Ελλαδα

Χρυσοχοΐδης: Είναι 5.000 προβοκάτορες του Ερντογάν στα σύνορα

«Η Ελλάδα ξάφνιασε ευχάριστα την Ευρώπη»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Προβοκάτορες του Ερνογάν χαρακτήρισε όσους βρίσκονται στα σύνορα ο Χρυσοχοΐδης
Προβοκάτορες του Ερνογάν χαρακτήρισε όσους βρίσκονται στα σύνορα ο Χρυσοχοΐδης ©EUROKINISSI/ΥΠ. ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης έκανε λόγο για 5.000 προβοκάτορες του Ερντογάν στα σύνορα του Έβρου, με στόχο η Τουρκία να εκβιάζει καλύτερα την Ευρώπη.

«Σκοπός των Τούρκων είναι να παραβιάσουν τα σύνορά μας και να εκβιάζουν από καλύτερη θέση την Ευρώπη». Αυτό δήλωσε ο υπουργός Μιχάλης Χρυσοχοΐδης μιλώντας στο podcast του Παύλου Τσίμα, αποκαλύπτοντας ότι ο Ερντογάν έχει παρατάξει στα σύνορα 5.000 προβοκάτορες που, όπως είπε, είναι νεαρής κυρίως ηλικίας.  

«Οικογένειες, παιδιά και άνθρωποι μεγάλης ηλικίας έχουν πλέον εγκαταλείψει τα σύνορα, καθότι κατάλαβαν ότι η υπόσχεση του Ερντογάν ότι θα περάσουν ελεύθερα στην Ευρώπη δεν ισχύει», υποστήριξε ο υπουργός.

Η συνέντευξη του υπουργού Προστασίας του Πολίτη δόθηκε στο pod.gr αμέσως μετά την επιστροφή του από τα σύνορα την Τετάρτη, 18 Μαρτίου, λίγες ώρες μετά τη νέα απόπειρα βίαιης παραβίασης των συνόρων στις Καστανιές του Έβρου. Αναφερόμενος στη διάταξη των ελληνικών δυνάμεων, ο υπουργός ξεκαθάρισε: «Είναι μια αστυνομική και όχι μια στρατιωτική επιχείρηση. Οι Τούρκοι με κανόνια έριχναν χημικά μέσα στο ελληνικό έδαφος και οι ελληνικές δυνάμεις αμυνόμενες απαντούσαν με ρίψη νερού που είναι ήπιας μορφής αντίδραση. Εδώ δεν διεξαγόταν πόλεμος με πραγματικές σφαίρες. Υπήρχαν επιχειρήσεις μέσα στους κανόνες της αστυνομικής δράσης».

Στο ερώτημα αν θα παρατείνουμε περισσότερο από ένα μήνα την αναστολή του δικαιώματος αίτησης ασύλου, ο υπουργός είπε: «Δεν θα υπάρξει επέκταση αλλά αυτό που έχει οριστικά αλλάξει είναι η φύλαξη των συνόρων τα οποία πλέον θα είναι απαραβίαστα». Ο κ. Χρυσοχοΐδης τόνισε ότι η Ελλάδα έχει μόνη όλη την πίεση των κυμάτων μετανάστευσης προς την Ευρώπη, καθότι η Ισπανία έχει συνάψει συμφωνία με το Μαρόκο και δεν υπάρχει ροή μεταναστών, ενώ ο εμφύλιος στη Λιβύη έχει σταματήσει τις μεταναστευτικές ροές προς την Ιταλία. 

«Στην Ευρώπη δεν πίστευαν πως η Ελλάδα θα άντεχε σε αυτή την επίθεση στα σύνορα. Τους ξάφνιασε ευχάριστα η αντίστασή μας», κατέληξε ο υπουργός και πρόσθεσε: «Αυτή τη στιγμή η σημαία της Ευρώπης κυματίζει στον Έβρο με 20 χώρες να συμμετέχουν με εκπροσώπους τους στη φύλαξη των ευρωπαϊκών συνόρων». 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ