Ελλαδα

Ορσαλία Παρθένη: Μένει σπίτι, κάνει γιόγκα κι ονειροπολεί

«Διαβάστε βιβλία, ακούστε μουσική και δείτε ταινίες. Θα σας βοηθήσουν να ονειρευτείτε».

A.V. Guest
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

#menoumespiti με την Athens Voice: H ταλαντούχα σχεδιάστρια κι επιτυχημένη επιχειρηματίας μόδας Ορσαλία Παρθένη εξηγεί πώς αντιμετωπίζει το «Μένουμε Σπίτι» με παιδιά.

Μένουμε σπίτι.

Μου είναι πολύ δύσκολο να μείνω στο σπίτι ιδίως όταν ξέρω πως πρέπει. Το ίδιο ωστόσο ισχύει για τους περισσότερους από εμάς. Δυστυχώς μέχρι και σήμερα οι υποχρεώσεις της εργασίας μου δεν μου επέτρεπαν να μένω στο σπίτι συνέχεια αλλά οι έξοδοι που δεν αφορούν δουλειές έχουν μηδενιστεί.

Ορσαλία Παρθένη - Μένουμε Σπίτι

Μένω δίπλα στο Λόφο του Φιλοπάππου και όλο το Σαββατοκύριακο τα πικνίκ και οι βόλτες του κόσμου είχαν δημιουργήσει κίνηση άνευ προηγουμένου στη γειτονιά. Δεν το κρύβω κι εγώ πέταξα ξανά χαρταετό με τα παιδιά εκεί αλλά πολύ σύντομα συνειδητοποίησα ότι είναι πολύ καλύτερο όλοι να μένουμε μέσα και μαζί.

Είναι δύσκολο γιατί έχουμε ξεχάσει πως είναι να επικοινωνούμε πραγματικά ο ένας με τον άλλον απορροφημένοι στα κινητά μας και στα tablet μας. Η χρήση της τεχνολογίας όμως τώρα μπορεί να λειτουργήσει για να μας φέρει πραγματικά πιο κοντά.

Υπάρχουν πρωτοβουλίες ανθρώπων που πραγματικά μπορούν να μας συσπειρώσουν. Η ομάδα της γιόγκα με την οποία κάνω πάνω από 10 χρόνια, ξεκίνησε μαθήματα διαδραστικά online. Δίνουμε το ραντεβού μας στο zoom και κάνουμε όλοι μαζί με την καθοδήγηση του δασκάλου αλλά βλέποντας και ο ένας τον άλλον.

Ορσαλία Παρθένη - Μενουμε Σπίτι

Η τεχνολογία λειτουργεί πραγματικά και μας φέρνει πιο κοντά. Τα παιδιά επίσης είναι online με τους φίλους τους και το σχολείο επικοινωνεί μαζί τους καθημερινά και από την επόμενη εβδομάδα θα κάνουν μαθήματα από το skype.

Φίλοι με τους οποίους έχω να μιλήσω καιρό στέλνουν μηνύματα και δείχνουν ότι μας σκέφτονται. Είναι πολύ συγκινητικό.

Ορσαλία Παρθένη - Μένουμε Σπίτι

Το πιο σημαντικό από όλα είναι τώρα που τα πράγματα θα δυσκολέψουν και οι λογαριασμοί δεν θα μπορούν να πληρωθούν να εκμεταλλευτούμε αυτόν τον χρόνο να αγκαλιαστούμε με τους δικούς μας ανθρώπους (πάντα με ασφάλεια μακριά από γιαγιάδες και παππούδες!). Θα είναι δύσκολες οι επόμενες μέρες αλλά θα μας φέρουν πιο κοντά αυτό είναι σίγουρο.

Η επόμενη μέρα είναι σίγουρα τρομαχτική. Οι επιπτώσεις πιθανόν στην υγεία μας και στην επιβίωση μας και σίγουρα στις δουλειές μας θα είναι τεράστιες. Πρέπει όμως να σταθούμε δίπλα στα παιδιά μας και να ονειρευτούμε μαζί τους το μέλλον ή να ονειρευτούμε διαδικτυακά με τους φίλους μας.

Δυστυχώς η αβεβαιότητα μας αφαιρεί αυτή την ικανότητα για όνειρα και μας μαυρίζει την ψυχή. Εκεί είναι που ξεσπάμε και θέλουμε να βγούμε από το σπίτι και να συναναστραφούμε κι άλλους ανθρώπους. Πρέπει όμως να υπακούσουμε σε αυτούς τους κανόνες που σχεδιάζονται καθημερινά για να μας προστατεύσουν. Τίποτα δεν είναι βέβαιο αλλά πρέπει να περιορίσουμε το ρίσκο. Αυτή είναι η ψυχρή πλευρά των πραγμάτων που έχει να κάνει με αριθμούς που πολλαπλασιάζονται γρήγορα και αφορούν ανθρώπινες ζωές.

Πρέπει να είμαστε ψυχροί και παράλληλα ονειροπόλοι. Όχι ονειροπαρμένοι γιατί πρέπει να παραμείνουμε ασφαλείς. Η ζωή χωρίς όνειρα για το μέλλον δεν έχει νόημα και πρέπει το όνειρο να παραμείνει ζωντανό. Διαβάστε βιβλία, ακούστε μουσική και δείτε ταινίες γιατί δεν είναι απλά μέσα ψυχαγωγίας αλλά θα σας βοηθήσουν να ονειρευτείτε.