Ελλαδα

Ο νέος Ποινικός Κώδικας δεν προέβλεψε τον κορωνοϊό

Τι σχέση έχει σύμφωνα με τους συνωμοσιολόγους η πανδημία του κορωνοϊού SARS-CoV-19 με τον ελληνικό Ποινικό Κώδικα;

360811-747246.jpg
Ellinika Hoaxes
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο νέος Ποινικός Κώδικας δεν προέβλεψε τον κορωνοϊό

Μία ακόμη συνωμοσιολογική θεωρία περί πρόβλεψης της πανδημίας του κορωνοϊού SARS-CoV-19 περιλαμβάνει τον ελληνικό Ποινικό Κώδικα.

Ισχυρισμός: Η ελληνική κυβέρνηση και βουλή γνώριζε για την πανδημία του κορωνοϊού και βιάστηκε το καλοκαίρι του 2019 να περάσει στον ΠΚ διατάξεις για τη μη συμμόρφωση στα μέτρα πρόληψης μεταδοτικών ασθενειών.

Συμπέρασμα: Οι ποινικές διατάξεις περί περί παραβίασης μέτρων για την πρόληψη ασθενειών υπάρχουν από την πρώτη ψήφιση του Ποινικού Κώδικα, το 1950.

ΣΥΝΩΜΟΣΙΟΛΟΓΙΑ

Μία ακόμη συνωμοσιολογική θεωρία περί πρόβλεψης της πανδημίας του κορωνοϊού SARS-CoV-19 περιλαμβάνει τον ελληνικό Ποινικό Κώδικα, και συγκεκριμένα τις διατάξεις περί παραβίασης “μέτρων για την πρόληψη ασθενειών” (285 ΠΚ), διότι ψηφίστηκαν έξι μήνες πριν την ανίχνευση του κορωνοϊού, υποδεικνύοντας ότι δήθεν το ελληνικό κράτος γνώριζε για την πανδημία και τα μέτρα που θα έπρεπε να ληφθούν. Ωστόσο, οι εν λόγω ποινικές διατάξεις υπάρχουν σχεδόν αυτούσιες στον ελληνικό Ποινικό Κώδικα εδώ και εβδομήντα χρόνια.

Παραδείγματα άρθρων: e-synews.grepistimonikos.wordpress.com (αρχική πηγή – με αφορμή δημοσίευση στο Facebook), katohika.gralarm.rodos-island.grinewsgr.comspoilers.gr.

 

Τι ισχύει;

Η αφορμή για τη νέα συνωμοσιολογική θεωρία περί πρόγνωσης της πανδημίας του κορωνοϊού ήταν η ψήφιση από τη Βουλή των Ελλήνων του νέου Ποινικού Κώδικα (Ν. 4619/2019, ΦΕΚ Α΄95/11-6-2019 «Κύρωση του Ποινικού Κώδικα»), στον οποίο συμπεριελήφθη στο άρθρο 285 (στο Δέκατο Τρίτο Κεφάλαιο με τίτλο «Κοινώς Επικίνδυνα Εγκλήματα») η εξής ρύθμιση:

Άρθρο 285Παραβίαση μέτρων για την πρόληψη ασθενειών.

1. Όποιος παραβιάζει τα μέτρα που έχει διατάξει ο νόμος ή η αρμόδια αρχή για να αποτραπεί η εισβολή ή η διάδοση μιας μεταδοτικής ασθένειας τιμωρείται: α) με φυλάκιση έως τρία έτη ή χρηματική ποινή αν από την πράξη μπορεί να προκύψει κοινός κίνδυνος για ζώα, β) με φυλάκιση και χρηματική ποινή αν από την πράξη μπορεί να προκύψει κίνδυνος μετάδοσης της ασθένειας σε αόριστο αριθμό ανθρώπων.

2. Αν η παραβίαση είχε ως αποτέλεσμα μεταδοθεί η ασθένεια σε ζώα, επιβάλλεται φυλάκιση τουλάχιστον τριών ετών και χρηματική ποινή, και αν είχε ως αποτέλεσμα να μεταδοθεί σε άνθρωπο, επιβάλλεται κάθειρξη έως δέκα έτη.

3. Αν η παραβίαση είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο άλλου επιβάλλεται κάθειρξη τουλάχιστον δέκα ετών και αν προκλήθηκε ο θάνατος μεγάλου αριθμού ανθρώπων, το δικαστήριο μπορεί να επιβάλει ισόβια κάθειρξη.

4. Όποιος στις περιπτώσεις της παραγράφου 1 παραβιάζει τα μέτρα από αμέλεια, τιμωρείται: α) στην περίπτωση του στοιχείου α΄ με χρηματική ποινή ή παροχή κοινωφελούς εργασίας και β) στην περίπτωση του στοιχείου β΄ με φυλάκιση έως δύο έτη ή χρηματική ποινή.

Ωστόσο, δεν πρόκειται για κάτι καινούριο. Ποινικές κυρώσεις για όσους παραβιάζουν τα μέτρα πρόληψης μεταδοτικών ασθενειών (με κλιμάκωση των ποινών για όσες συμπεριφορές έχουν ως αποτέλεσμα τη μετάδοση της νόσου) προέβλεπε ο Ποινικός Κώδικας από την πρώτη στιγμή της νομικής «ύπαρξής» του.

Ειδικότερα, ο πρώτος Ποινικός Κώδικας, όπως κυρώθηκε με τον Ν. 1492/1950, ΦΕΚ Α΄ 182/17-8-1950, με ημερομηνία ισχύος από 1/1/1951) περιλάμβανε τις εξής διατάξεις (δείτε τα άρθρα 283, 284 και 285 ΠΚ, σελ. 25/112 του pdf):

lawpoenal.webp

Διαβάστε τη συνέχεια στα Ellinika Hoaxes.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.

// EMPTY