Ελλαδα

Έβρος: Συνεχίζεται η ένταση - Ό,τι έχει συμβεί μέχρι τώρα

Μεγαλώνει η πίεση μεταναστών και προσφύγων στα σύνορα - Αυξάνονται οι ελληνικές δυνάμεις - Πώς αντιδρούν οι Ευρωπαίοι

Newsroom
9’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Σύμφωνα με πληροφορίες, περίπου 1.000 άτομα στρατιωτικό προσωπικό από την Κεντρική, τη Βόρεια και τη Δυτική Ελλάδα μεταφέρονται στον Εβρο.

Χιλιάδες άτομα παραμένουν πίσω από τον συρμάτινο φράχτη στα ελληνοτουρκικά σύνορα, με την προσδοκία να περάσουν στην ελληνική πλευρά, η οποία καθημερινά ενισχύει τα μέτρα ασφαλείας, με διμοιρίες των ΜΑΤ από αστυνομικές διευθύνσεις από όλη τη χώρα, ενώ και οι διοικητές των ταγμάτων εθνοφυλακής ενημερώθηκαν να είναι σε ετοιμότητα.

Σήμερα, οι αρχές προχώρησαν σε 70 συλλήψεις στην πρώτη, δεύτερη και τρίτη γραμμή ελέγχου και έχει σχηματιστεί δικογραφία, ενώ άλλες 66 συλλήψεις έγιναν κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας.

Ελληνοτουρκικά σύνορα © EPA/TOLGA BOZOGLU

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συλληφθέντες εισήλθαν παράνομα από σημεία της ελληνοτουρκικής μεθορίου πέραν της οριογραμμής του τελωνείου, όπου έχουν αναπτυχθεί ισχυρές δυνάμεις του στρατού και της αστυνομίας δημιουργώντας ένα αδιαπέραστο τείχος.

Ενισχύονται οι δυνάμεις της ΕΛΑΣ στη μεθόριο του Έβρου

Δυνάμεις της ΕΛΑΣ συνεχίζουν να καταφθάνουν από χθες το απόγευμα στην μεθόριο του Έβρου προς ενίσχυση της συνοριοφυλακής. Οι αστυνομικές ενισχύσεις αναπτύσσονται κυρίως στο βόρειο τμήμα του Έβρου, απ όπου χθες Παρασκευή και σήμερα Σάββατο επιχειρήθηκε «εισβολή», ενώ κατά μήκος της όχθης του ποταμού περιπολούν και δυνάμεις του στρατού.

Δυνάμεις της ΕΛΑΣ στη μεθόριο του Έβρου © ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΟΣΙΔΗΣ

Σύμφωνα με πληροφορίες, περίπου 1.000 άτομα στρατιωτικό προσωπικό από την Κεντρική, τη Βόρεια και τη Δυτική Ελλάδα μεταφέρονται στον Εβρο, όπου από χθες έχουν μεταβεί δύο λόχοι Καταδρομών. Αλλωστε, στο σημείο βρίσκεται επίσης από την Παρασκευή και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνος Φλώρος.

Από την πλευρά του, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, αποφάσισε την αποστολή 400 επιπλέον αστυνομικών απ΄όλη τη χώρα, προκειμένου συμμετάσχουν σε περιπολίες κατά μήκος των συνόρων.

Έβρος. Πρόσφυγες και μετανάστες στα σύνορα © ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΟΣΙΔΗΣ

Ταυτόχρονα, στο τελωνείο των Καστανιών όπου σημειώνονται επεισόδια, οι 10 διμοιρίες που ήδη βρίσκονται εκεί θα  ενισχυθούν με τέσσερις επιπλέον διμοιρίες ΜΑΤ και ΥΜΕΤ από την Αττική. Πρόκειται για τις ίδιες διμοιρίες που στη διάρκεια της εβδομάδας επιχειρούσαν σε Λέσβο και Χίο. Αν και στους αστυνομικούς των τεσσάρων διμοιριών είχε δοθεί τετραήμερο ρεπό δέχτηκαν οικειοθελώς να συνδράμουν τις επιχειρήσεις στον Έβρο.

Έβρος © ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΟΣΙΔΗΣ

Για την επιτήρηση των συνόρων χρησιμοποιούνται και μη επανδρωμένα αεροσκάφη (Drones) της ΕΛ.ΑΣ. μεταδίδοντας εικόνα για τις κινήσεις των προσφύγων και μεταναστών. Κατά μήκος της συνοριογραμμής υπολογίζεται ότι βρίσκονται σήμερα 5.000 - 6.000 μετανάστες και πρόσφυγες. Αρκετοί παραμένουν στην περιοχή του τελωνείου Καστανιών, ενώ άλλοι βρίσκονται κατά μήκος του φράχτη και το ποτάμι.

Κάλεσμα για συγκέντρωση το πρωί της Δευτέρας στην Κωνσταντινούπολη, υπό την ονομασία «Το κομβόι της ελπίδας για τη μετανάστευση», με σκοπό την πορεία προς τα χερσαία σύνορα της Ελλάδας, διακινείται τις τελευταίες ώρες σε γκρουπ της εφαρμογής Telegram.

Επεισόδια στον Έβρο μεταξύ προσφύγων - μεταναστών και των ελληνικών αρχών

Νέα επεισόδια μεταξύ προσφύγων - μεταναστών και των ελληνικών αρχών σημειώθηκαν το απόγευμα του Σαββάτου στον Έβρο.

Περίπου στις 17:30 ομάδα ατόμων έκοψε τον φράχτη σε κοντινή απόσταση από το φυλάκιο στις Καστανιές με σκοπό να εισέλθει σε ελληνικό έδαφος. 

Άμεσα επενέβησαν δύο ελαφρά, τροχοφόρα ανιχνευτικά οχήματα του στρατού (VBL) και οι άνδρες των ενόπλων δυνάμεων, με τη βοήθεια της αστυνομίας, δεν τους επέτρεψαν την είσοδο.

Παράλληλα, μεταδόθηκαν εικόνες, κατά τη μεταφορά μεταναστών με λεωφορεία στη συνοριακή γραμμή, όπου σύμφωνα με μαρτυρίες τα οχήματα τα οποία συνοδεύουν τα λεωφορεία ανήκουν στον τουρκικό στρατό. 

Επιπλέον, σύμφωνα με καταγγελίες δίνοντάς τους και δακρυγόνα για να τα πετούν στους Έλληνες αστυνομικούς.

Τα δακρυγόνα αυτά, δε, φαίνεται πως είναι στρατιωτικό υλικό. «Προσοχή!!! Πρόκειται για στρατιωτικό πολεμοφόδιο. Διανεμήθηκε προς της Jandarmaya (σ.σ.: η στρατοχωροφυλακή της Τουρκίας)», αναγράφεται πάνω στο δακρυγόνο.
 

© EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΟΜΑΔΑΚΗΣ/ thrakinea.gr

Επεισόδια σημειώθηκαν και το πρωί του Σαββάτου, σε συνέχεια εκείνων της νύχτας της Παρασκευής, στο μεθοριακό σταθμό των Καστανιών στον Έβρο. Οι χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες επιχείρησαν ακόμη μια φορά να περάσουν στην Ελλάδα. 

Κυβέρνηση: Η Ελλάδα δέχθηκε οργανωμένη επίθεση παραβίασης συνόρων

Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να κάνει ό,τι χρειαστεί για να φυλάξουμε τα σύνορά μας», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, εξερχόμενος της έκτακτης σύσκεψης υπό τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίιμου για την κρίση στο μεταναστευτικό/προσφυγικό.

«Η Ελλάδα δέχθηκε χθες μία οργανωμένη, μαζική, παράνομη απόπειρα παραβίασης των συνόρων της και άντεξε, προστατεύοντας τα σύνορά μας και της Ευρώπης», είπε ξεκινώντας τις δηλώσεις τους έξω από το Μέγαρο Μαξίμου ο κ. Πέτσας και συνέχισε:

«Απετράπησαν περισσότερες από 4.000 παράνομες είσοδοι. Οι 66 που πέρασαν, κρατούνται και δεν έχουν καμία σχέση με το Ιντλίμπ. Ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση ευχαριστούν και συγχαίρουν τα στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας και των Ενόπλων Δυνάμεων που επιχειρούν στην περιοχή, δίνοντας πραγματική μάχη. Ενισχύουμε τις δυνάμεις μας στην ξηρά και στη θάλασσα. Στον Έβρο μεταφέρονται επιπλέον δυνάμεις της Αστυνομίας και του Στρατού. Στα νησιά ενισχύονται οι δυνάμεις του Λιμενικού Σώματος και από σήμερα επιχειρούν συνολικά 52 σκάφη του Λιμενικού και του Πολεμικού Ναυτικού».

Στέλιος Πέτσας © EUROKINISSI / ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

 Και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατέληξε σε έντονο ύφος: «Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να κάνει ό,τι χρειαστεί για να φυλάξουμε τα σύνορά μας».

Ερντογάν: 18.000 μετανάστες έχουν ήδη περάσει στην ΕΕ

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προειδοποίησε ότι η χώρα του «δεν μπορεί να αντιμετωπίσει» ένα νέο κύμα προσφύγων από τη Συρία και επεσήμανε ότι θα αφήσει τα σύνορα με την Ευρώπη ανοικτά, επικρίνοντας την ΕΕ ότι δεν βοήθησε επαρκώς την Άγκυρα να αντιμετωπίσει το μεταναστευτικό βάρος.

«Λέμε εδώ και καιρό ότι δεν είμαστε υποχρεωμένοι να δεχόμαστε τέτοιους αριθμούς προσφύγων», υπογράμμισε ο Ερντογάν.

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν © EPA/STR

«Μας υποσχεθήκατε βοήθεια, αλλά δεν κάνετε όποτε, οπότε ανοίξαμε χθες τα σύνορά μας», πρόσθεσε απευθυνόμενος στους Ευρωπαίους ο Τούρκος πρόεδρος.

«Περίπου 18.000 μετανάστες έχουν ήδη περάσει και σήμερα ο αριθμός θα είναι 25.000 με 30.000 και δεν θα κλείσουμε τις πόρτες μας διότι η ΕΕ πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της», κατέληξε.

Τσαβούσογου: Δεν είμαστε υποχρεωμένοι να εμποδίσουμε τους μετανάστες

Eμείς δεν είμαστε υποχρεωμένοι να εμποδίσουμε αυτούς τους ανθρώπους να φύγουν από τη χώρα μας, όμως είναι καθήκον της Ελλάδας να τους φέρεται σαν ανθρώπινα όντα», αναφέρει στο twitter ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου για την συγκέντρωση προσφύγων και μεταναστών στα σύνορα Τουρκίας - Ελλάδας, δημοσιεύοντας σχετικό φωτογραφικό υλικό.

 

 

Αναδημοσιεύει επίσης τη δήλωση του κ. Δένδια από συνέντευξή του ότι «η αυτοσυγκράτηση δεν είναι αδυναμία, αλλά δύναμη, εδραιωμένη στην πεποίθηση ότι συμπεριφορές σεβασμού προς το Διεθνές Δίκαιο υπερισχύουν κάθε παραβατικότητας» και σχολιάζει με προκλητικό τρόπο: «Αυτοί που μας παραδίδουν μαθήματα διεθνούς δικαίου, προβαίνουν, ξεδιάντροπα σε χρήση δακρυγόνων κατά χιλιάδων αθώων που συσσωρεύονται στα σύνορα τους».

 

Επικοινωνία Κυρ. Μητσοτάκη με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και την πρόεδρο της Κομισιόν

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε σήμερα δεύτερο γύρο τηλεφωνικών επαφών με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λαιεν.

Όπως αναφέρουν από το Μέγαρο Μαξίμου συζήτησαν τον τρόπο με τον οποίο η Frontex θα συμβάλλει στην προστασία των ελληνικών συνόρων που είναι και εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η ΕΕ δεσμεύεται ενεργά στη στήριξη της Ελλάδας 

Η ΕΕ δεσμεύεται ενεργά στη στήριξη της Ελλάδας και της Βουλγαρίας για την προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στη διατήρηση της Συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για το μεταναστευτικό, επισημαίνει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, που είχε σήμερα τηλεφωνική συνομιλία με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση, τις τελευταίες ημέρες ο πρόεδρος Μισέλ βρίσκεται σε στενή επικοινωνία με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και το πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ προκειμένου να παρακολουθεί την κατάσταση στο μεταναστευτικό.

O πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ © EPA/STEPHANIE LECOCQ

Επιπλέον, αναφέρεται ότι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου παρακολουθεί στενά την κατάσταση στη Συρία και την Τουρκία.

Κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής συνδιάλεξης σήμερα με τον Τούρκο πρόεδρο, ο Σαρλ Μισέλ εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για τον θάνατο των Τούρκων στρατιωτών και τη βαθιά του ανησυχία για τον ανείπωτο ανθρώπινο πόνο που προκαλούν οι συνεχιζόμενες εχθροπραξίες στην Ιντλίμπ.

Ο Σαρλ Μισέλ απηύθυνε έκκληση προς όλες τις πλευρές για αποκλιμάκωση και την εφαρμογή μιας σταθερής και διαρκούς εκεχειρίας, όπως και την εξεύρεση μιας πολιτικής λύσης, σε συμφωνία με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Κύρια προτεραιότητα, αναφέρεται στην ανακοίνωση, είναι η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας και η πρόσβαση στους πληθυσμούς που βρίσκονται σε ανάγκη και η ΕΕ είναι έτοιμη να ενισχύσει περαιτέρω τη στήριξή της.

Επικοινωνία Κυρ. Μητσοτάκη με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και την πρόεδρο της Κομισιόν

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε σήμερα δεύτερο γύρο τηλεφωνικών επαφών με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λαιεν.

Όπως αναφέρουν από το Μέγαρο Μαξίμου συζήτησαν τον τρόπο με τον οποίο η Frontex θα συμβάλλει στην προστασία των ελληνικών συνόρων που είναι και εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν © EPA/JENS SCHLUETER

Σ. Κουρτς: Στήριξη Ελλάδας και Βουλγαρίας για την αντιμετώπιση του προσφυγικού κύματος

Την πρόθεση της χώρας του να υποστηρίξει οικονομικά και με επιπλέον αστυνομικούς τις χώρες στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ελλάδα και Βουλγαρία, για την αντιμετώπιση της κρίσιμης κατάστασης με τους πρόσφυγες, ανακοίνωσε απόψε στην Βιέννη ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας και αρχηγός του Λαϊκού Κόμματος Σεμπάστιαν Κουρτς.

Ζητώντας να υπάρξει μία συντεταγμένη προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, ο καγκελάριος τόνισε χαρακτηριστικά ότι «σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται να επαναληφθεί μία κατάσταση όπως το 2015. Στόχος μας πρέπει να είναι να προστατεύσουμε συντεταγμένα τα εξωτερικά σύνορα, να σταματήσουμε εκεί την παράνομη μετανάστευση και την περαιτέρω προώθηση παράνομων μεταναστών».

Όπως ανέφερε, «βρισκόμαστε σε συνεχή επαφή με τους εταίρους μας στην ΕΕ και κατά μήκος της Διαδρομής των Δυτικών Βαλκανίων. Εάν δεν επιτευχθεί η προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, τότε η Αυστρία θα προστατέψει τα δικά της σύνορα».

Την αγανάκτησή τους στις ενέργειες του Τούρκου προέδρου Ερντογάν εξέφραζαν απόψε τα αυστριακά κοινοβουλευτικά κόμματα, με τον εκπρόσωπο ευρωπαϊκών θεμάτων των συγκυβερνώντων Πράσινων, Μισέλ Ραϊμόν να τονίζει ότι "η ΕΕ δεν επιτρέπεται να αφήσει να εκβιάζεται από την Τουρκία", και την ευρωβουλευτή του ΝΕΟΣ (Νέα Αυστρία) Κλαούντια Γκαμόν να ζητά ένα επαρκή κοινοτικό προϋπολογισμό για κυρίαρχους συνοριακούς ελέγχους.

Μ. Βέμπερ: Στηρίζουμε την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να διατηρήσει τον έλεγχο των συνόρων

Την στήριξή του στην Ελλάδα εξέφρασε με ανάρτησή του στο Twitter ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Μάνφρεντ Βέμπερ, καλώντας την Τουρκία να σεβαστεί τις συμφωνίες της με την Ευρώπη.

Μάνφρεντ Βέμπερ / © EPA/VIGINIA MAYO

«Στηρίζουμε την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να διατηρήσει τον έλεγχο των συνόρων με την Τουρκία. Αναμένουμε από τις τουρκικές αρχές να σεβαστούν τη συμφωνία μας και να αποκαταστήσουν την τάξη. Είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε τα θύματα του Ιντλίμπ αλλά δεν θα ανεχθούμε τις παράνομες διελεύσεις των συνόρων στην Ευρώπη», ανέφερε στην ανάρτησή του ο Βέμπερ.

Την στήριξη της Ελλάδας από Γερμανία και ΕΕ ζητά ο αντιπρόεδρος της Κ.Ο. CDU/CSU Τόρστεν Φράι

Να στηρίξουν την Ελλάδα «με κάθε απαραίτητο μέσο» ζητά από την Γερμανία και την Ευρωπαϊκή Ένωση ο αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU) Τόρστεν Φράι και τονίζει ότι το θέμα είναι η προστασία των κοινών ευρωπαϊκών συνόρων και η αποτροπή ενός νέου μεταναστευτικού κύματος.

«Είναι ανόητο να βασίζεται κανείς μόνο στην συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας», προσθέτει ο κ. Φράι και επισημαίνει ότι «πρέπει να προετοιμαστούμε για την περίπτωση που η Τουρκία ακυρώσει de facto αυτή η συμφωνία».

Ευρωπαϊκή Ένωση και Γερμανία να στηρίξουν την Ελλάδα στην φύλαξη των συνόρων, ζητά το FDP

Να στηρίξουν την Ελλάδα στην προσπάθεια αποτροπής μεταναστών να εισέλθουν στην χώρα από την Τουρκία ζητά από την γερμανική κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Ένωση το κόμμα των Φιλελευθέρων (FDP).

«Βρισκόμαστε σε ένα σπιράλ κλιμάκωσης στα ελληνο-τουρκικά σύνορα και ζούμε δραματικές καταστάσεις», δήλωσε ο αντιπρόεδρος του κόμματος Στέφαν Τόμε προς το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa) και πρόσθεσε ότι αυτή τη στιγμή η Ελλάδα είναι μόνη της στην επιτήρηση των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Η Ευρωπαϊκή Ένωση και κυρίως η Γερμανία πρέπει να φανούν αλληλέγγυες προς την Ελλάδα και να την βοηθήσουν στην συγκράτηση των μαζικών παράνομων συνοριακών εισόδων», δήλωσε ο κ. Τόμε.

Σύγκληση του Συμβουλίου ΥΠΕΞ της ΕΕ ζητά ο Δένδιας

λεφωνική επικοινωνία με τον ευρισκόμενο στο Χαρτούμ Ύπατο Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας Ζοζέπ Μπορέλ για το μεταναστευτικό πραγματοποίησε νωρίτερα σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Ο κ. Δένδιας τον ενημέρωσε για τις τελευταίες εξελίξεις και ζήτησε έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Νίκος Δένδιας © ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ//EUROKINISSI

Νωρίτερα είχε τηλεφωνικές συνομιλίες για το ίδιο θέμα με τους ομολόγους του της Αυστρίας, της Βουλγαρίας, της Βόρειας Μακεδονίας και χθες το βράδυ με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Χρυσοχοΐδης: «Η Ελλάδα έχει σύνορα, η Ευρώπη έχει σύνορα και τα σύνορα οι Έλληνες τα φυλάμε»

Την αποφασιστικότητα της Ελλάδας για τη φύλαξη των συνόρων της, επανέλαβε σήμερα από τη Νέα Βύσσα Ορεστιάδας στον Έβρο, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, υπογραμμίζοντας πως οι χιλιάδες στοιβαγμένοι άνθρωποι στα σύνορά μας, ήρθαν γιατί τους διώχνει και τους χρησιμοποιεί η Τουρκία.

O υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης © ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΟΣΙΔΗΣ

«Είναι δύσκολη η κατάσταση και ταυτόχρονα δυσάρεστη. Χιλιάδες δυστυχισμένοι άνθρωποι στοιβάζονται στα σύνορά μας. Δεν έχουν έρθει εδώ από μόνοι τους, τους διώχνει τους απωθεί και τους χρησιμοποιεί η γείτονα χώρα, η Τουρκία. Θέλουμε να στείλουμε ένα μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν πρόκειται να αφήσουμε να περάσει κανείς χωρίς νόμιμα ταξιδιωτικά έγγραφα. Η Ελλάδα έχει σύνορα, η Ευρώπη έχει σύνορα και τα σύνορα οι Έλληνες τα φυλάμε», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Χρυσοχοΐδης.