

Από τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών και την περιφέρεια

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πλατφόρμα που εκτιμά τον κίνδυνο μόλυνσης από τον ιό
Αυτοέλεγχος συμπτωμάτων και ιχνηλάτηση επαφών © Pixabay

Τουλάχιστον 12.000 άνθρωποι μπήκαν στην πλατφόρμα του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και της Περιφέρειας Αττικής, η οποία εκτιμά τον κίνδυνο να προσβληθεί κανείς από τον κορωνοϊό

Περισσότεροι από 12.000 πολίτες μπήκαν στην πλατφόρμα αυτοελέγχου για τον κορωνοιό της DOCANDU, μέσα σε μία εβδομάδα, την οποία έθεσε στη διάθεση του κοινού ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών και η Περιφέρεια Αττικής. Πρόκειται για ένα πρωτοποριακό σύστημα που εκτιμά τον κίνδυνο κάποιος να έχει προσβληθεί από τον κορωνοϊό, προκειμένου να αναζητήσει ιατρική βοήθεια.

Στην πλατφόρμα οι πολίτες μπορούν να πραγματοποιούν αυτοέλεγχο συμπτωμάτων για τον κορωνοϊό καθώς και ιχνηλάτηση των κοινωνικών και επαγγελματικών τους επαφών, ενώ όπως προέκυψε, με βάσει τα αποτελέσματα των στοιχείων που έδωσαν, ένας στους τρεις ανήκει στις λεγόμενες ευπαθείς ομάδες. Στην πλειονότητα των ελέγχων δεν υπήρξαν συμπτώματα, ωστόσο υπήρξαν περίπου 600 περιπτώσεις όπου η πιθανότητα να έχουν προσβληθεί από τον κορωνοϊό ήταν μέτρια ή υψηλή.

Σε όλους τους πολίτες δόθηκαν προσωποποιημένες οδηγίες βάσει των εθνικών οδηγιών του ΕΟΔΥ και όσοι έπρεπε παραπέμφθηκαν στον θεράποντα ιατρό ή εξυπηρετήθηκαν από ιατρό του τηλεφωνικού κέντρου της Περιφέρειας Αττικής.

Σχολιάζοντας το θέμα, ο Πρόεδρος του ΙΣΑ και Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης δήλωσε: «Η συγκεκριμένη δράση εντάσσεται στο δίχτυ προστασίας των πολιτών από την πανδημία που έχει αναπτύξει ο ΙΣΑ και η Περιφέρεια Αττικής. Πρόκειται για το πρώτο βήμα που μπορεί να κάνει ο πολίτης ακόμα και πριν αναπτύξει συμπτώματα για να διαπιστώσει εάν έχει υψηλό κίνδυνο να έχει μολυνθεί προκειμένου να αναζητήσει ιατρική βοήθεια και να αυτοπεριοριστεί. Πρέπει να επισημανθεί ότι το σύστημα αξιολογεί ενδείξεις δεν κάνει διάγνωση. Όσοι υποψιάζονται ότι νοσούν ακόμα και οι ασθενείς με τα ήπια συμπτώματα πρέπει να επικοινωνήσουν με τον θεράποντα γιατρό και να έχουν στενή ιατρική παρακολούθηση. Τονίζουμε ότι οι πολίτες της Αττικής δεν είναι μόνοι τους. Αυτό τον αγώνα τον δίνουμε όλοι μαζί».

Η πλατφόρμα είναι διαθέσιμη στο κοινό στην ιστοσελίδα του ΙΣΑ και της Περιφέρειας Αττικής και λειτουργεί επικουρικά με το Τηλεφωνικό Κέντρο Βοήθειας και Πληροφόρησης για τον Κορωνοϊό 1110 της Περιφέρειας Αττικής, το οποίο επανδρώνεται με επιστήμονες υγείας.

Σημειώνεται ότι για την υλοποίηση της εφαρμογής, η DOCANDU, έχει συνεργαστεί με γιατρούς και αναλυτές στην Ελλάδα, Αγγλία και Γερμανία, όπως επίσης και μέλη του Imperial Consulting Group του πανεπιστημίου Imperial College London.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ